DETOXIKÁCIA – OČISTA TELA OVOCÍM vám pomôže pri chudnutí a zlepší zdravie Rady na stravovanie a ako schudnúť

22.08.2010 07:27

 Pri detoxikácii sa čistí krv, pečeň, ľadviny a celý močový systém, črevá, lymfatický systém, koža, dýchacie cesty. 

 Detoxikáciu pečene okrem upravenej stravy podporíte pitím čaju z ostropestreca mariánskeho. Likvidujú sa ním usadeniny splodín a prečistenie pečene zlepšuje jej schopnosť opätovne vylučovať z tela škodliviny. Pečeň začína pracovať medzi 01.00 – 03.00 hod. Ak ste hore, nedoporučuje sa tento orgán zaťažovať pitím alkoholu a konzumáciou ťažko stráviteľných pokrmov.

 Detoxikáciu obličiek a močových ciest podporuje pitný režim a napr. aj cesnak v strave. Uvedené orgány sa prečistia, dochádza k prevencii proti tvorbe obličkových kameňov a piesku, taktiež je dobrý proti zápalom, a čo je najdôležitejšie, zvýši sa odbúravanie škodlivín práve zvýšeným vylučovaním moču. Močový mechúr najviac pracuje medzi 15.00 – 17.00 hodinou. Pri problémoch s močovým mechúrom je vhodné práve v tejto dobe piť čaj z petržlenu. Obličky pracujú naplno medzi 17.00 – 19.00 hodinou. Neprijímajte v tomto čase žiadne škodlivé látky. Ak v tejto dobe aktívne športujete, zvýšte príjem tekutín, vyhnete sa zbytočnej záťaži ľadvín.

 Detoxikáciu čriev podporuje vláknina v strave a pitný režim. Tenké črevo dokončuje za pomoci žalúdočných štiav a žlče trávenie všetkých živín, práve z neho prichádzajú nestrávené zvyšky potravín do hrubého čreva. Činnosť tenkého čreva vrcholí medzi 13.00 – 15.00 hodinou. V hrubom čreve prevládajú stravovacie procesy, vstrebávajú sa tu vitamíny a aminokyseliny vyrábané baktériami črevnej dutiny. Jeho činnosť vrcholí medzi 05.00 – 07.00 hodinou a vtedy je aj najvhodnejšia doba na jeho vyprázdnenie. Ak sa budete riadiť mojím detoxikačným programom, upravia sa vám aj problémy s vylučovaním stolice.

 Detoxikáciu dýchacej sústavy podporuje vylúčenie mlieka a látok, ktoré zahlieňujú organizmus. Prečistia sa pľúca, výrazne sa začnú zbavovať hlienov a posilní sa imunita dýchacej sústavy. Medzi 03.00 – 05.00 hodinou sú pľúca v činnosti. V tomto čase sa budia hlavne astmatici, fajčiari, ľudia s nádchou a chorými prieduškami. Práve títo ľudia by sa mali dať na detoxikáciu organizmu.

  Detoxikáciu kože podporuje pitný režim. Toxíny sa uvoľňujú a odchádzajú z tela močom, stolicou, a najväčším orgánom – KOŽOU. Okrem očisty kože dochádza aj k očisteniu podkožia, zlepšuje sa stav pleti, zmierňujú sa ekzémy a samozrejme aj akné. Zvýšte príjem vody, zlepšíte stav pleti.

 Detoxikácia lymfatického systému Ak máte problém so zníženou imunitou, chcete si zvýšiť odplavovanie toxínov z lymfatických ciest a dôkladne ich prečistiť, dajte sa na detoxikáciu. Bude mať vynikajúci účinok aj na celkové zvýšenie vitality a prílev novej energie.

 Ako robiť detoxikáciu - očistný pôst

Prvé 3 dni pôstu sú charakterizované prudkým vylučovaním zadržaných odpadových látok.
Dochádza tiež k prudkému znižovaním hmotnosti, asi o 1 kg denne. Tento úbytok je zapríčinený vylučovaním vody.

Príprava: Večer pred začatím pôstu si môžeme urobiť výplach čriev s harmančekovým záparom vychladnutým na teplotu tela, alebo použijeme rastlinné preháňadlo.

Ráno: Vypijeme pol litra čaju s liečivých byliniek osladeného medom, alebo pol litra prírodnej ovocnej či zeleninovej šťavy.

Obed: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

Večer: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

Medzitým pijeme dostatok čistej vody.

Čaje z liečivých byliniek

Vhodné sú nasledujúce liečivé bylinky:

  • žihľava
  • harmanček
  • sedmokráska
  • slez
  • šípkový čaj
  • myší chvost
  • medvedí cesnak

Ukončenie pôstu

Pôst nikdy neukončujeme náhle, jesť začíname iba pozvoľna. Prvým jedlom môže byť jablko, ďalším jedlom zeleninový šalát alebo polievka. Tri – štyri dni po pôste jeme len veľmi ľahké jedlá.

Indikácie pôstu - pôst pomáha pri nasledujúcich ochoreniach:

  • Srdcovocievne ochorenia: srdcová arytmia, artérioskleróza, angina pectoris.
  • Ochorenia dýchacích ciest: priedušková astma.
  • Ochorenia tráviacej sústavy: zápcha, divertikulóza(zápal čreva).
  • Urologické ochorenia, napr. obličkové kamene.
  • Kožné ochorenia: ekzémy, alergie.
  • Metabolické ochorenia: obezita, dna, reumatizmus.
  • Fajčenie a ďalšie intoxikácie.

Kontraindikácie pôstu – kedy je nevhodné vykonávať pôst

Pôst sa nesmie robiť v prípade vážnych ochorení srdca, pri malígnych nádoroch, cukrovke, ochorení štítnej žľazy, tuberkulóze, psychóze, ťažkej anémii, obličkových a pečeňových poruchách. Pôst nie je vhodné aplikovať, ak nezachovávame zásady zdravého spôsobu života.

U chorôb, pri ktorých je pôst zakázaný, môžeme organizmus čistiť niektorou z nasledujúcich diétnych kúr:

  • Obilninová a ryžová kúra Čistí organizmus, upravuje stolicu a povzbudzuje nervovú činnosť. Držíme ju 3 dni. Konzumujeme len vhodne ochutenú varenú pšenicu, alebo celozrnnú ryžu. Pijeme pri nej medovkový čaj.
  • Zemiaková kúra Odstraňuje z tela zadržanú vodu, najmä pri chorobách srdca a ľadvín. Efekt je spôsobený vysokým obsahom draslíka v zemiakoch. Pijeme močopudné čaje, hlavne zápar zo žihľavy.
  • Jablková kúra Pomáha pri ochoreniach tráviacej sústavy, chronických zápchach, hnačkách, hemoroidoch. Konzumujeme 1 - 2 kg jabĺk denne. Držíme ju 3 dni. Pijeme pri nej odvar z ľanového semena.
  • Hroznová kúra Aplikujeme ju pri leukémii, komplexnej obnove krvi pri anémiách a ďalších chorobách krvi. Denne konzumujeme 1 – 2 kg hrozna starostlivo umytého (je často chemicky ošetrované). Pritom pijeme čaj zo žihľavy, myšieho chvosta a sedmokrásky.

Denná spotreba ovocia pri ovocných kúrach je 1 – 2,5 kg v piatich dávkach. Na dobrú regeneráciu organizmu môžeme ovocnú kúru robiť niekoľko dní v mesiaci a 2 – 3 týždne v roku.

Ovocná kúra

  • Zintenzívni vylučovanie toxických látok z tela.
  • Má omladzujúci efekt na pleť, svalstvo, srdce a cievy.
  • Pozitívne vplýva na nervovú sústavu.
  • Má priaznivý účinok na látkovú premenu - metabolizmus.
  • Bráni rozkladu zvyškov stravy v črevách.
  • Regeneruje pečeň.
  • Šetrí obličky.
  • Zvyšuje imunitu organizmu.

 Aké ovocie je najlepšie jesť pri detoxikácii?

V ovocný deň sa odporúča jesť jeden druh čerstvého, zrelého a dobre umytého ovocia.

Najvhodnejšie sú nasledujúce druhy ovocia (každý druh tohto ovocia má na telo špeciálne čistiace účinky) :

 Jablká  Jablková kúra sa robí z dvoch kíl jabĺk denne, ktoré sa konzumujú počas troch po sebe nasledujúcich dní. Jablká sa jedia v troch hlavných jedlách denne, medzi jedlami sa pije iba čistá voda, alebo slabé bylinkové čaje. Jablká sa môžu jesť surové, varené, alebo pečené. V žiadnom prípade sa však nesmú sladiť. Kúru môžeme opakovať každý štvrťrok. Pravidelná konzumácia jabĺk lieči a normalizuje vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a artérioskleróza, vylučovanie kyseliny močovej, hnačku i zápchu, chronické ekzémy a choroby pečene.

 Pomaranče Konzumuje sa 10 – 12 pomarančov denne a 2 – 4 poháre čerstvo vylisovanej šťavy denne. Držíme ju 3 dni. Keby bola šťava z pomarančov veľmi trpká, môžeme ju prisladiť medom. V priebehu kúry pijeme veľa čerstvej vody, alebo nízko sodíkových minerálok. Pri kúre sa snažíme pravidelne cvičiť, zhlboka dýchať a často sa sprchovať. Pomaranče sa vyznačujú predovšetkým vysokým obsahom životne dôležitého vitamínu C, ktorého nedostatok sa prejaví znížením látkovej premeny na menej ako 70 %, v dôsledku čoho sme menej výkonní, koncentrovaní a chronicky unavení. V takom prípade môže už jediný pomaranč denne zaúčinkovať takmer zázračne. Množstvo vitamínu C podporuje rast a zdravie kostí, zubov a našich chrupaviek. Preto sú pomaranče nenahraditeľnými pomocníkmi pri osteoporóze a zvýšenej potrebe minerálnych solí. Pomarančová kúra veľmi účinne pomáha pri odbúravaní a vylučovaní kyseliny močovej, spôsobujúcej artritídu v kĺboch a čiastočne tiež rozpúšťa obličkové kamene. Je paradoxom, že hoci pomaranče chutia kyslo, vynikajúco alkalizujú krv. A je už známym faktom, že reumatizmus a dna sú choroby z prekyslenia organizmu.

 Čerešne  Konzumujeme 1,5 – 2 kg čerešní denne. Drží sa 3 dni. Silnejší účinok kúry dosiahneme vypitím niekoľkých pohárov čaju (50 g stopiek necháme vrieť 5 minút v litri vody). Čerešne majú bohaté zastúpenie organických kyselín (jablčná, jantárová a citrónová), ktoré upravujú trávenie a čistia krv. Veľký obsah pektínovej vlákniny pomáha tvrdej stolici a znižuje cholesterol. Silné antioxidanty neutralizujú zákerný vplyv voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré rozožierajú väzivo a spôsobujú predčasné starnutie a vädnutie pleti. Liečba čerešňami raz alebo dvakrát do týždňa vám účinne pomôže znížiť hmotnosť a zároveň prečistí krv a telo. Efekt chudnutia je v skrytý vo veľmi jednoduchej príčine – čerešne majú vnútri kôstky a preto sa musia jesť pomaly a po jednej. Ak chcete zjesť pol kila čerešní, potrebujete na to približne 15 minút času. A dovtedy už netrpíte hladom a máte i pocit zasýtenia. Čerešne urýchľujú znižovanie nadváhy i svojim močopudným a silným očistným účinkom, tiež nízkym obsahom sodíka a tukov. Bohatá konzumácia čerešní (hlavne ako týždenná kúra ) sa veľmi osvedčila pri artritíde, dne a reume. Čerešne obsahujú prirodzenú kyselinu salicylovú (2 mg na 1 kg čerešní), ktorá má protireumatický a protizápalový účinok.

 Jahody Jahody majú najväčší antioxidačný účinok zo všetkého ovocia. Proces starnutia a artérioskleróza majú svoj pôvod v oxidácii. Antioxidanty neutralizujú zákerný vplyv voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré rozožierajú väzivo a spôsobujú predčasné starnutie a vädnutie pleti. Ak ste prekonali infarkt, máte angínu pectoris, alebo trpíte nedokrvením mozgu, či dolných končatín, jedávajte pravidelne na jar a v prvých letných mesiacoch porciu jahôd. Svojimi mimoriadnymi schopnosťami neutralizovať účinky voľných radikálov sú jahody efektívnym pomocníkom v prevencii artériosklerózy a brzdia jej ďalší postup. Zabraňujú ukladaniu cholesterolu v stenách ciev, zastavujú ich postupné hrubnutie a zužovanie. Zdravie artérií chránia i nízkym obsahom tuku a sodíka a vysokým obsahom draslíka, horčíka a vápnika -minerálom, ktoré zabraňujú hypertenzii. Jahody zvyšujú produkciu moču a svojim bohatým obsahom minerálov alkalizujú krv, očisťujú telo a účinne podporujú vylučovanie kyseliny močovej, ktorá spôsobuje artritídu a dnu. Jahody obsahujú veľké množstvo rastlinnej vlákniny, ktorá uľahčuje pohyb stolice črevami. Vláknina sa v črevách správa ako vodou nasiaknutá špongia. Zvýšením obsahu čriev podnecuje ich väčšiu aktivitu a namiesto toho, aby zvyšky potravy zostávali v hrubom čreve dlhú dobu, táto mäkká hubovitá hmota prejde celým hrubým črevom v rekordne krátkom čase.

Čo môžeme robiť pre zlepšenie svojho zdravia už dnes?

Zabudnite na to, že vaše telo je nesmrteľné. Naozaj nemá nekonečné rezervy čeliť stresu, zlej strave, alkoholu či cigaretám. Začnite sa o seba starať už dnes. Napríklad jedným ovocným dňom v týždni a neprestaňte s týmto novým návykom po celý svoj život. Nikdy to neoľutujete. Vaše telo sa vám bohato odmení. Ovocná kúra je bezbolestnou operáciou bez skalpela.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist