Ako schudnúť Ako využiť SYRY pri chudnutí.
Syry majú pri stravovaní široké použitie, sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako chutná prísada do jedla.
Bielkoviny zo syrov pôsobia ako tlmiče hladu a pri chudnutí zároveň bránia strate svalovej hmoty. Okrem príchute sú však aj zdrojom živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňujú aj imunitu.
Pri chudnutí by ste si však mali vyberať len niektoré druhy syrov, inak narazíte na ich veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov. Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj éčka. Je prirodzené, že plnotučné syry vám lepšie chutia, pretože tuk dodáva syru vláčnosť a jemnosť a tak útočí na vaše chuťové bunky.
Energetická hodnota plnotučných tvrdých, polotvrdých, plesňových a tavených syrov sa pohybuje od 250 do 450 kcal na 100 g, pokiaľ nemajú zámerne znížený obsah tuku. Medzi najkalorickejšie patria čedar, eidam, ementál, camembert, parenica, oštiepok, mascarpone a smotanové topené syry. Ďalšími syrmi, ktoré by ste mali obmedziť sú syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne. V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.
Syry si ceníme najmä pre vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a využiteľného vápnika. Výhodou syra je jeho ľahká stráviteľnosť a jeho sýtosť. Vďaka jeho nízkemu glykemickému indexu hladina krvi stúpa pomaly, takže vás neprepadne neočakávaný hlad. Výhodou syrov je aj skutočnosť, že organizmus nepremieňa syr iba na kalórie, zhruba pätinu získanej energie zo syrov využíva na produkciu telesného tepla.
Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, nízkotučný eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle. Aj medzi ostatnými druhmi syrov nájdete kalorickejšie druhy. Biely čerstvý ovčí a kravský syr, nazývaný aj hrudka, má okolo 400 kcal/100 g, naproti tomu čerstvý kozí syr môže byť až o tretinu diétnejší. Je to preto, že kozie mlieko má prirodzene nižší obsah tuku – 3,5 g/l, kým ovčie mlieko až 6 g/l. Samozrejme, aj medzi ovčími syrmi nájdete nízkoenergetické, treba však sledovať nutričné hodnoty jednotlivých výrobkov. Ak chcete kilá zhodiť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.
Keďže aj pri chudnutí sa potrebujete aj zasýtiť, vašimi obľúbenými by mali byť syry, ktorých energetická hodnota nepresiahne 250 kcal/100 g. Najdiétnejší je biely tvaroh s obsahom tuku 0,5 až 1 percento, ktorý má okolo 75 kcal. Stačí ho dochutiť čerstvými bylinkami a – ak to potrebujete – aj troškou soli a môžete ho zjesť celý. Pozor na ochutené sladké tvarohové dezerty, ktoré síce môžu byť nízkotučné, no väčšinou obsahujú pridaný cukor a rôzne prísady.
Prehľad jednotlivých druhov syrov, ich kalorické a výživové hodnoty.
názov syra |
||||
Balkán |
233 |
20,0 |
11,8 |
1,0 |
Brynza 40 % t.v.s |
252 |
17,6 |
19,8 |
1,7 |
Brynza 50% t.v.s |
306 |
25,0 |
19,9 |
1,6 |
Camembert 30 % t.v.s. |
220 |
12,8 |
22,8 |
0,0 |
Camembert 45 % t.v.s. |
291 |
21,8 |
21,0 |
0,0 |
Camembert 48 % t. v. s. |
405 |
28,5 |
21,0 |
1,5 |
Čedar 50% t.v.s. |
396 |
30,0 |
25,3 |
2,9 |
Cottage 10 % t.v.s |
85 |
2,5 |
12,5 |
2,5 |
Cottage 20 % t.v.s |
98 |
4,2 |
13,5 |
1,0 |
Eidam 20 % t.v.s. |
220 |
10,0 |
30,0 |
3,0 |
Eidam 30% t.v.s. |
263 |
14,0 |
30,3 |
1,4 |
Eidam 45 % t.v.s. |
329 |
24,5 |
24,2 |
0,9 |
Eidam 50% t.v.s. |
347 |
26,1 |
26,0 |
1,0 |
Ementál 45% |
386 |
28,4 |
28,2 |
2,3 |
Geramont |
371 |
31,5 |
16,5 |
2,0 |
Gervais (Danone) |
224 |
20,0 |
7,0 |
5,0 |
Gervais - paprika s rajčinou (Danone) |
207 |
18,0 |
5,2 |
5,5 |
Gervais - pažitka (Danone) |
228 |
20,0 |
6,0 |
5,2 |
Gouda 30% |
257 |
15,1 |
28,6 |
1,9 |
Hermelín |
262 |
19,0 |
19,2 |
0,9 |
Hermelín 45 % t.v.s. |
276 |
20,2 |
20,2 |
1,6 |
Imperiál |
194 |
15,0 |
12,1 |
1,6 |
Kapiový 50 % t.v.s. |
174 |
14,0 |
9,0 |
2,0 |
Lučina |
290 |
27,0 |
11,0 |
1,0 |
Lučina delikátny s bylinkami |
204 |
18,0 |
7,0 |
3,0 |
Lučina Delikátny s rajčinami a cibuľou |
202 |
17,5 |
7,7 |
3,0 |
Lučina s príchuťou lososa |
265 |
25,0 |
6,8 |
2,6 |
Mascarpone |
450 |
17,5 |
4,5 |
3,5 |
Niva 50 % t.v.s. |
327 |
26,5 |
19,8 |
0,8 |
Olomoucké syrečky |
140 |
0,8 |
29,9 |
2,0 |
Oštiepok 50 % t.v.s. |
348 |
27,6 |
19,9 |
3,1 |
Ovčí syr |
365 |
29,5 |
23,1 |
0,0 |
Parmezán |
459 |
32,7 |
39,4 |
0,0 |
Parmezán 25 % t.v.s. |
383 |
0,0 |
0,0 |
0,0 |
Primátor 45 % t.v.s. |
376 |
28,0 |
26,5 |
2,2 |
Romadur 20% |
175 |
8,3 |
13,6 |
2,5 |
Romadur 40 % t.v.s. |
243 |
17,2 |
18,1 |
2,4 |
Sýr Apetito |
293 |
27,0 |
10,0 |
2,0 |
Sýr Apetito 26 % t. v s. |
146 |
6,4 |
18,6 |
2,4 |
Sýr Apetito 58 % t. v s. |
376 |
33,5 |
11,0 |
2,3 |
syr Apetitto s jogurtom |
170 |
10,5 |
15,0 |
3,0 |
Sýr Lučina Jogurtína |
242 |
22,0 |
7,0 |
3,6 |
Tav. ementál - trojuholník |
307 |
23,4 |
21,2 |
1,2 |
Tavené sýry 30%-40% t.v.s. priemer |
191 |
11,4 |
19,6 |
0,8 |
Tavené sýry 40%-50% t.v.s priemer |
236 |
18,0 |
15,9 |
1,2 |
Tavené sýry 50%-60% t.v.s priemer |
290 |
26,0 |
12,1 |
1,0 |
Tavené sýry 60%-70% t.v.s. priemer |
379 |
35,0 |
12,1 |
1,0 |
Tofu |
56 |
3,0 |
11,0 |
1,5 |
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)