Ako schudnúť Ako PREDÍSŤ CHRÍPKE, ako sa liečiť.

23.10.2013 17:09

Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Prechod z tepla do zimy či vietor, ktorý sa zakráda pod oblečenie, vie s naším organizmom narobiť riadnu paseku. Chrípka často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 - 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Ku klinickým príznakom dochádza za 1 až 3 dni od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch doznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2-4 týždňov od prvých príznakov.

Chrípka je vážne a ťažko liečiteľné ochorenie.

Pre väčšinu ľudí je vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb (starých ľudí a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života.

Ako sa nakazíte chrípkou. 

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom. Chorý človek vylučuje veľké množstvo vírusu z dýchacích ciest najmä v prvých dvoch dňoch  ochorenia. Veľké  množstvo  vírusu   vylučovaného  dýchacími  cestami  chorého  a len malá  dávka vírusov  potrebná na  vyvolanie infekcie sú  jednou z  príčin rapídneho šírenia  chrípky.

Ako môžete chrípku liečiť. 

Liečba chrípky je v kompetencii lekárov. Ochorenie by sa ale v žiadnom prípade nemalo prechodiť,  chorí by  sa mali liečiť.  Z  hľadiska  ďalšieho  šírenia  infekcie  je  veľmi  dôležité, aby  obmedzili  na  najnižšiu  mieru  kontakt  s  ostatnými ľuďmi počas  trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme kľud na lôžku. Vitamínové prípravky tvoria skôr vhodný doplnok pri liečbe chrípky, nemožno ich označiť za liek, ale ich príjem organizmu rozhodne prospeje. Súčasne však platí, že vôbec najlepším a najprirodzenejším zdrojom vitamínov je pestrá strava s dostatkom ovocia a zeleniny. V priebehu chrípky je na mieste užívať hlavne vitamín C.

  • Prehnané a predčasné užívanie antibiotík je nebezpečné. Vedie k získavaniu odolnosti baktérií. Snažte sa užívať antibiotiká pri vážnom chrípkovom ochorení.
  • Zvýšte prívod tekutín. Minimálne 10 štvrťlitrových pohárov za deň vám pomôže udržať vylučovanie na dostatočnej úrovni, aby tak dochádzalo k očisteniu organizmu.
  • Pri bolestiach v hrdle, niekedy spojených s chrípkou, kloktajte 10 minút každé 2-4 hodiny teplú vodu.
  • Odparovaním z variacej slanej vody zvýšte vlhkosť vzduchu v izbe.
  • Vyplachovanie nosových dutín teplou slanou vodou je taktiež odporúčané ako súčasť prevencie proti chrípke. Odborníci zdôrazňujú aj význam vhodného oblečenia. Kým nedostatočné môže viesť k prechladnutiu, nadmerné vyvolá potenie a sparenie. Vírusy najlepšie vegetujú v teplom a vlhkom prostredí.
  • Horúci kúpeľ nôh pomáha odstrániť bolesti hlavy a zdurenie nosovej sliznice.
  • Predchádzajte vyčerpaniu a prechladnutiu. Počas akútnej fázy ochorenia používajte teplú, priliehavú nočnú bielizeň, ktorú po vypotení vyperiete.
  • Masáže chrbta môžu byť povzbudzujúce a aktivizujú imunitný systém.
  • Liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane.
  • Vylúčte cigarety a tabak vôbec. Medzi nefajčiarmi je chrípka o vyše 20 % menej častá ako medzi fajčiarmi, ktorí fajčia 20 a viac cigariet denne.
  • Vylúčte zo stravy jednoduché cukry (rafinovaný cukor, med, zákusky, koláče, čokoláda, zmrzlina, cukríky atď.). Vysoký prívod cukrov zabraňuje imunitnému systému pracovať naplno. Obmedzte aj príjem tukov.
  • Pravidelné cvičenie s hlbokým dýchaním a vydychovaním cez nos pomáha: zhlboka nadýchnite, zadržte na 20 sekúnd dych a cez nos vydýchnite a zadržte dych znova na 10 sekúnd. Opakujte 30 až 50-krát. Tieto cvičenia podporujú prekrvenie slizníc a vyplavenie škodlivín.
  • Najlepšie je pri prejavení sa prvých príznakov prestať prijímať potravu, ľahnúť si do postele v tmavej a tichej miestnosti, užívať bylinkové čaje na podporu potenia, veľa piť, pravidelne prezliekať prepotenú spodnú bielizeň.
  • Neskôr pridajte čerstvé citrusové šťavy.
  • Ak dodržíte deň - dva tento prísny režim s pravidelnou stolicou a vyprázdnením čriev, môže dôjsť aj k úplnému vyliečeniu.

Komplikácie z neliečenej chrípky.

V žiadnom prípade by sa ochorenie nemalo podceňovať a malo by sa vyležať. V dôsledku toho, že  vírus  chrípky naruší  a oslabí  sliznicu dýchacích  ciest,  môže dôjsť ku komplikáciám a to najmä vírusovému zápalu pľúc a tiež k druhotnej infekcii baktériami a vzniku hnisavému zápalu stredného ucha,  prínosových  a  čelových  dutín, nosa,  priedušiek a zápalu pľúc.

Ako sa chrániť pred chrípkou.

Prevencia  vzniku  a  šírenia  chrípky  a chrípke podobných  ochorení  sa  zameriava   na  zabránenie  prenosu vírusov z chorého na  zdravého človeka, ako aj  na posilnenie celkovej  odolnosti organizmu a tiež špecifickej  odolnosti proti chrípke.   Základom stále zostáva, že zdravý a otužilý organizmus má väčšiu šancu ubrániť sa pred infekciou ako organizmus oslabený. Je preto  potrebné udržiavať sa  stále v dobrej  fyzickej kondícii  najmä správnou životosprávou, dopriať si dostatočnú  pohybovú  aktivitu  (každodenný  pobyt  na  čerstvom  vzduchu,  cvičenie),  otužovanie  organizmu.  Ďalej   je  to  (najmä   v  chladnom  období)   vhodné   obliekanie, ktoré môže zabrániť  podchladeniu. Keďže  sa  chrípka  prenáša  vzduchom  dôležité  je časté   účinné vetranie miestností. V čase epidémie chrípky je rozumné vyhýbať sa podujatiam,  kde je veľká koncentrácia ľudí.  Tí, čo na  chrípku ochoreli by v žiadnom  prípade nemali ochorenie  podceňovať.  Nemali by  ochorenie  prechodiť,  mali by  sa liečiť.  Z  hľadiska  ďalšieho  šírenia  infekcie  je  veľmi  dôležité, aby  obmedzili  na  najnižšiu  mieru  kontakt  s  ostatnými ľuďmi počas  trvania príznakov ochorenia, aj keď sú tieto príznaky ľahké. Chorí  by mali  používať papierové vreckovky jednorazovo,  po použití ich  zahodiť a umyť si ruky. Najefektívnejšou ochranou pred chrípkou je však očkovanie.

Očkovanie proti chrípke

Je to najúčinnejšia prevencia chrípky a jej závažných komplikácií. V súčasnosti je dostatok očkovacích látok verejné lekárne sú všeobecne dobre zásobené chrípkovými vakcínami.

Prvý nárast chrípkových ochorení sa očakáva na základe dlhoročných sledovaní v decembri.  Dostatočná ochranná hladina protilátok, ktoré sa vytvárajú postupne sa dosahuje asi za 14 dní po očkovaní a pretrváva aj počas očakávanej chrípkovej epidémie v priebehu februára a marca, kedy zvyčajne dochádza k chrípkovej epidémii.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist