Ako schudnúť Ako zvládnuť KALÓRIE z PEČIVA.
Pečivo je dôležitým zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať ani v stravovacom režime chudnutia. Ale nie každé pečivo je vhodné pre redukčnú diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by dokázať dobre zasýtiť.
Pri chudnutí vám neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky, radšej ich nahraďte celozrnnými.
Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou.
Aj keď chlieb a pečivo nie sú pri znižovaní váhy nevhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, cornflakes či niektoré raňajkové cereálie. Tieto pekárenské produkty obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná a majú vysoký glykemický index. Ich konzumácia na vás pôsobí, ako by ste nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s dostatočným množstvom energie. Práve pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda.
V celozrnnom pečive obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa kalórie uvoľňovali postupne a rovnomerne, takže váš organizmus bude nimi zásobovaný dlhšiu dobu a nie nárazovo ako je to u bieleho pečiva. Vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme a mohli by ohroziť Vaše zdravie.
Celozrnné pekárenské výrobky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu postupne a neukladajú sa do telesných tukových zásob.
U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a viac. Farba pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva. Čím je pečivo ťažšie, tým je v ňom viac vlákniny.
Celozrnné pečivo by malo okrem pšeničnej múky obsahovať aj iné múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky.
Sladké pečivo pri chudnutí určite nekonzumujte.
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)