Ako schudnúť Aké SACHARIDY by ste mali JESŤ pri CHUDNUTÍ.

13.08.2014 15:35

Slovo sacharidy sa u väčšiny z nás spája so slovom cukor. Nie je to však celkom tak, existuje mnoho druhov sacharidov, ktorých by ste sa pri chudnutí nemali vzdávať. 

Je pravda, že kalorickú hodnotu stravy človeka ovplyvňujú hlavne sacharidy. Keď organizmu chýba nejaká živina, vyšle do mozgu signál zjesť niečo sladké. V súčasnosti, kedy sa v stravovaní často používajú koncentrované potraviny zbavené výživných látok, tak môže u vás vzniknúť veľký nedostatok živín. Výsledkom je nepretržitý hlad a chuť na sladkosti.

Pri chudnutí by vás mali najviac zaujímať jednoduché cukry. Označujú sa aj ako rýchle cukry. Klasickým príkladom je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, telo ich nestíha spotrebovať, majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť vás  láka jesť ich viac a častejšie.
K dispozícii máte aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Označujú sa aj ako komplexné (pomalé) sacharidy. Energiu z nich si telo vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky. Sú všeobecne odporúčané pri chudnutí i v športe ako vhodný zdroj energie. 
Často sa polysacharidy skladajú aj z nestráviteľných zložiek potravinovej vlákniny. Tá sa síce v tele na energiu nemení, zato pri trávení má dôležité  funkcie. Vláknina sa podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, zelenina a ovocie.
 
Zoznam niektorých základných potravín s obsahom sacharidov. 

Druh

Množstvo v g

Sacharidy v g

Mäso a mäsové výrobky

100 g

0,1-0,5

Ryby a rybie výrobky

100 g

0,1

Cestoviny

100 g

73

Pečivo

100 g

61

Vianočka

100 g

61

Chlieb

100 g

52

Zemiaky

100 g

18

Suchý hrach

100 g

56

Jablká

100 g

13

Orechy

100 g

10-15

Mlieko

1 dl

4,7-4,9

Jogurt

100 g

9,7

Med

100 g

82

Pivo

5 dl

10

Tonik

1 dl

10

 

Váš jedálny lístok by pri chudnutí mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje spracovateľským orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre. 

Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu tráviaci proces. Stolový cukor je rozložený na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujete zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto rýchlo získanou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrába inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a dochádza k hypoglykémii (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.

Sladké ovocie, ktoré nám ponúka príroda a tvorilo prirodzenú súčasť stravovania našich dávnych predkov, sa veľmi líši od sladkých lákadiel, ktorými sa prepchávame dnes. Samotný cukor obsiahnutý v ovocí je menej „nebezpečný“ ako klasický repný cukor. V tomto prípade platí, že cukor v ovocí je len akýmsi „ochucovadlom“ k látkam, ktoré sú veľmi dôležité pre naše telo. Je to celý komplex vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Aj samotná vláknina obsiahnutá v ovocí sa postará o to, aby sa cukry uvoľňovali postupne a telo si ich nestíhalo ukladať vo forme nadbytočnej energie do telesných tukových zásob. 

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist