Ako schudnúť BOLESTI KRÍŽOV, NADVÁHA a chudnutie.

05.01.2016 16:55

Bolesti krížov, chrbtice, krčných stavcov  sú jedným z najčastejších avšak aj neliečených problémov človeka. Trpí nimi až štvrtina osôb vo veku 30 až 50 rokov.

Hlavnou príčinou bolestí chrbtice je nadváha. Uvedomte si, že nadbytočnú váhu musí nosiť vaša chrbtica. 24 hodín denne a 365 dní v roku.

Za bolesti chrbtice sú zodpovedné aj rôzne fyzické a duševné faktory. Nebezpečná je jednostranná a namáhavá fyzická práca, pri ktorej sú sústavne preťažované chrbtové skupiny svalov. Nebezpečné je aj sedavé zamestnanie v spojení s nesprávnym držaním tela.

Hlavné dôvody bolestí chrbtice a krížov.

§         nadváha a obezita

§         nesprávne držanie tela pri státí a sedení

§         športové zranenie, nehoda alebo namáhavá fyzická práca

§         nosenie ťažkých predmetov, napríklad aj kabelky

§         zlá poloha pri spaní (najčastejšie spôsobená nevhodným matracom)

§         tehotenstvo

§         zápalové ochorenia (artritída) a rozličné deformácie chrbtice

§         svalová dysbalancia (skrátené svaly)

§         opotrebenie chrbtice, resp. stavcov a medzi stavcových platničiek

Ako pôsobí nadváha na chrbticu a chrbtové svalstvo.

§         Nadmerná váha, koncentrovaná hlavne v brušných partiách, stláča medzistavcové platničky.

§         Pri každom vašom pohybe musí chrbtica vyrovnávať a podopierať rastúcu váhu. Následkom je poškodenie svalov v dôsledku ich nadmerného preťažovania.

§         Svaly sa vyvíjajú nerovnomerne. Niektoré rastú a mohutnejú nadmerne, iné v raste zaostávajú a slabnú. 

§         Výsledkom je svalová nerovnováha. Tá sa prenáša na nižšie uložené kĺby. Na koxy, kolená a členkové kĺby.

§         Zhoršenou pohyblivosťou sa znižuje výdaj energie. Pohyb je stále ťažší, telesná váha naďalej narastá v dôsledku zhoršujúcej sa bilancie medzi príjmom a výdajom energie.

§         Spaľovanie tukov v organizme sa zhoršuje. Váha rastie. Zdravotné problémy narastajú. Priamym dôsledkom nadváhy býva bolesť kĺbov i bolesť chrbtice.

§         Bolesť chrbta je dôsledkom nadmernej záťaže.

§         Nadmerne sa namáhajú kĺby i svaly. Postupne dochádza k poškodeniu mäkkých tkanív.  Každý pohyb je spojený s problémami a bolesťami.  

Vhodnou prevenciou problémov s chrbticou je správne sedenie. Človek tretinu svojho života prespí a ďalšiu tretinu presedí. Naučte sa správne sedieť. Sklon operadla by nemal byť presne 90 stupňov, ale ideálne 100 – 110 stupňov. Chybu s kolmým sedením často robia šoféri a tým svoju chrbticu príliš zaťažujú. Chodidlá s predkolením by, naopak, mali byť v uhle 90 stupňov, podobne predkolenie so stehnami. Ak ste v práci odsúdení na niekoľkohodinové sedenie, skúste si aspoň z času na čas sadnúť na fit-loptu. Takéto nestabilné sedenie podporuje predovšetkým hlboké chrbtové svaly a neustálou zmenou ťažiska na sedadle sme nútení meniť polohu tela. Dochádza tak k optimálnemu postaveniu nervovej, svalovej a kostrovej sústavy. 

Šport a pohybové aktivity vhodné na odstránenie problémov s chrbticou.

§         Jednou z najúčinnejších foriem prevencie a spôsobov riešenia už existujúcej bolesti chrbtice je plávanie. Na rozdiel od ostatných aeróbnych aktivít (napríklad behu) nezaťažuje plávanie kĺby ani chrbticu. Spevňuje svaly chrbta a brucha (ich ochabnutie je jednou z najčastejších príčin bolestí chrbta). V závislosti od štýlu je možné za hodinu spáliť 500 až 600 kalórií a týmto spôsobom predchádzať vzniku nadváhy a obezity. Vhodný je hlavne znak a kraul, ktoré sú šetrnejšie pre chrbticu ako štýl prsia. V prípade ak sme len prsiari, nie je dobré pre chrbticu udržiavať hlavu nad vodnou hladinou. Hlava by mala byť zarovno s chrbticou (ako napríklad keď plávame prsia pod vodou).

§         Turistika je jednoduchá pohybová aktivita, ktorá má vysoké účinky na zlepšenie stavu chrbtice. Nezaťažuje veľmi vaše kĺby a účinne posilňuje váš chrbát. Je vhodná prakticky pre všetky vekové kategórie. Stačí denná 30 minútová prechádzka.

§         Chôdza stimuluje skoro celé svalstvo vášho organizmu. Kondičná chôdza nezaťažuje vaše kĺby tak, ako pri behu. Tento druh pohybovej aktivity je ideálny pre ľudí s problematickým chrbtom, ktorí majú nadváhu.

§         Beh je aktívnejší pohyb ako chôdza, pri ktorom dochádza k striedaniu napätia a uvoľnenia svalstva, a tak dochádza k zásobovaniu medzistavcových platničiek výživnými látkami. Behom sa posilňujú vaše hlboké svaly v oblasti bedrovej chrbtice. Beh pomáha spaľovať tuky a zbaví vás nadbytočných kíl a tým sa minimalizuje i záťaž na chrbticu. Beh nie je vhodný pre ľudí trpiacich vyššou  nadváhou, pretože nadmerne zaťažuje kĺby.

§         Posilňovanie a strečing.  Správne naordinovaným tréningom dochádza k natiahnutiu, posilneniu svalstva, šliach a väzív a vyrovnaniu svalovej nerovnováhy . Dodržanie tejto kombinácie môže výrazne zmierniť až úplne odstrániť problémy s chrbticou. Samozrejme, že cvičenie by malo byť na začiatku vykonané pod dohľadom odborníka. 

§         Korčuľovanie v zime alebo v lete zlepšuje koordináciu a rovnováhu svalstva celého tela. Striedavé pohyby rúk počas korčuľovania, prehnutý trup dopredu a bočné pohyby nôh posilňujú svalstvo chrbtice, ktoré udržuje chrbticu vzpriamenú.  

§         Tanec spevňuje vaše držanie tela a posilňuje svalstvo chrbtice. Je to vhodná príležitosť na pohyb a zábavu, ktoré odbúrajú stres. Odstránenie stresu spôsobuje uvoľnenie stuhnutého chrbticového svalstva a odstránenie chronických bolestí vznikajúcich stuhnutým chrbtom.

§         Jóga. Jej cviky zlepšujú držanie tela, pohyblivosť a silu. Pomáha odbúravať stres. Je vhodná pre všetkých. Cvičí sa pod dohľadom odborného cvičiteľa.  

§         Cyklistika je vhodná pre ľudí s nadváhou, pretože šetrí kĺby. Pri bicyklovaní je potrebné sedieť vzpriamene mierne nahnutý dopredu, potom dochádza k posilňovaniu chrbtového svalstva a chrbtica je mierne odľahčená. Na bicyklovanie je vhodný odpružený bicykel.

§         Beh na lyžiach predstavuje harmonické pohyby šetriace vaše kĺby. Posilňuje takmer všetky svalové skupiny. V priebehu klasického bežeckého lyžovania (striedanie rúk a nôh) dochádza k rotovaniu chrbtice, počas ktorého si posilňujete aj hlboké chrbtové svaly.  

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist