Ako schudnúť Ako si poradíte s ALKOHOLOM počas VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV.

20.04.2014 01:25

Alkohol má v malých dávkach stimulujúci účinok. Preto je tak obľúbený. Vyvoláva príjemné  pocity uvoľnenia, dobrú náladu, veselosť a sebadôveru. Potom prichádza otupenie nervovej sústavy, znižovanie chuti na jedlo, zaťažovaniu obehovej sústavy a pečene. Pri odbúravaní alkoholu sa telo odvodní, prekyslí sa organizmus a výrazne poklesne hladina cukru v krvi. Stav po nadmernom pití alkoholu sa prejavuje okrem bolesti hlavy i ďalšími ťažkosťami: nadmerným smädom, suchom v ústach, závratmi, nevoľnosťou, trasením, pocitmi na zvracanie, bolesťami žalúdka, pálením záhy, celkovou únavnosťou a ďalšími ťažkosťami.  

Alkohol je návykový prostriedok, ktorý má pri väčšej konzumácii deštrukčné účinky na váš organizmus a celkovo i na vaše celé okolie. Tieto dôsledky sú z hľadiska času dlhodobého charakteru, pri chudnutí sa ale prejavia okamžite. V alkohole sa ukrýva totiž veľké množstvo energie a navyše vás už jeden, dva, či tri poháriky alkoholu zbavia mnohých zábran (nielen v jedení) a ak ste v tom čase hladní, nedokážete sa ovládnuť a zjedli by ste hoci aj klince.  Alkohol obsahuje až toľko energie a kalórií, akoby ste sa napráskali večer dobrým jedlom. Obyčajné dve deci vína majú viac ako 100 kcal. Keď už teda budete oslavovať a k sviatočným pohárikom si pridáte veľkonočné dobroty, tak celá vaša diéta je fuč.  

 Čo urobiť pred veľkonočným popíjaním.

Pred plánovaným pitím alkoholu je vhodné ťažké mastné jedlo s dlhým časom trávenia, pretože plný žalúdok spomaľuje vstrebávanie alkoholu. Odporúča sa dostatok spánku a odpočinku, pretože unavený a depresívny človek sa opije rýchlejšie. Nebezpečná je kombinácia niektorých liekov (Diazepan) a alkoholu. Väčšina liekov zvyšuje záťaž pečene následne potenciovanú alkoholom. Dôležitá je dostatočne vysoká hladina C vitamínu (pomarančové šťavy, C vitamín v tabletách). Alkohol znižuje hladinu C vitamínu, B vitamínu, magnézia a iných minerálov, preto sa odporúča i preventívne použitie multivitamínového prípravku s obsahom minerálov.

Ako správne piť alkohol.

Rozhodnite sa pre jeden druh podľa možnosti kvalitného alkoholické nápoja a nemiešajte nápoje (napríklad tvrdý alkohol s pivom a podobne). Je nevhodné piť viac ako 2 druhy alkoholických nápojov. S koncentrovanými alkoholickými nápojmi sa odporúča piť súčasne i nealkoholické nápoje, aby sa tak zabránilo dehydratácii organizmu. Čím viacej vody sa vypije i pred uložením sa na spánok, tým lepšie. Vhodné je súčasné jedenie slaných potravín najmä pri pití piva, a dostatočný príjem vhodného jedla. Odporúča sa jesť hlavne chlieb, ako i jedlá a nápoje s vysokým obsahom vitamínu C. Všeobecne svetlé nápoje (vodka, biele víno) sa z organizmu vylúčia skôr ako tmavé nápoje (červené víno, koňak). Sladké nápoje spôsobujú väčšie ťažkosti na nasledujúci deň. Dostatok pohybu zrýchľuje odbúravanie alkoholu. Tolerancia alkoholu je individuálna, záleží na enzymatickej výbave pečene. Ženy všeobecne  znášajú alkohol horšie ako muži. Záleží i na hmotnosti a na "trénovanosti" - až po určitú hranicu sa tolerancia zvyšuje. Mladí ľudia (od 18 rokov !) metabolizujú alkohol lepšie ako starší ľudia. Fajčenie zvyšuje účinky alkoholu. Pokiaľ si hovoríte, že alkohol sa z vášho tela vytratí sám, máte síce pravdu, ale s jednou fľašou vína sa musí pasovať vaša pečeň až 10 hodín! Pokiaľ je zdravá, odbúra za hodinu okolo 8 gramov čistého alkoholu. Urobí z neho vlastne sódu, rozštiepením na neúčinné zložky - oxid uhličitý a vodu.

Čo robiť po opici.

Potrebné je začať s liečbou rozvráteného metabolizmu vody a minerálov. Okamžitý spánok je skôr príznakom otravy, pretože pri vysokej hladine alkoholu je spánok nekvalitný, narušuje sa striedanie spánkových fáz, a nie je osviežujúci. Často pri poklese hladiny alkoholu nad ránom môžete mať desivé sny, ktoré ešte zhoršia celkový stav organizmu. Dôležitá je postupná pomalá hydratácia napríklad minerálnymi vodami s obsahom nátria, kália, kalcia a pod. Hladina cukru v krvi je nízka, potrebný je preto sladký nápoj alebo jedlo. Odporúča sa napríklad šťava z pomarančov, šťava z paradajok alebo džúsy.  Vhodné je pridať do minerálky šťavu z jedného citróna. Pomôcť môže i káva s citrónom, ale u niektorých ľudí, najmä unavených, môže kofeín stav ešte zhoršiť - zvýrazniť únavu, búšenie srdca apod., účinok je individuálny. Na doplnenie soli sa osvedčili kyslé ryby (zavináče), dobré skúsenosti sú i s utopencom a desiatovými polievkami (kapustová, fazuľová, držková. Odporúčajú sa i bielkoviny - osolené a okorenené vajcia alebo omeleta. Na bolesť hlavy sú účinné kocky ľadu z mrazničky aplikované v sáčku na čelo a temeno. Len v krajnom prípade - ak sa domnievate, že nastala vaša posledná hodina - je možné použiť metódu "klin-klinom" napr. vo forme nápoja "Bloody Mary" (vodku s paradajkovým džúsom, citrónom, soľou a korením), alebo nízko stupňové pivo ako izotonický nápoj rehydratujúci organizmus. Dôležitý je dostatočný príjem vitamínu C, tiamínu (B1), aminokyselín, magnézia (napr. v tabletách), draslíka (napr. v banánoch a paradajkách) ako i antioxidantov - vitamínu A,C,E a selén. Aminokyseliny sú napríklad v zmesi paradajkovej šťavy a surových vajíčok. Z bylinných čajov sa odporúča mätový a rumančekový čaj. Pri intenzívnej bolesti hlavy môžu pomôcť nízke dávky Acylpyrínu alebo Ibuprofenu, ktoré sa však nemôžu užívať spolu s alkoholom alebo pri vredovej chorobe. Nesmú ich užívať ani alkoholici. Pri podráždenom žalúdku je preto vhodnejší Panadol alebo Paralen. Rovnako sedatíva a lieky na spanie je možné použiť až v prípade, že hladina alkoholu krvi je nulová, čo pri 8 pivách napríklad môže trvať až 24 hodín. Nemenej dôležitý je dostatok pohybu na čerstvom vzduchu ako napr. venčenie psov, beh, tenis, futbal a iné aktivity. Odporúča sa i sprcha striedavo teplou a studenou vodou a následná masáž uterákom na podporu kožného obehu. V prípade, že je hladina alkoholu blízka nule, pomôže i krátky osviežujúci spánok. Dávajte si pozor na známy liek na opicu - rozpustený šumivý acylpyrín. Ten môže prehĺbiť žalúdočnú nevoľnosť a v niektorých prípadoch spôsobiť krvácanie žalúdočnej sliznice.

Zabudnite na kávu.  Obľúbená čierna káva na zvýšenie bdelosti pri pití nepomáha! Zvyšuje prejavy opitosti, pretože zvýši tlak a srdcovú činnosť a tým i hladinu alkoholu v krvi. Dráždi žalúdok a odvodňuje, takže nepomáha ani "deň potom". Má močopudné účinky, a tak váš stav pri dehydratácii môže ešte zhoršiť.

Čo sa týka jedla pri opici, novým odporúčaním je ovocie a med. Sú bohaté na prírodný cukor fruktózu, o ktorej sa verí, že pomáha telu odbúrať účinky alkoholu rýchlejšie. Odporúčajú sa predovšetkým citrusy. Niektoré alkoholické nápoje v zažívacom trakte fermentujú (červené víno alebo brandy), čo dráždi žalúdok. Preto je vhodné použiť čierne uhlie, ktoré tieto látky absorbuje.

Do pitného režimu nezahŕňajte alkohol
Večer si možno poviete, ako veľa ste toho dňa vypili. Ak však do toho rátate aj tri pivá, víno, či nebodaj tvrdý alkohol, klamete sami seba. Alkohol nie je možné zahrnúť do pitného režimu. Okrem toho je táto tekutina silne močopudná. Nenechajte sa preto prehovoriť, či zlákať na veselé posedenie pri poháriku, ak práve držíte diétu. Zabaviť sa dá aj bez alkoholu, navyše dlhšie trvajúca abstinencia je prospešná nielen pre vašu líniu, ale hlavne pre zdravie. Pri pití alkoholu ide o tzv. slepé kalórie. To znamená, že vám nedodajú žiadne živiny, ale napriek tomu poskytujú energiu. Napríklad 7 dl svetlého piva vám dodá 220 kalórií, rovnaké množstvo tmavého alebo nealkoholického piva až 350 kalórií. To je asi toľko, ako keby ste zjedli 120-gramovú bagetu. Na porovnanie - 2 dl suchého bieleho vína má 54 kalórií. V množstve zbytočne prijatej energie je teda prvý problém alkoholu. Druhý je v tom, že sa v tele správa ako nežiaduca cudzorodá látka a váš organizmus sa snaží najskôr vyrovnať práve s ním. Až potom rieši ostatné metabolické problémy, teda aj odbúravanie tukových buniek. Pitie alkoholu teda doslova spomaľuje chudnutie. Osobne však považujem 2 dl bieleho vína alebo malé pivo po obede za zdraviu prospešné, pretože zlepšujú trávenie.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist