Ako schudnúť ZRÝCHLENIE METABOLIZMU je rozhodujúci krok k chudnutiu.

15.07.2014 08:43

Chudnutie i priberanie je u každého iné, iné je v dvadsiatke, iné je v štyridsiatke, ovplyvňuje ich stravovanie a veľmi často aj rýchlosť metabolizmu.

Kvalitu procesu zmeny kalórií zo skonzumovanej stravy na energetické potreby tela určuje kvalita vášho metabolizmu. Rýchlosť, akou sa živiny zo stravy metabolizujú je u každého rozdielna.

Kto má vyššiu rýchlosť metabolizmu, je schopný spaľovať kalórie oveľa efektívnejšie (vo väčšom množstve), než ten, kto má nižšiu rýchlosť metabolizmu. Človek z veľmi pomalým metabolizmom môže aj hladovať, ale schudnúť sa mu nepodarí, telo si podstatnú časť zjedených kalórií neustále ukaldá do tukových zásob. 

Rýchlosť metabolizmu má oveľa väčší vplyv na telesnú váhu, ako kvalita príjmu stravy.  Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú pomalý metabolizmus, mali by ste vykonať radikálne kroky na vyrovnanie účinku rozdielneho metabolizmu. Dá sa to dosiahnuť správnym stravovaním a pravidelným cvičením.

Ako si dokážete zrýchliť svoj metabolizmus, aby ste pri chudnutí nemuseli hladovať.

Vhodne raňajkujte, nikdy nevynechávajte raňajky. Pokiaľ vám nechutí jesť hneď ráno, vypite najprv pohár vlažnej vody a zjedzte niečo o pol hodinu. Pokiaľ sa ráno prebúdzate hladný ako vlk, nenajedzte sa do prasknutia. Prílišné zaťaženie žalúdka hneď na ráno vás oberá o potrebnú energiu, ktorú organizmus spotrebúva na trávenie a vy sa budete cítiť doobeda unavený.
Väčšinu denného jedla zjedzte do 14-tej hodiny. Potom jedzte menej, resp. ľahšie jedlá, aby vám stihlo vytráviť, kým pôjdete spať. Spomalený metabolizmus súvisí so spomaleným trávením. Takýmto ľuďom telo trávi dlhšie.

Pri spomalenom metabolizme vynechajte nápoje sóda, alkohol či sladené nápoje, pričom posledné dva obsahujú aj zbytočné kalórie. S ich pitím je spojené nadúvanie i únava. 
Obmedzte príjem sacharidov - cukrov, predovšetkým sladkostí, polotovarov, fastfoodu ale napríklad aj niektorých kalorických ovocných džúsov.
Nehladujte, nesnažte sa schudnúť príliš rýchlo a neobmedzujte svoj denný kalorický príjem na doraz. Výrazne znížený príjem energie znižuje aj metabolické funkcie.  

Jedzte pravidelne menšie porcie, viac krát denne. Napriek tomu, že je to chronicky známa pravda, množstvo ľudí nie je schopných stravovať sa 5 krát denne.

Zvýšte svoje pohybové aktivity, začnite cvičiť. Na druhu pohybu nezáleží, záleží na pravidelnosti a dĺžke aspoň 45 minút nepretržite. Pokiaľ už pravidelne cvičíte, určite na sebe badáte aspoň mierny nárast svalovej hmoty, resp. sily, či výdrže. Svaly podporujú činnosť metabolizmu a spaľovanie kalórií.

Pravidelne pite dostatočné množstvo vhodných tekutín.  Optimálne množstvo závisí od viacerých faktorov, predovšetkým od prostredia, v ktorom sa pohybujete a od hmotnosti. Dvoma litrami čistej alebo len jemne mineralizovanej vody denne si zlepšíte metabolické funkcie. Skúste každý deň začať pohárom vody, do ktorého vyžmýkate polovicu citróna. Enzýmy nachádzajúce sa v tomto tropickom ovocí spolu s vlákninou, ktorú obsahuje jeho dužina, sú skvelou kombináciou na naštartovanie vášho trávenia a zlepšenia metabolizmu. Dehydrované telo spomalí svoj metabolizmus a budete viac hladní a bez energie

Konzumujte dostatok vitamínu B. Vitamín B-12 je základným vitamínom pre získanie energie. Pokiaľ pociťujete nedostatok energie, ideálne je užívať B komplex spolu so samostatným vitamínovým preparátom B-12.

Konzumujte dostatok zeleniny a ovocia. Častá konzumácia čerstvej alebo len mierne tepelne upravenej zeleniny a ovocia pomáha zlepšiť metabolizmus.

Vynechajte spánok po sýtom obede alebo večeri, pretože počas takéhoto spánku sa telo snaží doplniť a zachovať svoje energetické rezervy. Na dosiahnutie tohto cieľa si telo spomaľuje všetky funkčné systémy, čo zahŕňa aj systémy, ktoré kontrolujú rýchlosť metabolizmu. Uvedomte si, že počas spánku spálite menej kalórií, ako keď ste aktívni.

Nezabudnite, že chudnutie je postupný proces, nikto ešte neschudol za týždeň. Musíte byť hlavne trpezlivý a vytrvalý. Pre dosiahnutie želaných výsledkov a udržanie váhy natrvalo, je potrebné, aby ste boli disciplinovaní a dodržiavali vhodný každodenný režim stravovania a cvičenia. Vzdelávajte sa.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist