Ako schudnúť DOCHUCOVANIE JEDÁL počas VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV, ako nahrádzať soľ a cukor.

18.04.2014 01:21

Soľ a cukor sú najčastejšie používané dochucovadlá v slovenskej kuchyni.

Ich spotreba neúmerne rastie pri príprave veľkonočných jedál.

Nadspotreba soli a  cukru je nielen príčinou zhoršovania zdravotného stavu, ale výrazne sa podieľa aj na priberaní.

Chutné jedlo a uspokojenie svojich chuťových buniek však dosiahnete aj ďalšími koreninami, ktorých je nepreberné množstvo.

Keď sa chcete zdravo stravovať, nepribrať, ale schudnúť, mali by ste obmedziť spotrebu soli a cukru aj počas veľkonočných sviatkov.

Soľ aj sacharidy potrebuje náš organizmus aj pri chudnutí, avšak ich nadmerné množstvo v jedle vám výrazne sťaží vaše chudnutie. Snažte sa vo svojom jedálnom lístku a pri príprave jedál nahrádzať klasickú soľ a klasický cukor vhodnými náhradami, a tých je naozaj dostatok.

Ako nadbytok kuchynskej soli v jedlách ovplyvňuje nadváhu i chudnutie.

Človek potrebuje soľ k svojmu životu, pretože sodík i chlór, z ktorých sa kuchynská soľ (NaCl) skladá, sú nevyhnutné pre normálne fungovanie buniek, orgánov i organizmov. Vďaka sodíku sa udržuje požadovaný objem vody v tele, prebiehajú svalové kontrakcie.

Soľ sa do nášho organizmu dostáva stravou, pričom existujú tri základné zdroje, odkiaľ soľ pochádza. Viac ako dve tretiny dennej dávky soli prijímame v polotovaroch a potravinárskych výrobkoch. Menej ako pätina prijatej soli je prirodzenou súčasťou surovín a zvyšok (zvyčajne menej ako desať percent) si do jedla pridávame počas varenia alebo doma pri stole.

Maximálnou dennou odporúčanou dávkou sodíka je 2,3 gramu, čo zodpovedá asi šiestim gramom kuchynskej soli (jedna čajová lyžička). Pritom pre správne fungovanie organizmu nám stačí menej ako pol gramu sodíka.

Pri chudnutí má soľ tú negatívnu vlastnosť, že zadržiava v tele vodu, spôsobuje opuchy a tým vyzeráte silnejší, než v skutočnosti ste. Soľ vyvoláva smäd, takže čím viac pijete, tým viac vody sa v tele ukladá a tým narastajú aj kilogramy. Obmedzením soli sa nadbytočné tekutiny odplavia a na úbytok váhy môže byť až niekoľko kilogramov.

Zníženie dennej dávky sodíka o tretinu po pár mesiacoch vedie k zníženiu krvného tlaku, čím sa zníži pravdepodobnosť srdcového zlyhania a počet náhlych úmrtí na zlyhanie srdca
Je mnoho dôkazov, že soľ vzhľadom na svoje účinky na krvný tlak, môže zvyšovať riziko takých závažných ochorení, ako ischemická choroba srdca a infarkt. Existuje však mnoho možností, ako nahradiť bežnú stolovú soľ.
Náhrady soli v jedlách.

Chlorid sodný nie je jedinou látkou, ktorá vyvoláva slanú chuť, no rozhodne je najslanšou. Ako slané vnímame aj iné chloridy (draselný, lítny, horečnatý, vápenatý).

Nerafinovaná morská soľ
Nerafinovaná morská soľ je bohatá na širokú škálu minerálov a stopových prvkov, ktoré znižujú potenciálne škodlivé účinky normálnej soli. Môžeme ju kúpiť v kvalitných obchodoch zdravej výživy. Podobne ako bežnú soľ mali by sme ju požívať striedmo.
Soľ s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka
V súčasnosti je pomerne dostupná soľ chloridu draselného namiesto chloridu sodného (stolovej soli). Má významné zdravotné účinky. Niektoré štúdie odhalili, že draslík pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Koreňová sušená zelenina a bylinky
Soľ môžeme nahradiť aj niektorými druhmi sušenej koreňovej zeleniny alebo byliniek. Môžeme ich použiť ako prirodzené príchute, a tým môžeme znížiť alebo úplne vylúčiť použitie normálnej soli.

Ako nadbytok cukru v strave ovplyvňuje nadváhu i chudnutie.

Pri chudnutí netreba zabúdať že veľa cukru spôsobuje nadváhu a tiež, že konzumácia sladkostí súvisí i s mnohými civilizačnými ochoreniami. Pokiaľ zjete nadmerné množstvo cukru, cukor ktorý vaše telo nestihne spracovať sa uloží vo forme tuku.

Denná doporučená dávka cukru je 6 – 10 čajových lyžičiek cukru, pričom v pohári nejedného džúsu je cca 6 lyžičiek cukru. Cukor nájdete i v chlebe a mnohých iných potravinách, ktoré nemajú sladkú chuť. Pokiaľ denne dodávate svoju telu veľký nadbytok cukru nečudujte sa, že si telo na to zvykne a cukor si začne vyžadovať. Potrebujete hlavne na začiatku chudnutia pevnú vôľu, ale dá sa to zvládnuť.

Pre zvládnutie chutí na sladké je dôležité i to čo denne vkladáte do úst. Pokiaľ je vaša strava chudobná na výživné látky, je chudobná na vitamíny, minerály, stopové prvky, vaše telo si tieto živiny, ktoré denno-denne potrebuje aby dokázalo správne pracovať, bude pýtať. Vy tento nedostatok pocítite vo forme chúťok väčšinou na sladké. Nie sú to však chúťky na sladké, ale vaše telo vám dáva signál, že potrebuje výživnú stravu.

Pri chudnutí je dôležité si uvedomiť, že tak ako ste si závislosť na sladkom (sladkostiach) vybudovali, taktiež sa jej dokážete postupne aj zbaviť.

Náhrady cukru v jedlách.

Cukor, či už biely alebo hnedý, je potravina takmer bez nutričnej hodnoty. Menej nebezpečným cukrom pri chudnutí je cukor, ktorý nájdete v ovocí, ryži,… (zložený cukor).  Okrem toho obsahuje i vitamíny, minerály, stopové prvky, vlákninu. Vláknina zabezpečí i to, že cukor sa uvoľní postupne, čiže sa neukladá zbytočne do tukov. Pri chudnutí  ovocie konzumujte predovšetkým v dopoludňajších hodinách, aby malo vaše telo dostatok času, na to aby prijatý cukor stihlo spracovať.

Nasledujúci prehľad príjemných prírodných sladidiel ponúka namiesto cukru iné možnosti.
Med
Surový (nerafinovaný) med uvoľňuje cukor oveľa pomalšie do krvného obehu ako bežný cukor a môže obsahovať malé množstvo vitamínov a minerálov.
Čierna melasa
Dobrou náhradou za cukor, najmä v sušienkach a pečive, môže byť čierna melasa – dôležitý zdroj vitamínu B1, B2, B3, železa, vápnika a draslíka.
Javorový sirup
Javorový sirup je menej sladký a bohatší na minerály ako cukor.
Ovocné pyré alebo koncentrát
Výrobky sú vhodné do koláčov a pečiva alebo ako prídavok k vločkám na raňajky. Sú často zložené z ananásu, hrušky, hrozna alebo iného ovocia.
Datle, hrozienka a iné sušené ovocie
Môžeme ich pridať do koláčov, sladkých nákypov, pečiva a iných jedál ako prírodné sladidlo.
Sladový sirup
Sladový sirup vyrobený z jačmeňa alebo ryže obsahuje niektoré živiny z pôvodného zrna (vitamín K, B, A a C, minerály vápnika).
Čerstvé ovocie
Ovocie je ideálnym prírodným sladidlom vločiek, pudingu, tvarohu a neochuteného jogurtu.
Koreň sladkého drievka (paliny)
Môže dodať príjemnú chuť bylinkovému čaju.

Ponúkame vám zopár rád, ako na dochucovanie jedál používať rôzne druhy korenín. Pri ich používaní napr. namiesto sladidiel, či pri dosoľovaní jedál, vytvoríte si vhodný priestor na udržanie či zníženie vašej váhy.

Koreniny na prípravu mäsa

Baranina

palina dračia, majorán, červená paprika, čierne korenie, nové korenie, kôpor, saturejka, cesnak, rasca, šalvia, cibuľa, petržlenová vňať, trebuľka, zmes korenia chilli a karí korenie

Bravčovina

cesnak, rasca, bobkový list, majorán, červená paprika, čierne korenie, rozmarín, šalvia, materina dúška, cibuľa, ligurček, karí korenie

Divina

palina dračia, bobkový list, kapary, čierne korenie, klinčeky, nové korenie, rozmarín, materina dúška, borievky, brusnice

Grilované

majorán, rozmarín, materina dúška, pamajo­rán, muškátový orech, čierne a biele korenie, cesnak, cibuľa, paprika, chilli, kajenská paprika, karí korenie, grilové korenie Barbecue

Hovädzina

kôpor, cesnak, rasca, ligurček, bobkový list, majorán, pamajorán, červená paprika, čierne korenie, petržlenová vňať, rozmarín, borievka, cibuľa, zmes, korenia chilli a karí korenie

Mäso z hydiny

saturejka, palina dračia, palina obyčajná, rasca, majorán, paprika, čierne korenie, zeler, rozma­rín, materina dúška, cibuľa, karí korenie

Rybacina

bazalka, saturejka, kôpor, palina obyčajná, pali­na dračia, trebuľka, ligurček, bobkový list, paprika, čierne korenie, zeler, materina dúška, cibuľa

Teľacina

bazalka, majorán, muškátový orech, červená paprika, petržlenová vňať, čierne korenie, rozmarín, šalvia, zeler, cibuľa, kapary, karí korenie

 

Koreniny do polievok

Bažantová, jarabicová

čierne korenie, nové korenie, cibuľa

Boršč

čierne korenie, cibuľa, petržlen, bobkový list, ces­nak, citrón

Drobková

čierne korenie, petržlen a petržlenová vňať, červená paprika, cibuľa, cesnak, citrón

Držková

červená paprika, majorán, cesnak, mleté čierne korenie

Fazuľová

bobkový list, červená paprika, cibuľa, palina dračia

Gulášová

cibuľa, rasca, červená paprika, čierne korenie, zelená paprika, petržlenová vňať

Hubová

petržlen a petržlenová vňať, mleté čierne korenie, cibuľa, červená paprika

Kelová

petržlenová vňať, mleté čierne korenie, červená paprika, kôpor, cesnak

Korheľská

cibuľa, cesnak, kôpor, červená paprika, čierne korenie, rasca, bobkový list, majorán, bazalka

Mäsová (bujón)

cesnak, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, čierne korenie, červená paprika, zelená paprika, šafran, ďumbier, muškátový orech, paštrnák

Mozočková

červená paprika, muškátový kvet, petržlenová vňať, cibuľa, čierne korenie

Ovocná

škorica, klinčeky, citrón, pomarančová šupka, vanilka, rebarbora

Polievka s pečeňovým pretlakom

čierne korenie, cibuľa, cesnak, červená paprika, muškátový orech

Pľúcková

čierne korenie, bobkový list, červená paprika, petržlenová vňať, cibuľa, citrón

Ragú

čierne korenie, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, huby, citrón, paštrnák

Rajčiaková

cibuľa, bobkový list, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, zeler

Rybacia

bobkový list, čierne korenie, červená paprika, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, klinčeky, šafran, cesnak, citrón

Ryžová

čierne korenie, petržlenová vňať, červená paprika. Vajcová: cibuľa, bobkový list, čierne korenie, rasca, červená paprika

Vínová

škorica, citrón, klinčeky

Zapražená

petržlenová vňať, paprika, citrón, paštrnák

Zeleninová

petržlen, petržlenová vňať, cibuľa, zeler, čierne korenie, červená paprika, paštrnák

Zemiaková

petržlenová vňať, zelerová vňať, červená pap­rika, cibuľa, majorán, bobkový list

Polievka z hovädzieho chvosta

čierne korenie, majorán, materina dúška, petržlenová vňať, zeler, cibuľa, nové korenie, ďumbier, muškátový orech

Polievka z teľacej alebo baranej hlavy

palina dračia, čierne korenie, huby, cibuľa, saturejka, rasca

 

Koreniny do šalátov

Cviklový

rasca, chren, saturejka, medovka, kapary

Kapustový

rasca

Miešaný

zelená cibuľka, čierne korenie, citrón, horčica, pažítka, cesnak, bazalka, palina dračia, baklažán

Rajčiakový

pažítka, petržlenová vňať, mleté čierne kore­nie, bazalka, citrón

Reďkovkový

rasca, pažítka, citrón, čierne korenie, Uhorkový: kôpor, petržlenová vňať, citrónová šťava, čier­ne korenie, paprika, cesnak

Zemiakový

cibuľa, čierne korenie, zeler, petržlenová vňať, yzop, palina dračia

Zo strukovej fazuľky

palina dračia, saturejka, medovka

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist