Ako začať CVIČIŤ, ako predísť SVALOVICI. Rady na stravovanie a ako schudnúť.

02.11.2010 05:00

Príčinou nadváhy väčšiny z nás je hlavne nepomer medzi príjmom a výdajom energie. Pohyb je jediná možná cesta (okrem dodržiavania zásad zdravej výživy) na zlepšenie veľmi nepriaznivého zdravotného stavu, okrem iného aj na odstránenie nadbytočných podkožných tukových zásob. Pohyb je  aj návratom človeka k prírode, k svojej podstate.Pravidelná a primeraná pohybová aktivita je jednou z najjednoduchších ciest na zlepšenie a udržiavanie vlastného zdravia. Má schopnosť zabrániť vzniku niektorých ochorení. Pohyb zvyšuje toleranciu na fyzickú záťaž, pomáha redukovať vplyvy stresu, znižuje patologické hodnoty cholesterolu i vysoký krvný tlak. Preventívne pôsobí aj proti skorému nástupu a rýchlemu rozvoju viacerých telesných a duševných porúch. Zvyšuje pocit sebaistoty, dôvery vo vlastné sily a schopnosť niečo dosiahnuť. Dospelý jedinec si takto vytvára návyk, vďaka ktorému sa pohyb stane neodmysliteľnou súčasťou života a z ktorého profituje aj neskôr v pokročilom veku.

Pohybová aktivita má rôzne podoby, ale cieľ je spoločný - byť zdravý (mať teda pocit radosti, pohody, spokojnosti a šťastia). Práca v záhradke, turistika či rôzne druhy rekreačnej športovej činnosti, teda pohyb na čerstvom vzduchu a v prírode prispievajú okrem zvyšovania telesnej zdatnosti aj k vytváraniu pocitu psychickej pohody, pozitívne pôsobia na stresy i pri depresiách. Je len samozrejmé, že k zdravému pohybu a spôsobu života už vôbec nepatria cigarety, alkohol či drogy - teda negatívne životné návyky moderného človeka.

 Aké sú teda pozitívne vplyvy pohybu na život človeka?

  • Zlepšuje zdravotný stav priaznivým ovplyvnením všetkých telesných systémov; zvyšuje sa najmä výkonnosť srdcovocievneho i dýchacieho systému, metabolizmu; prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje svalovú silu i ohybnosť kĺbov, ako i koordináciu; je to výborný prostriedok na prevenciu osteoporózy, čiže rednutia kostí vo vyššom veku; je aj výbornou prevenciou pred vysokým krvným tlakom, cukrovkou a mnohými inými závažnými civilizačnými chorobami.
  • Znižuje hladinu cukru, tukov a najmä cholesterolu v krvi - rizikových faktorov srdcovocievnych chorôb.
  • Zvyšuje imunitu - obranyschopnosť organizmu, organizmus je odolnejší voči mnohým bežným chorobám, a choroby prebiehajú potom miernejším tempom.
  • Dáva nám viac životnej energie, elánu - lepšie sa cítime.
  • Zlepšuje nám silu a kondíciu a zvyšuje nám sebadôveru. Poskytuje zvýšenú schopnosť telesného a duševného uvoľnenia, zlepšenie nálady a pocitu radosti zo života, zlepšenie spánku. (napr. prechádzka pred spaním je najvhodnejší  spôsob proti nespavosti).
  • Zlepšuje schopnosť sústredenia  sa a vytrvalosti.
  • Znižuje napätie a stresy, premáha úzkosť a strach, prináša zábavu, pomáha nadväzovať priateľstvá.
  • Pomáha udržiavať štíhlu líniu, je to najlepší a zároveň najlacnejší prostriedok proti tučnote.
  • Fyzická aktivita môže predĺžiť mladosť a oddiali starobu, udrží človeka sviežeho, ohybného, mobilného i práceschopného až do pokročilého veku - do staroby.

Prečo sa svalom prehnaná námaha často nepáči  Všetkého veľa škodí. Fyzická aktivita je síce zdraviu prospešná, ale ak nie sme na ňu zvyknutí a zrazu zo dňa na deň začneme s neprimeranou záťažou, treba rátať s tým, že naše svaly budú protestovať a dajú nám našu rýchlu snahu o zmenu životného štýlu aj pocítiť. Prečo nás všetko po cvičení tak  bolí?  Vaše svaly v prvom rade utrpeli šok. Naservírovali ste im záťaž, akú nie sú schopné zvládnuť.

V svalových bunkách - myocytoch sa nachádza palivo pre ich prácu. Ide o zásobnú formu zloženú z pospájaných molekúl glukózy - glykogén. Pri pohybe toto palivo spaľujeme, čím sa jeho zásoby znižujú. Keď už nemáme takmer čo z glykogénu spaľovať, využívame na prácu svalov už len krvný cukor a začíname cítiť, že hoci by sme chceli dokončiť ešte pár opakovaní cvikov, nevládzeme. Nemáme na to energiu a navyše nás ťažia metabolity spaľovania paliva. Našťastie je naše telo úplne úžasné v tom, že sa chce za každú cenu adaptovať a preto si môžeme časom vypestovať lepšiu kondičku.

Necvičte na doraz – tak, aby Vás svaly boleli pri posledných cvikoch  
Dochádza k tomu, že intenzita zaťaženia je natoľko vysoká, že krvný obeh napriek svojej snahe nedokáže dostatočne rýchlo zásobovať svalové tkanivo krvou (táto snaha krvného obehu sa prejavuje zvýšením pulzu). Svaly z krvi čerpajú kyslík, ktorým spaľujú energetické zdroje (glukózu, glykogén a tuky). Pre nenásytné svaly však ani maximálna snaha tela zaručiť im čo najviac kyslíka nestačí. Svaly pracujú aj bez potrebného množstva kyslíka- na dlh (kyslíkový dlh). Svaly očakávajú, že dodatočné množstvo kyslíka im telo dodá neskôr, keď toho bude schopné. Volá sa to aj anaeróbny stav. Pri tejto situácii však svaly vyčerpajú veľké množstvo paliva vo forme cukrov naraz. Spálením veľkého množstva paliva, vzniká aj veľa odpadových látok. Dochádza k rýchlemu hromadeniu kyseliny mliečnej v svaloch, ktorá svaly dráždi. Vzniká tak nepríjemné štípanie svalu a vy musíte prestať vykonávať záťaž. S rastúcou únavou postupne pociťujete, že toto je maximum, ktoré už nemôžete prekonať. Kyselina mliečna spôsobuje teda únavu svalov a tento nepríjemný pocit
Aby ste predišli takýmto nepríjemným problémom, treba si rozmyslieť, ako intenzívne začnete so samotným pohybom, cvičením, poprípade zájsť za kompetentnou osobou a dať si vypracovať individuálny tréningový plán.

Ako predísť svalovici

  • neprepínajte sa (zabráňte nárazovému preťažovaniu svalov)
  • trénujte pravidelne s menším zaťažením svalov a postupne pomaly zaťaženie zvyšujte
  • poskytnite svalom čas na regeneráciu
  • po posilňovacích cvikoch svaly mierne povytriasajte (uvoľníte svalové vlákna)
  • pohybovú aktivitu – tréning ukončite výdatným strečingom
     

Ako si poradíte so svalovicou, čo pomáha

  • teplé kúpele, prípadne striedanie teplej a studenej vody
  • sauna
  • ľahký strečing (mierne ponaťahovanie svalov)
  • ľahký pomalý beh
  • pomáhajú aj masáže

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist