Ako schudnúť Začnite jesť potraviny s NÍZKYM GLYKEMICKÝM INDEXOM.

26.11.2015 01:34

Jedným z hlavných dôvodov prečo ľudia priberajú a nechudnú je nesprávne pochopená a uplatňovaná zásada, že ak je niečo bez tuku, môžeme toho zjesť koľko chcete, alebo prinajmenšom viac. Tento fakt sa nevzťahuje len na tuk, ale aj na výber zdravších foriem cukrov. Ak nahradíte klasický biely rožok za celozrnný, neznamená to hneď, že by ste ich mali zjesť viac.

Glykemický index potravín, jednoducho povedané, udáva množstvo cukru obsiahnutého v danej potravine.

Platí, že čím vyšší glykemický index má potravina, tým viacej cukru obsahuje, a tým je horšia pre chudnutie. Po zjedení potravín s vysokým glykemickým indexom skôr dostanete hlad, kalórie z takýchto potravín sa skôr ukladajú do telesného tuku, priberáte.

Glukóza je krvný cukor, ktorý zásadne ovplyvňuje proces chudnutia. Krvný cukor je niečo ako zásobník energie v tele.

Krvný cukor je pripravený na okamžité použitie organizmom. Telo sa snaží hladinu krvného cukru regulovať a tak na všetky zmeny hladiny krvného cukru rýchlo reaguje. Pri jeho nedostatku vyvoláva pocit hladu, aby človek doplnil energetické zásoby. Ak je krvného cukru prebytok, ukladá si ho organizmus do rezervy jedinou formou, akú pozná – do tukových zásob.

Jedlá s nízkym glykemickým indexom uvoľňujú inzulín postupne a telu sa tak lepšie darí držať stálu hladinu krvného cukru (glykémie).

Niektoré sacharidy nútia vaše telo k ukladaniu tukov – a tím sťažujú chudnutie. Naučte sa rozlišovať dobré sacharidy od zlých.

Správne sacharidy, ako sú zelenina a ovocie, urýchľujú úspešnosť vášho chudnutia a spôsobujú, že sa cítite plný energie a spokojný. Zlé sacharidy, ako je biele pečivo, lupienky a sladkosti, môžu váš pokrok spomaliť a spôsobiť, že sa cítite unavený a hladný.

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti.

Glykemický Index (GI) využíva ako referenčnú (porovnávaciu) látku čistú glukózu. Jej hodnota je 100. Čím viac sa potravina približuje k hodnote 100, o to viac je menej vhodná predovšetkým pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú.

Podľa glykemickému indexu rozlišujeme pomalé a rýchle sacharidy.

Niektoré potraviny dodávajú energiu veľmi rýchlo. Až tak rýchlo, že jej zákonite vznikne prebytok. Čo sa stane.

  • v organizme vznikne náhly prebytok energie vo forme krvného cukru získanej z potravy;
  • preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
  • energia, ktorú telo nespotrebovalo sa mení na tuk;
  • hladina krvného cukru je asi za hodinu a pol inzulínom postupne znížená, často až pod „normál“;
  • telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru pod normál a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu;
  • človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa;
  • tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé to pokračujte od začiatku… Tak tučnieme za stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.

Čo ovplyvňuje výšku glykemického indexu.

  • Množstvo jedla – čím viac jedla, tým viac nárazovo vyplaveného inzulínu. Odporúča sa preto jesť v menších množstvách asi každé 2-3 hodiny.
  • Pôsobenie obsahu cukrov – čím väčšie je zastúpenie jednoduchých cukrov v neprospech komplexných sacharidov, o to väčší bude glykemický index.
  • Zastúpenie cukrov, tukov a bielkovín v jedle - vo všeobecnosti možno povedať, že vyplavovanie inzulínu spomaľujú tuky a bielkoviny pridané k cukrom. Ak teda skonzumujeme len biele pečivo, bude inzulínová odozva väčšia, ako keď zjeme na kalórie rovnaké množstvo bieleho pečiva napríklad so syrom.
  • Tepelná úprava jedla – čím viac je potravina tepelne spracovaná, tým vyššie má číslo glykemický index. Napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolky.
  • S predchádzajúcim bodom súvisí fakt, že čím viac je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej cukry uvoľňujú. Zrelé banány majú vyššiu úroveň GI ako čerstvo dovezené, ešte tvrdé banány.
  • Vláknina – čím viac vlákniny skonzumujete, tým je pomalšie uvoľňovanie cukru.
  • Kyseliny v strave – pomáhajú znižovať glykemický index (ocot, dressingy, zakysané výrobky).

Prehľad potravín podľa glykemického indexu, čím nižší, tým lepší.

Glykemický Index (GI) využíva ako porovnávaciu látku čistú glukózu. Jej hodnota je 100. K lepšej predstavivosti vám uvádzame aj porovnanie k bielemu chlebu, ktorého hodnota je taktiež 100. Čím viac sa potravina približuje k hodnote 100, o to je menej vhodná predovšetkým pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú.

 

Potraviny

100% glukóza

100% biely chlieb

Cestoviny

 

 

Špagety biele varené priem.    

41

59

Makaróny varené priem.         

47

67

Tortellinni so syrom     

50

71

Ryža                

 

 

Ryža varená biela priem.         

64

91

Ryža varená dlhozrnná priem.  

64

91

Ryža biela s nízkym obsahom amylázy

38

54

Ryža hnedá varená

55

79

Strukoviny

 

 

Hrach lúpaný varený

32

45

Hrach veľkozrnný sušený

39

56

Hrach mrazený varený

48

68

Hrach sušený varený

22

32

Šošovica zelená, červená priemer

28

39

Fazuľa sušená

70

100

Fazuľa varená priemer

33

47

Sója priemer   

17

25

Zemiaky                      

 

 

Zemiaky varené

64

91

Zemiaky pečené

85

121

Hranolky         

75

107

Zemiaková kaša

74

105

Zemiaková kaša instantná

85

122

Zemiakové knedle       

52

74

Zelenina

 

 

Hrášok zelený priemer

48

68

Kukurica sladká

54

78

Mrkva priemer            

47

68

Ovocie             

 

 

Jablká priemer

36

52

Hrušky            

37

53

Broskyne

37

60

Čerešne

22

32

Hrozno

49

70

Banány

58

84

Slivky  

39

55

Kiwi priemer

43

45

Pomaranč priemer

42

60

Jahody            

40

57

Ananás           

59

84

Ďatle sušené    

103

147

Figy    

61

87

Marhule

30

43

Mlieko a mliečne výrobky                

 

 

Plnotučné mlieko 3%  

21

30

Mlieko odtučnené       

32

46

Mlieko sójové

44

65

Mlieko acidofilné

45

65

Mlieko kondenzované sladené

61

87

Jogurt nízkotučný

14

20

Jogurt nízkotučný ovocný

31

44

Jogurt - ostatné           

36

51

Jogurtový nápoj          

38

54

Puding instantný s mliekom      

44

62

Zmrzlina obyčajná       

36

51

Zmrzlina s vyšším obsahom tuku

38

54

Zmrzlina vanilkovo-čokoládová

68

97

Horúca čokoláda        

51

73

Sušené, jemné pečivo

 

 

BeBe Dobré ráno - čokoládové

57

81

BeBe Dobré ráno - med         

51

73

BeBe Dobré ráno – jemné

67

96

Princ čokoládové        

52

74

Musli tyčinka ovocná

61

87

Vanilkové vafle           

77

110

Sušienky z lineckého cesta

64

92

Diétny suchár

59

84

Šiška   

76

108

Croissant

67

96

Jablkový koláč

67

95

Chlieb, pečivo

 

 

Chlieb žitný     

62

89

Chlieb žitno-pšeničný tmavý

64

92

Chlieb bezlepkový pšeničný biely        

71

101

Chlieb bezlepkový viaczrnný

80

113

Chlieb žitný     

43

59

Rohlíky

70

100

Cukor

 

 

Glukóza

99

141

Fruktóza         

19

27

Sacharóza       

68

97

Nutela čokoládovo - oriešková

33

47

Čokoláda mliečna       

43

61

Med    

55

78

Nápoje

 

 

Džús jablkový

40

57

Džús pomarančový

48

71

Coca cola priemer

58

83

Fanta pomaranč          

68

97

Izostar

70

100

Rôzne                          

 

 

Arašidy

14

21

Zemiakové čipsy slané

57

81

Pukance do mikrovlnnej trúby

72

103

Pizza syrová    

70

86

Rybie prsty     

38

54

Párky  

28

40

Bolonské špagety

52

74

Palacinky        

67

96

Sushi - losos   

48

69

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist