Pravidelným POHYBOM a CVIČENÍM dokážete SCHUDNÚŤ. Rady na stravovanie a ako schudnúť

27.09.2010 05:37

 Pravidelná  a pritom primeraná pohybová aktivita je jednou z najjednoduchších ciest k zlepšeniu a udržiavaniu vlastného zdravia. Pravidelné športovanie zvyšuje pocit sebaistoty, dôvery vo vlastné sily a schopnosť niečo dosiahnuť. Tým, že športujete upriamujete svoje myslenie k svojmu zámeru schudnúť a tým posilňujete proces chudnutia. Bez športu sa chudnúť dá, ale dochádza aj ku stratám svaloviny. Úbytok hmotnosti pri obmedzujúcich diétach a bez športu nie je len úbytkom tuku. Odhaduje sa, že pri chudnutí bez aktívneho pohybu stráca chudnúci človek asi 75% tuku a zvyšných 25% hmotnosti sú práve svaly. Pri chudnutí so športom a pri správnom stravovaní nedochádza k strate svaloviny.

Ako dlho a ako intenzívne musíte cvičiť, aby sa to pozitívne odrazilo na Vašom zdraví?
     Už 30 minút primeraného cvičenia má preventívny účinok proti rozvoju rôznych chorôb. Ak to premeníme na kalórie, je to asi 150 kalórií denne.  Ak je akékoľvek cvičenie pre Vás novinkou v dennom režime, začnite pozvoľna, len niekoľkými minútami a postupne zvyšujte záťaž až na tridsať minút. Nezabudnite, že pol hodina je práve to minimum, ktoré bude mať na Vás blahodarný účinok. Samozrejme, čím viac času venujete cvičeniu, tým väčší efekt dosiahnete. Základom však stále ostáva vôľa začať a neskôr aj vydržať.
Ak ste doteraz ešte nikdy veľa nenašporovali, potom možno ani neviete, ako a čím vlastne začať. Aj keď šport vyzerá, ako jednoduchá  záležitosť, je treba o ňom niečo vedieť. Inak nedosiahnete svoj cieľ a riskujete úraz.

Výdaj energie pri rôznych fyzických aktivitách

Aby ste mohli kontrolovať svoj výdaj energie, musíte sa vedieť orientovať, pri akej aktivite koľko energie "spálite". Ako pomôcku Vám ponúkame nasledovnú tabuľku, ktorá obsahuje priemerné orientačné údaje. Prepočet 1 kcal=4,2 kj.  

čítanie, písanie, sledovanie televízie, počúvanie rádia, šitie, pletenie, príprava a varenie jedla, rybárčenie, úradnícka práca

do 400
kJ/h

umývanie riadu, utieranie prachu, obliekanie, žehlenie, riadenie auta, hra na hudobný nástroj

400 - 800
kj/h

ustielanie postelí, zametanie alebo vytieranie podlahy, vešanie prádla, záhradnícke práce, opravárenské práce

800 - 1000
kj/h

drhnutie podlahy, pranie v ruke, luxovanie, umývanie okien, chôdza rýchlosťou 6 km/h, aerobik strednej intenzity, rekreačný badmington, volejbal, stolný tenis

1000 - 1500
kj/h

lesné práce, hádzanie lopatou, kopanie krompáčom, chôdza rýchlosťou 8 km/h, korčuľovanie, skákanie cez švidahlo, sexuálna aktivita

1500 - 1900
kj/h

cyklistika, lyžovanie, tenis, plávanie, chôdza po schodoch

1900 - 2100 kj/h

basketbal, beh na lyžiach, hokej, jogging, rýchle plávanie, vzpieranie, horolezectvo, atletika, veslovanie, odhŕňanie snehu

2100 - 2500
kj/h

 Za jeden hamburger 20 minút behu

Nasledujúca tabuľka Vám povie, koľko fyzickej aktivity musíte vynaložiť na "spálenie" kalórii obsiahnutých v bežných jedlách:  

1 hamburger

1 456 kJ

20 min.

beh

1 opečená klobása

900 kJ

120 min

kosenie trávy

1 rezeň so zemiakmi

800 kJ

80 min.

futbal

1 pizza

650 kJ

210 min.

prechádzka

1 maslová torta

410 kJ

90 min.

práca v záhrade

1 tabuľka čokolády

580 kJ

60 min.

jogging

1 zmrzlinový pohár

800 kJ

25 min.

jazda na bicykli

150 g zemiakových chipsov

1 000 kJ

120 min.

odpratávanie snehu

1 pohár Coca Coly

90 kJ

60 min.

utieranie prachu

Dôležité. Musíte mať jasný a pritom reálny cieľ

Najčastejšou chybou začiatočníka býva to, že nemá žiadny cieľ. Alebo má cieľ, ale nereálny. Aspoň dva príklady:

  • "Proste skúsim viac cvičiť". Taký človek začne cvičiť, ale ak tým nesleduje konkrétny cieľ, časom zistí, že ani nemá "dôvod" prečo cvičiť. Čoraz častejšie začne vynechávať tréningy až prestane úplne. Veď čo?
  • "Skúsim vypiecť ten tuk na bruchu". Častou predstavou je, že tisícka "brušákov" denne odbúra tuk na brušku. Taký cvičenec bude obetavo strácať hodiny času a energie, ale márne. Nevie, že tuk sa nedá "odbúrať selektívne", tak, ako to klamlivo a často sľubuje teleshoping. Po pár týždňoch, či mesiacoch cvičenie označí za neúčinné a vzdá to. Jasné, tuk na bruchu je posledný, ktorého sa zbavíte pri chudnutí. Niet inej cesty. Navyše len brušáky chudnúť nepomôžu, treba aj drastický zásah do stravovania.

Takže cieľ musí byť a musí byť aj reálny. Definícia cieľa cvičenia je v prípade ľudí s nadváhou pomerne jasná a jednoduchá:

  • cvičíme pre zlepšenie zdravia a kondície
  • cvičíme pre zrýchlenie metabolizmu
  • cvičíme pre ochranu svalovej hmoty

To sú ciele, ktoré sú celkom reálne a v relatívne krátkej dobe (týždne) majú aj objektívne merateľné výsledky.

  • Lepšie zdravie a kondíciu pocítite priamo. Veďte si tréningový denník. Budete vidieť na číslach, ako sa vám zlepšuje celková výkonnosť. (Do akého poschodia vyjdete bez toho, aby ste fučali ako lokomotíva)
  • Rýchlejší metabolizmus vám umožní zjesť o niečo viac potravy. Samozrejme, nemyslím tým viac nezdravých potravín - to nefunguje. Viac ovocia, zeleniny, bielkovín.
  • Ochranu svaloviny budete vidieť v zrkadle. Na váhe vás možno viac svalov nepoteší - viac svalov, vyššia hmotnosť, ale aj keď vaša celková hmotnosť možno nebude klesať rýchlo, budete mať stále menší obvod pásu. Viac svalov viac "zje" - svaly výborne spotrebovávajú energiu. Čím viac ich máte, tým ľahšie sa vám bude chudnúť.

Založte si teda denník, do ktorého si napíšete, čo chcete cvičením dosiahnuť. Zaznamenajte si svoje aktuálne hodnoty - výšku, hmotnosť, obvod pása, pupka. Nezaškodí, ak si zmeriate aj obvod svalov na rukách a nohách. Ak máte možnosť, odfotografujte sa spredu, zboku, zozadu, posediačky. Nahmatajte si tuk prstami a odfoťte to. Viem, teraz vám to asi bude trápne a nepríjemné, ale ak schudnete, budú to pre vás cenné obrázky.

Ak môžete, športujte pestro, zapájajte rôzne svalové partie

  • Hodinu denne venujte rezkej chôdzi. Miniete tak asi 750 kJ denne a významne si tým zlepšíte kondíciu a zrýchlite metabolizmus. Chôdza je vhodná pre väčšinu ľudí. Veľmi pomáha, ak si zoberiete prehrávač a svižnú hudbu, ktorá stimuluje ku rezkému kroku imperatívnym rytmom.
  • Chôdza sa však nehodí pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s nosnými kĺbmi (artróza). Pre ľudí s týmto zdravotným problémom je vhodnejšia jazda na bicykli, alebo plávanie (vo vyhrievanom bazéne).
  • Dynamické športy, ktoré zaťažujú kĺby ako beh, skákanie, kolektívne športy (skákanie na švihadle, behanie za loptou, tenis) vykonávajte v rozumnej miere.
  • Silové cvičenia sú výhodné, pretože zabraňujú strate svalovej hmoty a sú dobrým prostriedkom energetického výdaja. Jednak počas cvičenia a aj po ňom. Neriskujte poškodenie kĺbov, alebo svalových puzdier nesprávnym alebo neprimeraným zaťažením! Vhodná je aj kalanetika, no i tu platí, že by ste mali začať pod vedením skúseného trénera a nie len podľa knihy.
  • Ak sa už nedáte na posilňovanie, v každom prípade sú vhodné aspoň cviky na ochabnuté brušné a chrbtové svalstvo.
  • Je dobré postupne striedať druhy športov, aby sa telo neprispôsobilo jedinej aktivite. Preto nie je veľmi výhodné mať doma napríklad stacionárny bicykel. Choďte do posilňovne a cvičte vždy po pár týždňoch práce na inom stroji.

Kedy sa vám konečne začne odbúravať podkožný tuk?  K spaľovaniu podkožného tuku dochádza pri strednej záťaži, zhruba po dvadsiatich minútach cvičenia. V prvých minútach záťaže sa ako energia na fyzické aktivity cvičenca využívajú sacharidy, potom sa ako palivo začína používať aj tuk. Najefektívnejšie spaľovanie tukov je pri zaťažení na 50% až 60% maximálnej aeróbnej kapacity. Nedá sa však povedať, že po dvadsiatej minúte by sa telo zrazu preplo na spaľovanie tuku, sú to kontinuálne zmeny. Treba proste cvičiť v strednej intenzite a dostatočne dlho. Na tuk treba útočiť hlavne rozumnou stravou, nespoliehajte sa, že niečo „vycvičíte“. Nepomôže vám žiadne cvičenie, ak sa budete stravovať nevhodne. A ak by ste cvičili len z dôvodu chudnutia, po schudnutí by vás to mohlo lákať ukončiť tréningy. A práve po schudnutí je najdôležitejšie, aby ste cvičiť neprestali. Ideálne je cvičiť dlhšie, nie len odporúčaných minimálnych 30 minút denne. Hodina denne je lepšia.

Ak občas cvičenie vynecháte, je to v poriadku, nevyčítajte si to. No výnimky sa nesmú stať pravidlom. Je na vás, či budete cvičiť denne napríklad 40 minút, alebo si dáte 3× týždenne po hodine a pol. Vhodnejší je denný režim, pretože vám to viac pripomenie váš zámer schudnúť. Ak dokážete venovať  potrebný čas pohybovým aktivitám, ľahšie sa vám odolá pokušeniu nevhodného - kalorického jedla, o ktorom viete, že by zvrátilo vaše výsledky znižovania hmotnosti.

Pri intenzívnom objeme pohybu hodina a pol až dve hodiny denne môžete očakávať bezpečnú redukciu hmotnosti, no pri takom objeme cvičenia musíte v strave pridať viac zložených sacharidov a bielkoviny, inak nebudete vládať cvičiť a cvičenie bude málo účinné. Počítajte s tým, že pri intenzívnom cvičení vám budú rásť svaly a úbytok celkovej hmotnosti nebude teda na váhe viditeľný. Zato však budete rýchlo strácať tuk, čo uvidíte na šatách a pri meraní obvodu pásu. Také chudnutie je síce veľmi náročné na odhodlanie, ale ideálne. Ak to zvládnete, je to signál, že vám na zdraví naozaj záleží. Je to pre vás dobrý signál hlavne do budúcnosti.

Nesmiete sa stať otrokom cvičenia a brať ho ako Vašu povinnosť. V takom prípade za kratší alebo dlhší čas s cvičením prestanete. Cvičenie berte ako spôsob na zlepšenie svojho zdravia a kondície. Je súčasťou zmeny Vášho životného štýlu.

 Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist