Ako schudnúť CHUTNÉ DIÉTNE RECEPTY na obed s RYBOU.

15.01.2014 05:29

Keď hľadáte potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť, nemali by ste zabudnúť na ryby. Niektoré druhy rýb síce obsahujú vyššie množstvo tuku a energie, ale sú určite lepšou voľbou na chudnutie ako napríklad bravčové mäso. Ryby sú bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov B, A a D a minerálnych látok ako sú zinok a jód. Veľkou výhodou rýb v stravovaní sú OMEGA – 3 nenasýtené mastné kyseliny. Najlepším zdrojom Omega - 3 nenasýtených mastných kyselín sú práve morské ryby. Pri zostavovaní jedálneho lístka na chudnutie sú ryby vhodné práve pre nižší obsah kalórií, v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa sú najlepšou voľbou. Rybami môžete určite nahradiť napríklad bravčové alebo hovädzie mäso, ktorých kalorické hodnoty sú o poznanie vyššie. Dokonca aj tučnejšie druhy rýb, ako napríklad losos, makrela, tuniak či sleď majú lepšie výživové hodnoty ako iné druhy mäsa, dokážu vás plnohodnotne a vyvážene zasýtiť.

Recepty na jedlá s rybami.

Pangas so zeleninou v alobale

Suroviny na 1 porciu:

  • 150 g pangasiusa
  • 150 g mrazená zelenina
  • 1 ks šampiňóny
  • trochu citrónová šťava
  • trochu olivový olej
  • štipiek mletá červená paprika

 Postup receptu:

Pangasia mierne osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom ho dáme na alobal, kde ho pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Nakoniec ho zasypeme mrazenou zeleninou, ktorú sme popredu trochu nahriali nad parou. Pridáme aj na plátky nakrájaný šampiňón. Pečieme v ohňovzdornej mise, v trúbe asi 15-20 minút.

Pangasius s kuskusom

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 ks pangasius filety
  • 1 balíček mrazená zeleninová zmes kukurica, hrášok, mrkva
  • 1 šálka kuskus
  • 1 trochu olej
  • 1 podľa chuti provensálske bylinky
  • 1 podľa chuti grilovacie korenie
  • 1 podľa chuti cesnak sušený
  • 1 trochu maslo

Postup receptu:

V hrnci povaríme mrazenú zeleninu, zalejeme ju vodou a pridáme trochu masla. Varíme približne 15 min, do mäkka, poprípade zalejeme vodou ak sa voda vyparí. Mrazené filety obalíme v múke, posypeme sušeným cesnakom (podľa chuti) a ešte grilovacie korenie dáme navrch (podľa chuti). Toto urobíme z oboch strán. Na rozpálenú panvicu dáme olej a potom na panvicu dáme filety s trochou vody. Filety neotáčame, a navrchu ich pokoreníme provensalským korením. Varíme 15min, ku koncu som ich zaliala šťavou, ktorá mi ostala zo zeleniny a ešte chvíľu povarila. Na panvicu dáme trochu oleja a rozpálime panvicu, pridáme šálku kuskusu a pražíme 3-5min, nakoniec zalejem horúcou vodou a miešame a varíme 2-4 min. Všetko dáme na tanier.

Ryba pečená so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg pangasius
  • 2 PL maslo
  • 1 KL bylinková soľ
  • 1 KL korenie na ryby
  • 300 g mrazená zeleninová zmes

 Postup receptu:

Rybu očistíme, pokrájame na menšie kusy. Posypeme zeleninou a koreninami. Na každý kúsok ryby dáma kúsok masla. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 C cca na 40 minút. Podávame s ryžou.

Pečená ryba s cuketou a zemiakmi

Suroviny na 5 porcií:

  • 300 g treska
  • 500 g zemiaky
  • 3 ks cukina
  • provensálske korenie
  • čierne korenie
  • kari korenie
  • olej

Postup receptu:

Prichystáme si suroviny. Načistíme, nakrájame na kocky. Okoreníme, polejeme trochou oleja, premiešame a dáme piecť zhruba na 45minút na 200stupňoch.

Rybacie kelové závitky

Suroviny na 6 porcií:

  • 200 g ryby
  • 1 ks kel
  • 200 g mrkva
  • 1 KL bylinková soľ
  • 100 g zeleninová zmes podľa chuti
  • 100 g maslo

Postup receptu:

Rybu pokrájame na malé kúsky, zeleninu na drobno. Kel sparíme vo vriacej vode a oddelíme listy. Na každý kelový list položíme kúsok ryby, pridáme zeleninu a posypeme bylinkovou soľou príp. korením na rybu. Uzatvoríme špajľou a narobíme si aj zvyšné závitky. Poukladáme ich do zapekacej nádoby, poukladáme navrch maslo a zapekáme pri 180 C cca 30 minút. Podávame ako ľahkú večeru , napr aj s varenými zemiakmi alebo si zemiaky zapečieme rovno so závitkami.

Ryba pečená na zelenej fazuľke a špenáte

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 kg ryba
  • 200 g fazuľka zelená
  • 300 g mrazený špenát
  • 2 ks cesnak
  • podľa chuti soľ
  • 5 ks zemiaky
  • 2 PL olej
  • 1 KL korenie na ryby

 Postup receptu:

Na dno pekáča poukladáme zemiaky, zelenú fazuľku a špenát. Premiešame, ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a navrch poukladáme rybu posypanú korením na ryby. Pečieme pri 180C cca 40 min, prikryté v alobale.

Rybie filety so zemiakmi

Suroviny:

  • 800 g zemiaky
  • 4 PL olej
  • 4 ks rybie filety
  • 1 ks citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 ks paradajka
  • 1 zväzok pažítka

 Postup receptu:       

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Zemiaky ošúpeme, opláchneme a osušíme papierovými utierkami. Nakrájame na tenké plátky a rovnomerne ich poukladáme na vymastený plech, pokvapkáme olejom a pečieme dozlatista v rúre asi 30 minút. Rybie filety opláchneme, osušíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pokvapkáme citrónom a varíme v hrnci asi 10 minút. Ochutíme soľou a čiernym korením. Paradajky umyjeme, nakrájame na tenké plátky, uložíme na 4 taniere, osolíme a posypeme nakrájanou pažítkou. Navrch uložíme rybie filety a prikryjeme opečenými zemiakmi. Ozdobíme pažítkou a servírujeme.

Tuniaková nátierka so zeleninou

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 konzerva tuniak v oleji
  • 100 g rastlinné maslo
  • 2 ks paradajka
  • 1 ks paprika
  • 1 ks uhorka
  • 1 ks cibuľa
  • 1 KL horčica
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie

Postup receptu:

Papriku, uhorku a paradajky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Tiež cibuľu pokrájame nadrobno. Spolu dôkladne premiešame tuniaka, rastlinné maslo, horčicu a nakrájanú zeleninu. Podľa chutí osolíme a okoreníme.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist