Ako schudnúť "X" výhod KARFIOLU pri chudnutí.

17.05.2015 01:09

Keď si pripravujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol. 

Obrovskou výhodou karfiolu pri príprave jedál je malé množstvo kalórií, je chutný, môžete si ho pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol má dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v ňom obsiahnuté kvalitne pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.

Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu. 

Karfiol obsahuje len minimum energetických tukov.

Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky.

Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je karfiol len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.

Vďaka obsahu výživných látok karfiol preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.

Ako si  správne kuchynsky pripraviť karfiol.

Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.  

Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.

Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku. 

Karfiol nesmiete variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.

Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.

Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.

Výživové hodnoty karfiolu.

1 kg karfiolu obsahuje:

            Obsah v g:

            Voda             916

            Bielkoviny        25

            Lipidy                3

            Sacharidy         39

            Vláknina            9

            Minerály:          Obsah v mg:

            Draslík            3300

            Fosfor               540

            Sodík                160

            Vápnik              200

            Horčík              170

            Železo                  6

            Vitamíny:          Obsah v mg:

            C                      700

            B1                    1.1

            B2                       1

            B6                       2

            Niacín                  6

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist