Ako schudnúť Vystríhajte sa niektorých NEPRÁVD o CHUDNUTÍ.

24.09.2014 10:01

Svet chudnutia je doslova presýtený mnohými zaručenými radami, ktoré musíte dodržaiavať ak chcete schudnúť. Mnohé sú pravdivé, ale mnohé sú doslova katastrofou pre chudnutie. Pred tým ako sa pustíte do chudnutia si mnohé rady radšej prehodnoťte, aby ste už po krátkej dobe znechutene opäť nepraštili s chudnutím.

Chybou je domnivať sa, že pri chudnutí nemôžete jesť sladkosti – môžete ich jesť ale s mierou. 

Neznamená to ale, že ich môžete jesť neobmedzene a všetky. Zákusky so sladkou plnkou si doprajte len výnimočne, pri snahe o zníženie hmotnosti sú nevhodné. V lete vám aj tak viac budú chutiť ľahšie ovocné krémy, vodové zmrzliny a jogurtové mrazené krémy. Skúste si odvyknúť od chrumkania čokoládových tyčiniek a spravte si zo sladkosti skôr odmenu. Funguje to pri deťoch, prečo by to nemalo zabrať u vás?

Chybou je, že keď chcete schudnúť musíte pravidelne jesť polystyrénové chlebíky. 
Polystyrén je polystyrénom nielen pre príbuzný tvar, ale tiež preto, že je takmer bez chuti. O tom sú aspoň presvedčení odporcovia tohto pečiva, ktorí ho považujú za čisto účelový prostriedok na chudnutie. Vďaka neustále sa rozširujúcej škále príchutí majú od chuti skutočného polystyrénu určite ďaleko. Niektoré druhy predstavujú zdravú alternatívu raňajok či olovrantu. Avšak ak chcete chudnúť, s polystyrénovými chlebíkom opatrne.

Plusy polystyrénových chlebíkov
Výhodou polystyrénových chlebíkov je, že sú nesmierne šetrné k tráveniu. Pravdaže, len pokiaľ je reč o suchých druhoch bez tučných jogurtových či čokoládových poliev. K najobľúbenejším prísadám chlebíkov patrí ryža, kukurica, zemiaky, pohánka, sója. Chlebíky sú často slané, preto sa k nim výborne hodí syrová či zeleninová obloha. Dobre však chutia aj na sladko. S jogurtom či ovocím zvýšia telu denný príjem vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Naproti klasickému chlebu majú väčší objem pri menšej hmotnosti, čo uvítajú najmä ľudia, ktorí potrebujú často jesť. Pretože takéto pečivo neobsahuje lepok, môžu si ho dovoliť jesť aj celiatici, pre ktorých je obyčajný chlieb v strave tabu.

Mínusy polystyrénových chlebíkov

Chlebíky sú ľahké na trávenie, ale to neznamená, že by ste mali na posedenie zlikvidovať celé jedno balenie! Kukurica a aj ryža majú pomerne vysoký glykemický index, takže keď ich zjete schuti, môže dôjsť k výkyvom hladiny krvného cukru a neskôr k vlčiemu hladu. Ani počet kalórií nie je nezanedbateľný. Stogramové balenie obsahuje približne 1300 až 1600 kilojoulov. Číslo sa mení v závislosti od prísad a spôsobu spracovania. Keď máte chuť na zdravú maškrtu, ale čisté chlebíky nezjete, ochuťte si ich radšej doma, napríklad nízkokalorickým džemom. Priemyselne dochutené druhy obsahujú zbytočné prídavné sacharidy, takže je to sladkosť ako každá iná. Výnimkou sú  organické chlebíky s ovocnou polevou bez prídavku cukru a konzervačných látok. Nevýhodou je však ich vyššia cena.

Veľkou chybou je, že keď chcete schudnúť nesmiete večerať. 
Určite poznáte ľudí, ktorí tvrdia, že schudli desať kíl len tým, že nevečerajú po piatej. Ak ale nemáte pevné nervy a výdrž a nechodíte spať o ôsmej večer, potom radšej podobné nezmysly neskúšajte. Najmä ak o sebe viete, že rýchlo vyhladnete. Práve hlad spôsobí, že o siedmej budete nervóznejší, o ôsmej začnete pokukávať po všetkom kalorickom a o pol desiatej skončíte pri lupienkoch a troch krajcoch chleba s klobásou. Aj pri chudnutí si dajte sýtu večeru. Mala by však byť ľahšia, aby ju telo rýchlejšie spálilo a vy ste dobre spali, a nemala by byť presýtená tukmi.

Čo by ste mali večerať. Možností je veľa, napríklad vám dobre spraví zeleninový šalát so syrom, šunkové rolky s paprikou, cuketové alebo baklažánové cestoviny, nízkotučný syr s dvoma krajcami čierneho chleba a vareným vajíčkom, ryba, kuracie prsia s bylinkami. Skúste vynechať kombinácie mäsa a príloh a namiesto zemiakového pyré si k rybe doprajte čerstvú alebo na pare upravenú zeleninu. Organizmus sa s ňou vyrovná ľahšie, než keby ste si dali poriadnu porciu hranolkov. Aj nočné nájazdy na chladničku môžu byť dôsledkom ignorovania večere!

Chybou je, že keď chcete schudnúť nemusíte cvičiť – bez cvičenia budete mať pomalšie spaľovanie podkožných tukových zásob.  
Cvičenie podstatne zrýchľuje spaľovanie podkožných tukových zásob - to je pravda, ktorú ale mnohí chudnúci, ale aj pohodlnejší často neberú na vedomie. Veď načo cvičiť, keď  výrazne obmedzíte prísun stravy, hladujete a spočiatku aj chudnete. Pravdaže, ak budete dlhodobo držať obmedzujúcu diétu a nevzdáte sa po troch - štyroch dňoch, potom sa naozaj dostaví efekt. Ale miesto tuku pôjdu preč aj svaly. Aký je konečný výsledok? Mľandravé stehná, ochabnuté brucho, padnutý zadok – a to zrejme nie je predstava, ktorá by vás motivovala. Tri - štyri razy do týždňa sa venujte pohybu a postava bude nielen štíhlejšia, ale aj pevnejšia. Zvládnite to – ak sa už vyberiete za športom, iste si ho obľúbite. Nie je totiž najťažšie cvičiť, ale prekonať sa a začať.

Pravdou je, že keď chcete schudnúť musíte sa vyhnúť jojo efektu. 
Nepúšťajte sa do diét typu päť kíl dole za jeden týždeň. Funguje to s odozvou sedem kíl hore za druhý týždeň. Čím rýchlejšie výsledky diétny program sľubuje, tým rýchlejšie odznejú a vy budete tam, kde predtým, ak nie ešte váhovo vyššie. Preto opatrne s nárazovými diétami. Neodporúčame Vám zaťažovať telo diétou častejšie ako štyrikrát do roka. Buďte k sebe prísni, ale nie bezohľadní.

Keď chcete schudnúť, škrtom v jedálničku sa nevyhnete. Ale nesmú byť radikálne. Ak sa zo dňa na deň rozlúčite s čokoládou, chlebom aj večerami po šiestej, takýto šok vám metabolizmus nenapraví. Príde prvý problém, či stresová situácia v práci a vynahradíte si zameškané aj s úrokmi. Zo starých zvykov ustupujte postupne – od plnotučného mlieka sa prepracujte k nízkotučnému, údený syr vymeňte za cottage, biely chlieb za celozrnný a podobne... Snažte sa nedeliť potraviny na dobré a zlé. Sme si istí, že všetky tieto rady dobre poznáte. Ostáva teda to ťažšie – stotožniť sa s nimi. Vytýčte si cieľovú váhu, reálny odhad času, za aký sa k nej plánujete dostať a prostriedky, akými sa prepracujete k vysnívanej postave. Nezabudnite, že chudnúť viac ako kilo až dva za týždeň sa Vám vráti presláveným jojo efektom a kolobeh Vášho chudnutia sa opäť začne. 

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist