Ako schudnúť "X" výhod KARFIOLU pri chudnutí.
Keď si pripravujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol.
Obrovskou výhodou karfiolu pri príprave jedál je malé množstvo kalórií, je chutný, môžete si ho pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol má dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v ňom obsiahnuté kvalitne pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.
Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu.
Karfiol obsahuje len minimum energetických tukov.
Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky.
Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je karfiol len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.
Vďaka obsahu výživných látok karfiol preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.
Ako si správne kuchynsky pripraviť karfiol.
Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.
Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.
Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku.
Karfiol nesmiete variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.
Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.
Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.
Výživové hodnoty karfiolu.
1 kg karfiolu obsahuje:
Obsah v g:
Voda 916
Bielkoviny 25
Lipidy 3
Sacharidy 39
Vláknina 9
Minerály: Obsah v mg:
Draslík 3300
Fosfor 540
Sodík 160
Vápnik 200
Horčík 170
Železo 6
Vitamíny: Obsah v mg:
C 700
B1 1.1
B2 1
B6 2
Niacín 6
POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.
S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)