Chudnutie CESTOVINY a chudnutie, ako si ich pripraviť.

26.03.2015 04:37

Výhodou cestovín je to, že sa bezproblémovo skladujú, majú dlhú trvanlivosť, sú nenáročné na rýchlu prípravu a môžete si ich pripraviť na množstvo spôsobov.

Cestoviny majú pri odstraňovaní nadváhy a získavaní vhodných stravovacích návykov v  dôležité postavenie.

Vo všeobecnosti platí, že cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané. Tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor si na skonzumované množstvo a spôsob prípravy. Odporúčané množstvo na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií). Určite sú vhodnejšie ako zemiaková kaša. Majú totiž nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás vhodnejší výber. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Aké cestoviny –bezvaječné či viacvaječné

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Príprava cestovín

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou.

Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Kečup je pri výrobe dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru. Len máloktorý zo stravníkov si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si mnohí z nás pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte syrom či kečupom. Bylinky sú nielen chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

-         uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie

-         pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

-         uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné

-         rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne

Tortellini

-         ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky 

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist