Ako schudnúť VEĽKONOČNÉ SVIATKY bez PRIBERANIA.

31.03.2015 02:11

Prežite veľkonočné sviatky bez priberania. Veľkonočné sviatky patria medzi najkrajšie sviatky roka. Zároveň však patria aj medzi najťažšie sviatky roka, bohužiaľ sú spojené s ťažkým prejedaním a priberaním. Veľkonočné sviatky veľmi často prinášajú nielen pohodu a dobrú náladu, ale aj stres, zažívacie problémy, prejedanie sa a v konečnom dôsledku ďalšie diéty. Dobré jedlo k Veľkej noci patrí, ale nemalo by ho byť viac, ako nám stačí. Už len príprava veľkonočných jedál a ich ochutnávanie pred veľkonočným pondelkom nám prináša nejaké to kilo naviac. Vyvrcholením je pondelňajšie hodovanie počas návštev rodiny a známych. Odolať veľkonočným dobrotám je naozaj ťažké a vyžaduje si to obrovské sebazaprenie.

 Rady ako môžete prežiť veľkonočné sviatky bez priberania.

  • Nikdy si nesadajte k sviatočnému stolu hladný.
  • Obmedzte konzumáciu tvrdého alkoholu, ktorý je veľmi kalorický. Výborná alternatíva je víno, alebo víno s perlivou vodou.
  • Ráno začnite zdravými raňajkami bohatými na bielkoviny, pretože pokiaľ má telo dostatok výživy od rána, nepodlieha veľkonočnému pokušeniu na koláče,  údeniny a iné veľkonočné dobroty.  
  • Ideálnou náhradou je výživný bielkovinový nápoj rozmixovaný s mliekom, jogurtom, ovocím či nízkotučným tvarohom.
  • Ráno začnite tým, že na sviatočný stôl vkusne pripravíte nakrájané jablká, ošúpané pomaranče, mandarínky. V priebehu dňa ich budete skôr konzumovať ako sladkosti, chlebíčky, či iné dobroty, a hlavne dodajú Vám tekutiny, cennú výživu a pomôžu Vás aj zasýtiť.
  • V každom prípade už od rána dodržiavajte pitný režim. Vhodná je voda, čaj, neperlivá minerálna voda, ktorú si môžete dochutiť citrónom. Dospelý človek by mal denne na 10 kg svojej váhy vypiť 3 až 4 dcl tekutín.
  • Pri slávnostnom obede si vyberajte predovšetkým jedlá s väčším obsahom bielkovín a ako prílohu zeleninu na všetky spôsoby.
  • Pri posedeniach nahraďte chipsy, sušienky a chrumky ovocím, sušenými jablkami, či  tekvicovými semienkami.
  • Alkohol bráni spaľovaniu tukov. Väčšina ľudí má tendenciu niečo jesť, keď pijú alkohol. Dochádza k tomu, že alkohol prevýši látky v potravinách, ktoré obsahujú najvyšší obsah kalórií, takže spaľovanie tuku z potravy je druhoradé. Takže čím viac vypijete alkoholu, tým viac kalórií dostávate, a tie sa premieňajú na viac tuku.
  • Ideálna kompenzácia vyššieho príjmu kalórií je ich zvýšený výdaj. Nezabudnite si preto na tieto dni naplánovať prechádzky či akýkoľvek druh športu. Budete sa lepšie cítiť a nebudete mať toľko príležitostí k maškrteniu.
  • Jedzte každé 3-4 hodiny. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú je, že jedia raz, dvakrát  denne. Pri takomto systéme stravovania určite priberiete. Ako si treba jedlo rozložiť? Ideálne je päť menších chodov namiesto jedného či dvoch väčších.
  • Šesťdesiat percent denného objemu potravy zjedzte do 14. hodiny. Kompenzovať vynechané raňajky obedom alebo vynechaný obed večerou patrí k najväčším stravovacím chybám. Pokiaľ sa vynechá niektoré z troch hlavných jedál, telo je v priebehu dňa unavené a dezorientované.

Koniec pôstu neznamená začiatok začiatok veľkonočného hodovania.  

Po dlhotrvajúcom pôste, ktorý sa končí na veľkonočnú nedeľu, sú žiadanou zmenou v jedálnom lístku i mäsité jedlá. Pre každý región je typické iné veľkonočné menu, ktoré zvyčajne obsahuje údenú šunku, vajíčka, syry, rôzne druhy mäsa, klobásky, chren a veľkonočné koláče. Tieto jedlá sledujú staré historické tradície, ľudové zvyky a kresťanské rituály. K veľmi starej tradícii u nás patrí pečenie jahňaťa alebo kozľaťa. Jahňacie a kozľacie mäso patrí k najzdravším pre nízky obsah tukov a vysoký obsah plnohodnotných bielkovín. Ale asi najtypickejšou potravinou počas Veľkej noci sú vajíčka. Aj počas veľkonočných sviatkov si možno zvoliť zdravšiu a energeticky menej výdatnú stravu. Vo väčšine slovenských rodín je však hlavným slávnostným chodom vyprážaný rezeň a údeniny s majonézovým šalátom.

Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžete mäso pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi - môžete ho grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky.

V tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtovým dressingom. Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu môžeme vymeniť za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú ako mäso z husi alebo kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín. Veľkonočné koláče znamenajú v našej strave nadmerný prísun kalórií, tukov a cukrov. Vhodnejšie je preto nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Pri pečení môžete použiť celozrnnú múku, ťažké maslové krémy môžete vymeniť za jogurtové alebo tvarohové. Robte zvrchu otvorené koláče (bez vrchnej vrstvy cesta) – to vám pomôže použiť menej cesta a okamžite znížiť množstvo tuku a obsah kalórií na polovicu. Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžeme čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou použijete papier alebo fóliu na pečenie.

Veľkonočný zemiakový šalát s jogurtovým dressingom. 

Suroviny:

600 g zemiakov, 200 g uvarených strukovín (fazuľa, šošovica, cícer), 80 g cibule, 100 g sterilizovaných uhoriek, 80 g mrkvy, 1 téglik bieleho jogurtu, sójová omáčka

Postup:

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu nastrúhanú najemno, kapustu nakrájanú na drobné rezance, uvarené strukoviny, sterilizované uhorky nakrájané na tenké rezančeky. Jogurt premiešame so sójovou omáčkou a pridáme k nakrájaným surovinám. Všetko spolu zľahka premiešame a podávame dobre vychladené.

Konzumácii ktorých jedál, potravín, či nápojov by ste sa mali počas veľkonočných sviatkov vystríhať.

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií

Čabajka

100

500

Chipsy

100

500

Pšeničný chlieb biely

100

240

Pečivo čajové linecké

100

540

Coca cola, Pepsi cola, Sprite

1 dcl

40

Whisky, koňak, vodka, rum, gin, fernet

1 dcl

220 - 240

Vaječný koňak

1 dcl

330

Oriešky – Arašidy

100

650

Čím by ste mali nahradiť počas Veľkej noci kalorické jedlá a nápoje. 

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií *

Ražný chlieb

100

220

Jablčný závin

100

200

Šumivé vína

1 dcl

90 - 100

Džús – priemer

1 dcl

40

Víno červené, biele

1 dcl

50 - 60

 Veľkonočné sviatky so svojou atmosférou a zvyklosťami sú pre nás všetkých neopakovateľné a nenahraditeľné. Udržiavajme tradície našich predkov, z ktorých mnohé mali svoje racionálne jadro a majú zmysel a neopakovateľné čaro aj v dnešnej dobe. Sú len raz v roku, užime si ich v zdraví a ak aj nejaký prehrešok voči zdravému stravovaniu spáchame, nemusíme sa tým stresovať, ak sa po celý zvyšok roka stravujeme rozumne. Jedna rada na záver : Všetkého len s mierou.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist