Chudnutie Pravidelne jedzte POLIEVKY, pomôžu SCHUDNÚŤ. RECEPTY.

01.01.2017 15:53

Polievka by sa pre vás mala stať jedným z pomocníkov pri snahe schudnúť, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín. Veď dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín. Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.

Polievku neberte ako základné jedlo, ktoré vám pomôže schudnúť. Nejedzte ju od rána do večera,  telo potrebuje na správne fungovanie množstvo živín, a tie len z polievky nezískate.

Dobrým výberom polievky pri chudnutí sú vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.

Pri chudnutí sa vyhnite sa polievkám na krémovom základe, obsahujú veľa kalórií a nasýtených tukov.

Polievka v minulosti bola a aj v súčasnosti by mala byť považovaná za výborného pomocníka na chudnutie. Zložením je to takmer samá voda.

Diétnym nezmyslom chudnutia je využívanie tukožrútskej kapustovej polievky na chudnutie ako jediného jedla v diétnom režime.

Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca  z našich jedálnych lístkov. Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj liečiť.
Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla a teda aj schudnúť.

Redšie polievkové vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.

U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.

Hustými polievkami by ste však pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.

Recepty na vhodné polievky, ktoré môžete využiť na chudnutie. 

Chutná zeleninová polievka (bez lepku)

Suroviny

čerstvá mrkva

petržlen

zeler

kaleráb

2 kocky slepačieho bujónu

soľ

korenie

1,5 l vody

Postup

Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.

Ryžová polievka s mrkvou

Suroviny

20 g ryže, 150 g mrkvy, 1 ČL olivového oleja, soľ, vegetu, nové celé korenie, petržlenovú vňať.

Postup

Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou a podľa chuti pridáme ingrediencie. Ryžu umyjeme a pridáme do polievky, varíme domäkka. Na záver pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

186 kcal

Šošovicová polievka so zelerom

Suroviny

50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.

Postup

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme domäkka. Na záver pridáme olivový olej.

240 kcal

Polievka z ružičkového kelu

Suroviny

100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.

Postup

Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme domäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

112 kcal

Špargľová polievka

Suroviny

200 g špargle, 1/4 zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, 50 ml nízkotučného mlieka, bobkový list, 1 ČL Flory Light, 1 PL posekanej zelerovej vňate.

Postup

Špargľu očistíme, umyjeme, odrežeme konce a pokrájame na menšie kúsky. Dáme variť do mierne osolenej vody, pridáme bujón, mleté čierne korenie a bobkový list. Pred koncom vlejeme do polievky nízkotučné mlieko a krátko povaríme. Na záver pridáme lyžičku Flory Light a nadrobno posekanú zelerovú vňať.

109 kcal

Falošná držková polievka z kurčaťa

Suroviny

Kosti, drobky a koža z kurčaťa

1 až 1,25 l vody

soľ

štvrtku zeleru

1 petržlen

1 cibuľu

1 lyžicu oleja

1 lyžičku mletej červenej papriky

štipku mletej štipľavej papriky

2 lyžice hladkej múky

polovicu kocky masoxu

2 strúčky cesnaku

majoránku

mleté čierne korenie.

Postup

Kuracie kosti, drobky a kožu, zeler a polovicu cibule zalejeme studenou vodou, posolíme a uvaríme domäkka. Druhú polovicu cibule nadrobno pokrájame a opražíme. Primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú kožu a opäť opražíme do ružova. Zasypeme paprikou, múkou, premiešame a zalejeme precedeným vývarom. Vmiešame uvarené a na kúsky pokrájané mäso, masox, a ešte krátko povaríme. Polievku ochutíme rozotreným cesnakom, majoránkov, korením.

Držková polievka

Suroviny

700 g držiek

1 veľká cibuľa

soľ

1 1/2 vývaru z kostí

1 veľká lyžica masti

30 g hladkej múky

30 g masti

mletá paprika

rasca

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

majoránka

Postup

Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkov.

Fazuľová polievka s kyslou kapustou

Suroviny

40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká

1 stredne veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

4 stredne veľké zemiaky

30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou

25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy

soľ - podľa chuti

vegeta - podľa chuti

čierne korenie - mleté - podľa chuti

Postup

Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.

Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.

Cibuľová polievka s nivou

Suroviny

7 stredne veľkých cibúľ

1 veľká PL masla

20 dkg plesnivého syra - niva

1 syrokrém v črievku

2 kocky slepačieho bujónu

štipka bieleho korenia

soľ podľa chuti

toasty

trošku nastrúhaného tvrdého syra

Postup

Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.

Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.

Zemiaková polievka

Suroviny

5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Lahodná slepačia polievka

Suroviny

1 sliepka

300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)

1 cibuľa

1 pór

2 strúčiky cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

petržlenová vňať

Postup

Sliepku umyjeme a dáme variť do studenej vody. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, pór a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist