Ako schudnúť ČOMU sa VYHÝBAŤ a ČO si DOPRIAŤ pri chudnutí.

29.09.2014 17:13

Strava a všeobecne stravovanie je najväčší problém chudnutia. Zlé a nepravidelné stravovanie spôsobujú priberanie. 

Keď chcete schudnúť prestaňte hľadať výhovorky, prečo sa nemôžete pravidelne a vhodne stravovať, radšej si stanovte dôvody prečo to musíte urobiť. Venujte svojmu telu a stravovaniu minimálne takú pozornosť ako svojej práci. Organizmus sa vám za to odvďačí štíhlou postavou a zlepšením zdravotného stavu.

Najdôležitejším predpokladom ako celý proces chudnutia zvládnuť zdravo a účinne, je dopriať svojmu organizmu dobrú stravu s optimálnou nízkokalorickou výživou.

Takto sa snažte postupovať pri chudnutí a stravovaní.

  • Obmedzte používanie soli a nahraďte ju čerstvými bylinkami, ktoré sú zdravšie a jedlu dodajú jedinečnú chuť!
  • Chlieb je dobrou voľbou v určitých prípadoch: celozrnný, najlepšie špaldový, ktorý je zdravší a lepšie stráviteľný, než pšeničný, ďalej ovsený alebo obilný sú vynikajúcou náhradou za tradičné pšeničné pečivo akéhokoľvek druhu.
  • Ak chcete zachovať živiny v potravinách, vyberajte si jednoduché recepty, ktoré vyžadujú najmenej prípravy a varenia.
  • Kupujte sezónnu zeleninu, obvykle sa pestuje lokálne, nedováža sa a je preto lacnejšia a pre organizmus v danej sezóne ďaleko prijateľnejšia.
  • Grilovanie, pečenie v rúre alebo vyprážanie - množstvo tuku a vyprážanie na panvici sú najmenej zdravým spôsobom varenia.
  • Nahraďte margarín, maslo a masť kanolovým alebo olivovým olejom alebo kvalitným slnečnicovým. Môžete tiež skúsiť sezamový.
  • Vyhýbajte sa omáčkam, ktoré mávajú vysoký obsah tuku, soli a cukru. Múku sa pokúste nahradiť zeleninou, ktorou po rozmixovaní docielite hustotu omáčky. Stačí potom už len zriediť s vodou alebo mliekom a dochutiť rastlinnou smotanou.

Neskúšajte niektoré takzvané zaručené recepty na chudnutie.

O tom, ako schudnúť koluje množstvo zaručených receptov, odporúčaní a spôsobov, ktoré bohužiaľ, práve naopak, človeka znižujúceho svoju váhu iba pomýlia a nasmerujú na zlú cestu. 

Ktoré rady Vám skomplikujú chudnutie :
Ráno treba začať ovocím

Teória, podľa ktorej čisto ovocné raňajky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a pomáhajú chudnúť, nebola nikdy vedecky potvrdená. Práve naopak, väčšina ovocia nie je bohatá na také zloženie cukrov, aké ľudské telo potrebuje po noci bez jedla. Ráno potrebujeme predovšetkým uhľohydráty a tie nám dodajú celozrnné obilninové potraviny. Dôležitý je aj príjem ľahko stráviteľných bielkovín, mliečnych produktov a chudej šunky. Pre vegetariánov namiesto šunky to môžu byť strukoviny či sója.

Stačia 3 hlavné jedlá denne
Nie je to pravda. Pri tomto spôsobe stravovania telo reaguje vytváraním väčších zásob podkožného tuku. Správne sa stravuje ten, kto jedáva pravidelne 5, alebo aj 7 menších porcií. Teda pri chudnutí neplatí, čím menej jem, tým viac chudnem. Podstatnejšia je kalorická hodnota jedla a zloženie prijímaných živín, a nie počet chodov.

Jedzte tukožrútske potraviny
Ak by to bola pravda, všetci by sme boli štíhli. Ananás, či kapusta sú tými potravinami, o ktorých sa to často hovorí. Pravdou je to, že majú veľa vlákniny, ktorá nám dá pocit sýtosti popri malom množstve kalórií a preto je dôležité vlákninové produkty konzumovať.

Tuk musíte úplne vylúčiť z jedálneho lístka
Ak je v strave nadbytok tukov, majú za následok vznik rôznych ochorení, to je pravda. Rozumné množstvo tukov je ale pre nás bytostne dôležité. Hlavne nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľnými. Asi 30% z celodennej energie prijatej jedlom má byť pokrytých tukmi. Dôležité je, akú majú kvalitu a aké je ich množstvo. Ak uprednostníte ryby, orechy, rastlinné oleje či chudé mäso, pokojne ich môžete zaradiť aj do racionálnej redukčnej diéty.

Delená strava je pri chudnutí najvhodnejšia

Je to fáma a mýtus, ktorým sa zbytočne pri chudnutí riadi tisíce ľudí. Názor, že náš zažívací trakt nevie spracovať niektoré kombinácie potravín, nie je pravdivý. Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam. Delená strava nemá s chudnutím nič spoločného. Ak ľudia pri nej chudnú, tak nie v dôsledku jej delenia, ale pre zníženie energetického obsahu a množstva prijatých kalórií. Pri rovnakom množstve prijatých kalórií by chudli, aj keby nič neoddeľovali.

Zo zemiakov, chleba, cestovín sa priberá
Zemiaky, ryža, cestoviny, ale aj chlieb ako zdroj sacharidov vraj treba zo stravy pri chudnutí vylúčiť. Nie je to pravda. Až 40 % dennej energie zo stravy má byť zo sacharidov. Z porcie zemiakov alebo ryže určite nepriberiete. Ale pozor! Záleží na tom, ako si tie zemiaky pripravíte a s čím ich zjete. Zapečené so smotanou a tučným syrom, vo forme usmažených hranolkov, či poliatych maslom iste budú kalorickou bombou. Ale uvarené v šupke s kvapkou kvalitného oleja sú absolútne vhodné.

Ak chcete schudnúť vyberajte si  recepty obsahujúce zdravé potraviny. 

  • čerstvé ovocie, šaláty a zelenina (najlepšie sezónne a/ alebo organické) obsahujúce dostatočné množstvo potravinovej vlákniny a nevyhnutných živín
  • chutné celozrnné uhľohydráty: tmavá ryža, pohánka, pšenica, proso a celozrnné cestoviny
  • chudé mäso, najlepšie organické: kuracie, morčacie a divina obsahujú najmenej saturovaného tuku
  • čerstvé ryby: správnou voľbou sú: sardely, sumec, platesa, treska, haring, makrela, parma, ostriež, losos, sardinka, morský jazyk, pstruh, belica
  • kôrovce: správnou voľbou sú: krab, mušle, langusta, rak, ustrica, hrebenatka, kreveta, garnát 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

alebo hľadajte a skúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám povieme,

AKO UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS. 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist