Ako schudnúť Čo spôsobuje ZÁPCHA pri CHUDNUTÍ.

25.02.2015 00:45

Zápcha sprevádza mnohých, ktorí si vyberú nesprávny, väčšinou drastický spôsob ako schudnúť. 

Zápcha - tvrdá stolica sa často dostaví po výraznom znížení príjmu stravy, nepravidelnom stravovaní a vynechávaní jedál, pri nevhodnom výbere potravín bez vlákniny a aj pri minimálnom dennom príjme tekutín. 

Zdravý človek by väčšinou mal mať denne 2x stolicu.

O zápche hovoríme vtedy, keď je vyprázdňovanie dlhodobo (viac ako 3 týždne) sťažené, neúplné a väčšinou raz za 4 a viac dní.

Pokiaľ je stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, to všetko znamená, že tráviaci systém má problémy. Vyprázdňovanie je pri zápche veľmi nepravidelné a sprievodným znakmi býva plynatosť, pocit plnosti a psychické napätie.

Veľké množstvo plynov v črevnom systéme svedčí o premnožení nežiadúcich baktérií a plesní v črevách. V črevách máme totiž aj baktérie, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Pri opakovanom užívaní antibiotík dochádza k ich zničeniu a množeniu plesní.

Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.

Čo robiť na odstránenie zápchy, ako jej predídete a aj schudnete.  

§         Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok vlákniny, kvalitných tukov a vody.

§         Zdrojom vlákniny je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny, ktoré dodávajú dostatočné množstvo balastných látok, inak aj nazývaných vlákniny. Vláknina podporuje peristaltiku čriev. Nadmerné množstvo vlákniny môže u niekoho spôsobovať kvasné procesy, preto je potrebné množstvo prijímanej vlákniny individuálne prispôsobovať.

§         Pri nadmernej plynatosti je vhodné najskôr upraviť črevnú mikroflóru probiotickými prípravkami.

§         Diéta s drastickým obmedzením príjmu tukov vo výžive môže viesť k zápche. Tuky ochraňujú črevo a prirodzeným spôsobom stimulujú k defekácii. Vhodné sú rastlinné oleje lisované za studena pridávané do jedál a šalátov – napríklad olivový či slnečnicový.

§         Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je prostriedkom na zmäkčenie stolice. Ak ráno po prebudení vypijete pohár vlažnej vody, podporí to prirodzený vylučovací reflex. Ďalšou možnosťou je piť vlažnú vodu s citrónovou šťavou a medom. Ideálny stav je, ak sa črevá vyprázdnia ráno ešte pred raňajkami. Pri pravidelnom opakovaní by sa mal úspech dostaviť.

§         Ak nechcete trpieť zápchou, obmedzte konzumáciu priemyselne alebo domácky spracovanej, pečenej a varenej potravy, denaturovaných produktov zo škrobu a cukru. Také potraviny nedodávajú stravu svalom, nervom a bunkám črevnej steny. Hrubé črevo nie je dostatočne vyživované a preto nedokáže dostatočne plniť svoje funkcie - zažívaciu, vstrebávaciu a vylučovaciu.

§         Zdravá strava pri chudnutí a zápche by mala obsahovať i živé nespracované potraviny – napríklad ovocie, zeleninu, orechy, semienka, klíčky.

§         Výborné preháňacie účinky majú slivky. Môžete ich konzumovať surové, varené, pečené i sušené. Špeciálne sú v tom, že okrem rozpustnej a zároveň nerozpustnej vlákniny obsahujú aj prírodný druh cukru, tzv. sorbitol, ktorý stimuluje tráviaci systém. Znamená to, že zápche pomôžu predísť, ale dokážu ju aj odstrániť. Tiež sa doporučuje každý deň k raňajkám vypiť  2 deci slivkovej šťavy zmiešanej s troškou jablčného muštu.  

§         Brokolica, kapusta, ľanové semienka, šošovica, hrášok či sladké zemiaky sú dobrým pomocníkom v boji so zápchou. Obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, tiež ho však uľahčujú.

§         Na rozpustnú vlákninu sú  bohaté fazuľa, marhule, hrušky alebo figy. Stolicu zmäkčujú.  

§         Na zápchu pomáha ricínový olej, stačia jedna alebo dve lyžice a počkať dve hodiny. Pomáhajú aj horčiny v strave (napríklad horčinové granuláty) alebo popíjanie bylinkových čajov s vysokým obsahov horčín. Ďalej je liekom na zápchu kyslá kapusta, citrónová voda alebo pohár ovocnej šťavy pred raňajkami.

§         Odvar z ľanového semena je vynikajúcim liekom pre črevá. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov. Odvar pripravíte päťminútovým predvarením 1 lyžice ľanových semienok v pol litri vody.

§         Správnemu vyprázdňovaniu pomáha aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom.

§         Dajte si pozor na užívanie kofeínu. U väčšiny ľudí pôsobí káva ako preháňadlo, avšak u niekoho môže spôsobovať naopak zápchu.

§         U niektorých ľudí spôsobuje zápchu aj konzumácia mlieka a syrov. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist