Ako schudnúť ZLEPŠENIE METABOLIZMU je základnou PODMIENKOU CHUDNUTIA.

06.11.2014 06:37

Bazálny metabolizmus je vlastne množstvo energie, ktoré potrebuje ľudský organizmus na prežitie - na pokrytie svojich základných funkcií a procesov. 

Podľa bazálneho metabolizmu sa stanovuje Váš optimálny denný energetický príjem tak, aby nevznikol  energeticky prebytok, resp. ani energetický nedostatok. 

Je dokázané, že nízkokalorická diéta spomalí váš metabolizmus a spôsobí zlyhanie chudnutia. Vaše telo si upraví metabolizmus na uchovávanie tukov a začne spaľovať svalstvo ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave.

Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie. Väčšina ľudí je frustrovaných, a ak aj naďalej nechudnú, tak prestanú s diétou. Nastupuje slávny jojo efekt. Hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so super pomalým metabolizmom pomstí ďalšími kilami navyše kvôli nezmyselnému hladovaniu – nevhodnej diéte. 

Pri chudnutí si uvedomte, že každý má iný metabolizmus. 
Možno si v duchu kladiete otázku, kde je tu spravodlivosť. Prečo jeden človek môže doslova žrať a nepriberie, zatiaľ čo iný človek priberie doslova aj zo vzduchu. Odpoveď je: každý sme iný. Pracujte na tom, aby váš metabolizmus bol čo najrýchlejší. Porovnávať sa s druhými je len stratou času. Mnohými diétami absolvovanými po sebe si mnoho obéznych ľudí tak spomalilo metabolizmus, že už priberajú aj z veľmi malých porcií jedla.Prekonajte strach z jedla a začnite sa stravovať celkom pravidelne. Je možné, že za prvé dni nejaké kilo priberiete - to ak ste boli nezmyselne vyhladovaní. Ale postupne sa vám začne metabolizmus zrýchľovať a "spáli" oveľa viac, než predtým. A začnete chudnúť, pričom budete stále sýti. Ak tomu veríte, tak konajte. 

Naštartovanie metabolizmu pri chudnutí je jednoduché ale náročné. 

Radikálne znižovanie príjmu stravy pri chudnutí Vám nepomôže. Je dôležité sa zamerať na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel Vašej svalovej hmoty, čo je dobrá cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.

Ako môžeme spomalený metabolizmus správne naštartovať a prinútiť ho, aby správne fungoval.

§         Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.

§         Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.

§         Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.

§         Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutý.

§         Konzumujte dostatok bielkovín.

§         Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.

§         Zvýšte obsah živín vo Vašej strave.

Uvedomte si, že pravidelná strava vám metabolizmus zrýchli. 

Akonáhle človek začne pravidelne jesť - samozrejme primerane malé dávky a správne zloženie živín - organizmus to vyhodnotí tak, že už asi nastala doba hojnosti. Začne vypínať úsporný režim. Už neukladá každý voľný gram potravy na energiu vo forme tuku. Nastal dostatok, dajú sa zrýchliť procesy, netreba tak šetriť. Telo môže zhodiť trocha tuku – začínate chudnúť. Práve toto je vec, ktorú musíte pri chudnutí rešpektovať. Ak chcete schudnúť musíte pravidelne jesť päťkrát denne a to v pomerne pravidelných časových intervaloch, pekne rovnomerne rozložených na celý deň tak, že posledné jedlo by malo byť zjedené asi dve až tri hodiny pred spaním. Toto funguje a je to overené.
Obézni to však často nechcú vziať na vedomie. Neraňajkujú, cez deň sa stravujú nevhodne a väčšinou sa vyhovárajú na prácu. Posledné jedlo si povolia najneskôr o 17:00 a potom sa niekoľko hodín zmietajú v kŕčoch od hladu. Svojím telám tak sami dávajú prísny príkaz: niet pravidelnej potravy, treba šetriť energiou! Spomalia si metabolizmus nesprávnym stravovaním.
Ak teda chcete chudnúť, nehľadajte si výhovorky, prečo nemôžete jesť 5× denne. Hľadajte spôsob, ako to dosiahnete. Noste si zo sebou vhodné jedlá a jedzte raz za 3-4 hodiny. Robte to, nediskutujte o tom, ako je to ťažké. Je to ťažké, ale aj vy ste ťažkí. Ak to chcete zmeniť, zmeňte svoje návyky.
 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist