Ako schudnúť Vhodná DIÉTA vám pomôže ZNÍŽIŤ CHOLESTEROL.

22.01.2015 05:18

Chudnutie výrazne pomáha pri znižovaní cholesterolu.

Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi znamenajú pre nás zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Týka sa to najmä LDL cholesterolu, teda zlého cholesterolu.

Zvýšený cholesterol je veľkým problémom ľudí s nadváhou a býva jedným z rozhodujúcich dôvodov, prečo sa nejeden tučný človek rozhodne schudnúť.

Cholesterol je tuk, ktorý naše telo stále vytvára,  nakoľko je dôležitou súčasťou buniek a mnohých látok v tele.

Zvýšený cholesterol je dôkazom poruchy metabolizmu tukov a nedostatočnej činnosti pečene a pankreasu.

Zvýšený cholesterol cítime ako pocit zimomravosti. kŕčov v nohách či rukách, pocit tŕpnutia.

V prípade, že sa LDL častice cholesterolu nachádzajú v krvi v nadmernom množstve dlhšiu dobu, dochádza k ich postupnému prenikaniu do cievnych stien. V stene cievy sa začínajú vytvárať pláty a takto sa cieva postupne zužuje, dochádza ku kôrnatenie stien tepien - ateroskleróza.

V zúženej cieve krv prúdi pomalšie a srdce je pri zásobovaní tela potrebnými živinami namáhané oveľa viac. Hrozí vám riziko vysokého krvného tlaku. Môže dôjsť aj k prasknutiu steny cievy, čím sa v cieve vytvorí krvná zrazenina, ktorá čiastočne alebo úplne zabráni prúdeniu krvi, čo môže zapríčiniť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu.

Zvýšená hladina cholesterolu je síce hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale existujú aj ďalšie významné faktory, akými sú napr. nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a ďalšie.

Vysoký cholesterol je jednou z moderných chorôb, ktoré sa výrazne podieľajú na zhoršovaní zdravotného stavu organizmu človeka.

Zvýšenie cholesterolu v krvi spôsobuje predovšetkým nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie. 

Je dokázaná bezprostredná súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a množstvom cholesterolu v organizme.

Na znižovanie cholesterolu je vhodná diéta, pri ktorej dve tretiny prijímanej potravy obsahuje ovocie, zelenina a výrobky z obilnín. Iba jednu tretinu kalórií by ste mali získavať z mäsa a mliečnych výrobkov.

Na výšku cholesterolu v krvi vplývajú tri zložky stravy:

  • Nasýtené tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Nenasýtené tuky znižujúce hladinu cholesterolu v krvi
  • Rastlinné tuky zvyšujúce hladinu cholesterolu v krvi menej ako nasýtené tuky

Čo by ste mali urobiť, keď si chcete znížiť cholesterol.

  • zdravo sa stravujte,
  • keďže nadbytočné kilá zaťažujú organizmus, odporúča sa zbaviť sa ich, či už úpravou stravovacieho režimu, pohybom alebo diétou,
  • obmedzte fajčenie, najlepšie je však prestať fajčiť, pozor na pasívne fajčenie,
  • pravidelne sa venujte nejakej pohybovej aktivite najmenej 30 minút aspoň 3 krát do týždňa, veľmi pomôžu obyčajné prechádzky, najlepšie v parku alebo v lese,
  • alkohol konzumujte s mierou,
  • sledujte si svoj krvný tlak,
  • zbytočne sa nestresujte, stresovým situáciám sa vyhýbajte, stres môžete odbúrať návštevou prírody, pohybom, venovaním sa svojím koníčkom alebo tvorivej činnosti,

Ako sa začať stravovať pri chudnutí a znižovaní cholesterolu.

  • Okrem nenasýtených mastných kyselín majú priaznivý účinok na tukové látky v krvi aj iné látky: napr. vláknina (nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných výrobkoch, hubách atď.) a rastlinné steroly a stanoly (látky vyskytujúce sa v rastlinách a majú štruktúru molekuly podobnú ako cholesterol). Tieto látky pôsobia v tráviacom trakte, kde znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy.  
  • Na zvýšenie ich príjmu sa rastlinné steroly pridávajú do niektorých rastlinných nátierok, pretože sa hojne konzumujú.
  • V posledných rokoch sa odporúčania k príjmu tukov v strave neustále spresňujú. Okrem zníženia celkového príjmu tukov sa kvantita v súčasnosti nahrádza kvalitou: odporúča sa znižovať príjem živočíšnych (nasýtených) tukov a súčasne zvyšovať príjem mono-  a polynenasýtených tukov pri zachovaní energetickej rovnováhy. Vybrať si správny druh tuku je dôležitejšie ako znížiť celkový príjem tukov.
  • Zloženie rastlinných tukov v súčasnosti vychádza z najnovších vedeckých poznatkov o vzťahoch stravy a srdcovocievnych chorôb: majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín (s optimálnym množstvom n-6 aj n-3 mastných kyselín), nevýznamný obsah trans-mastných kyselín.
  • Do jedálneho lístka zaraďte fazuľu. V strukovinách sa nachádza vláknina rozpustná vo vode – pektín, ktorá na molekulách cholesterolu vytvára obal a tak urýchľuje vylučovanie cholesterolu skôr, ako stihne poškodiť organizmus.

Z akých potravín by sa mala skladať vaša strava na chudnutie a zníženie cholesterolu.

• tmavé celozrnné pečivo alebo chlieb (zdroj vlákniny)
• kvalitné rastlinné nátierky – so zvýšeným obsahom nenasýtených mastných kyselín (najmä n-3), vitamínov, rastlinných sterolov a pod.
• rastlinné oleje – repkový, slnečnicový, olivový; hlavne v studenej kuchyni (zdroj •všetkých druhov nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E)
• mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, kyslomliečne výrobky (dôležitý zdroj vápnika a plnohodnotných bielkovín)
• netučné mäso (prevažne z mladých zvierat) – zdroj plnohodnotných bielkovín
• ryby (zdroj n-3 mastných kyselín)
• strukoviny, cestoviny, ryža, zemiaky (zdroje komplexných sacharidov, vlákniny, rastlinných bielkovín)
• ovocie, zelenina, najlepšie v surovom stave – 5-6-krát denne (zdroj vlákniny, vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok)
• orechy (zdroj polynenasýtených mastných kyselín)

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist