Schudnúť ako Prečo je VLÁKNINA pre CHUDNUTIE nenahraditeľná.

27.01.2018 15:58

Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Zvýšením pocitu sýtosti sa predchádza aktívnemu prejedaniu. Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti. Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najme zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov.
Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku. Preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, čiže ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu zvyšuje.

Čo je vláknina? Jednoducho povedané sú to cukry. Sú však zložité a telo si pri trávení s nimi nedokáže poradiť. Keďže ich organizmus nevie stráviť a telo opúšťajú bez zmeny, majú nulovú energetickú hodnotu.

Vlákninu delíme na:

  • Vláknina vo vode rozpustná – nazývaná tiež gélotvorná vláknina, ktorej asi najvýznamnejším zástupcom v potrave je pektín. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina. Vplyvom dozrievania sa v ovocí pektín – gélotvorná vláknina mení na vlákninu hrubú. Vo vode rozpustná vláknina priaznivo pôsobí na metabolizmus cukrov. Pri dostatku pektínu stúpa hladina krvného cukru omnoho pomalšie, pretože pektín spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Nedochádza tak k výraznému vyplavovaniu inzulínu do krvi a celý priebeh vstrebávania cukrov prebieha na jeho nižších hodnotách.
  • Vláknina vo vode nerozpustná – nazývaná ako hrubá vláknina (napr. celulóza). Zdrojom hrubej vlákniny sú najme obiloviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky a podobne.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Denná dávka vlákniny by mala byť aspoň 20 až 30 gramov. Skutočná denná spotreba vlákniny u našej populácie je cca 15 až 18 g. Pri nadmernej dlhodobej konzumácie vlákniny treba organizmus zásobovať zvýšeným množstvom potrebných minerálnych látok. Vláknina totiž minerály viaže a neumožňuje im vstrebanie a využitie organizmom.  Okrem toho, že vláknina priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov, znižuje aj vstrebávanie tukov a cholesterolu, pozitívne ovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu a znižuje kyslosť (pH).
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu
, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné. Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.

                                                                                          Denná odporúčaná dávka potravinovej vlákniny

Tieto bežné potraviny pokryjú dennú dávku potravinovej vlákniny u priemerného človeka

 

 

 Odporúčané výživové dávky pre potravinovú vlákninu platné v SR

Kategória

[g/deň]

pracujúce ženy 19 – 34 r., ľahká práca

22

pracujúce ženy 19. – 34 r., stredná práca

24

pracujúce ženy 19 – -34 r., ťažká práca

26

ženy ťarchavé

26

ženy dojčiace

28

pracujúce ženy 35 – 54 r., ľahká práca

22

pracujúce ženy 35 – 54 r., stredná práca

24

pracujúce ženy 35 – 54 r., ťažká práca

26

nepracujúce ženy 55 – 74 r.

20

nepracujúce ženy od 75 r.

18

pracujúci muži 19 – 34 r., ľahká práca

26

pracujúci muži 19 –.34 r., stredná práca

30

pracujúci muži 19 – 34 r., ťažká práca

32

pracujúci muži 35 – 59 r., ľahká práca

24

pracujúci muži 35 – 59 r., stredná práca

28

pracujúci muži 35 – 59 r., ťažká práca

30

nepracujúci muži 60 – 74 r.

22

nepracujúci muži od 75 r.

20

priemerný spotrebiteľ *

22,5

 

Obsah potravinovej vlákniny v ovocí, zelenine a orechoch

Potravina

[g/100 g]

Potravina

[g/100 g]

Ovocie

jadrové

drobné

jablká

1,8

egreše

2,8

hrušky

2,4

ríbezle červené

4,7

duly

1,6

ríbezle biele

4,0

jarabiny

2,9

ríbezle čierne

5,6

arónia čiernoplodá

1,9

maliny

5,2

mišpule

9,2

černice

4,0

kôstkové

čučoriedky

2,2

broskyne

1,4

kľukva

1,6

nektárinky

2,2

brusnice

1,5

marhule

1,0

baza čierna

6,0

čerešne

0,5

šípky

22,4

višne

0,7

moruše

1,5

mirabelky

1,0

drienky

1,4

slivky

1,5

rakytník

2,0

ringloty

2,3

jahody

1,3

slivy

1,8

hrozno

1,5

citrusové

iné

pomaranče

1,8

ananás

1,3

kumkváty

3,8

kiwi

1,1

mandarínky

1,5

mango

1,7

citróny

1,8

papája

1,8

grapefruity

1,6

banány

3,1

orechy

granátové jablko

2,8

orechy kokosové

7,3

marakuja

3,3

kopra

13,7

ďatle čerstvé

3,6

orechy pekan

4,7

ďatle sušené

7,8

orechy makadamia

5,3

figy čerstvé

2,3

orechy píniové

1,9

figy sušené

12,4

orechy vlašské

2,7

 

 

orechy lieskové

3,5

 

 

gaštany jedlé

4,0

 

 

arašidy

6,2

 

 

orechy para

5,3

 

 

pistácie

6,1

 

 

orechy kešu

3,2

 

 

mandle

6,0

 

 

Zelenina hlúbová

brokolica

2,8

kel ružičkový

1,6

kaleráb

2,2

karfiol

1,8

kel kučeravý

3,3

kapusta hlávková biela

2,7

kel hlávkový

3,1

kapusta hlávková červená

3,1

koreňová

zeler

3,7

petržlen

1,8

čierny koreň

5,3

reďkev

1,1

červená repa

2,3

reďkovka

1,0

mrkva

3,0

kvaka

2,4

chren

6,2

okrúhlica

2,5

paštrnák

4,3

 

 

listová

zeler stopkový

2,4

šalát hlávkový

0,9

čakanka šalátová

1,4

šalát rímsky

1,2

mangold – listy

2,0

šalát ľadový

0,6

kapusta čínska

1,6

čakanka štrbáková

2,0

rebarbora (reveň)

1,4

žerucha záhradná

3,3

špenát

2,1

potočnica

3,0

vňaťová

struková

zeler –vňať

3,6

fazuľka

3,0

petržlen –vňať

5,0

hrášok

5,2

plodová

baklažán

2,3

rajčiny

1,5

melón cukrový

0,9

tekvica

1,8

melón vodný

0,3

paprika zelená

1,9

uhorka šalátová

0,9

paprika červená

1,6

uhorky nakladačky

1,0

cukina, cuketa

0,9

paprika zelená

1,9

 

 

cibuľová

cibuľa suchá

1,4

cesnak

0,9

cibuľa čerstvá

1,3

pažítka

2,0

cibuľa šalotka

1,4

pór

1,5

iná

špargľa

1,8

artičoky

1,3

kukurica cukrová

0,5

topinambury

3,5

kôpor

1,6

okra

4,0

fenikel

3,3

zemiaky skoré

1,3

zemiaky neskoré

1,6

 

 

 

Obsah potravinovej vlákniny v strukovinách

Potravina

[g/100 g]

šošovica červená lúpaná polená

13,2

šošovica veľkozrnná

15,0

fazuľa farebná červená

20,1

fazuľa farebná MUNGO

17,2

fazuľa farebná

17,3

fazuľa farebná AZUKI

19,2

fazuľa farebná čierna

22,0

fazuľa farebná červená

18,8

fazuľa farebná hnedá

19,6

fazuľa farebná PINTO

22,4

fazuľa biela malá

24,5

fazuľa biela veľká

19,2

hrach lúpaný KAPUCÍN

11,6

hrach lúpaný celý, žltý

12,6

hrach nelúpaný KAPUCÍN

21,2

hrach zelený

20,4

cícer

16,9

sója

19,4

 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist