Ako schudnúť Vhodnú POLIEVKU si pri chudnutí dajte aj cez týždeň.

23.08.2014 01:30

Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu stráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.

Redšie vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.

Dobrým výberom polievky sú aj vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.

Hustými polievkami by ste sa pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.

Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri chudnutí, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín.

Dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín.

Bohužiaľ sa však polievka pomaly, ale isto vytráca  z našich jedálnych lístkov.

Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že polievka nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj vyliečiť.
Na internete nájdete rôzne rady ako schudnúť. Jednou z nich, pritom málo využívanou sú polievky. Nielen cez týždeň, ale hlavne cez nedeľu, keď toho zjeme väčšinou viac. Rezňom so zemiakmi predchádza aj nedeľňajšia polievka. U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu, nemala by však byť príliš kalorická, mala by zasýtiť a pripraviť žalúdok na menšiu porciu hlavného jedla.

Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami. Stačí si vybrať správne pripravenú polievku.

RECEPTY na POLIEVKY vhodné na chudnutie.

Ryžová polievka s mrkvou

Suroviny

20 g ryže, 150 g mrkvy, 1 ČL olivového oleja, soľ, vegetu, nové celé korenie, petržlenovú vňať.

Postup

Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou a podľa chuti pridáme ingrediencie. Ryžu umyjeme a pridáme do polievky, varíme domäkka. Na záver pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

186 kcal

Šošovicová polievka so zelerom

Suroviny

50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.

Postup

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme domäkka. Na záver pridáme olivový olej.

240 kcal

Polievka z ružičkového kelu

Suroviny

100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.

Postup

Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme domäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

112 kcal

Rýchla hrachová polievka

Suroviny

350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup

V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka bez kuraťa

Suroviny

900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy            (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke),5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup

Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.
 

Zemiaková polievka

Suroviny

5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
 

Hydinová polievka s pórom

Suroviny

  • pol kurčaťa
  • mrkva
  • petržlen
  • zeler
  • pór
  • 1 lyžica pšeničných krúpkov
  • biele víno
  • 1 dl smotany
  • 1 žĺtok
  • karí korenie
  • soľ
  • sterilizovaný hrášok

Postup

Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist