Ako schudnúť Ako využiť PARADAJKY na CHUDNUTIE.
Paradajky znižujú cholesterol, stimulujú imunitný systém a spomaľujú starnutie.
Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. Paradajka znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém. Posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny. Surová rajčiaková šťava a surové rajčiny majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku. Podľa najnovších výskumov konzumácia paradajok spomaľuje starnutie.
Paradajky by vám nemali chýbať na stole počas celého roka.
Paradajky vám pomôžu schudnúť a aj zlepšiť stav vášho organizmu. Čerstvé paradajky obsahujú veľa vody – takmer 94% hmotnosti a malé množstvo uhľohydrátov – 3,54%, bielkovín – 0,85% a tukov – 0,33%.
Paradajky sú významným zdrojom vitamínov ale aj nevýživných látok. Značným obsahom vody a chrómu, dávajú značný pocit nasýtenia. Patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok.
Najhojnejšie je v paradajkách zastúpený vitamín C – 19,1mg / 100g. V paradajkách nechýba ani vitamín B1, B2, B6, niacín a foláty a prítomný je v nich aj provitamín A. Z minerálov si najväčšiu pozornosť zasluhuje draslík, nasleduje železo, horčík a fosfor. Z nevýživných zložiek sú v paradajkách najpozoruhodnejšie: rastlinná vláknina, organické kyseliny, lykopén.
Ako vám pomôže pri chudnutí každodenná konzumácia paradajok.
- znižuje vysoký krvný tlak a hladinu škodlivého cholesterolu v krvi (čím poskytuje ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami),
- reguluje podiel cukru v krvi,
- blahodárne pôsobí proti stresu, bolestiam hlavy,
- predstavuje ochranu pred žlčníkovými a obličkovými kameňmi.
- vitamíny podporujú imunitný systém – stačí jedna paradajka denne a máte prijaté všetky vitamíny, ktoré telo potrebuje v dennej dávke
- látky obsiahnuté v paradajke podporujú obnovu buniek a zlepšujú pružnosť pokožky
- vláknina podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
- Draslík zabezpečuje močopudný účinok – správne odvodnenie organizmu
- Paradajky neutralizujú a pomáhajú vylučovať odpadové látky metabolizmu, ktoré bývajú väčšinou kyslé.
- Ich pravidelná konzumácia sa odporúča na „prečistenie“ krvi pri dne, zlyhaní obličiek s nárastom množstva močoviny v krvi alebo chronickej prítomnosti toxínov v tele zapríčinenej stravou bohatou na mäso a živočíšne proteíny.
Paradajky chránia žalúdok, podporujú trávenie a zlepšujú imunitný systém.
Zrelé paradajky majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú paradajky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší. Z vitamínov je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. V posledných rokoch sa zistilo, že sírna zlúčenina S–metylmetionín, označovaná ako vitamín U, ktorá sa tiež nachádza v rajčiakoch, chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.
Surové paradajky sú najzdravšie na konzumáciu. Vyprážané paradajky sú chutné, ale pre človeka so slabým žalúdkom ťažko stráviteľné. Paradajková šťava a omáčka sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Priemyselne spracované výrobky však zvyčajne obsahujú veľké množstvo prísad, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)