Ako schudnúť Dôležitým krokom pri chudnutí je naučiť sa NAKUPOVAŤ vhodné POTRAVINY.

23.10.2014 16:45

Prvým krokom pri chudnutí u každého chudnúceho by malo byť uvedomenie si svojej nadváhy a hľadanie toho správneho spôsobu ako schudnúť. Určite sa nerozhodujte zbrklo, tak ako ste to urobili viackrát predtým. Väčšina z vás minimálne aspoň tuší, prečo máte nadváhu a prečo sa vám po hladujúcom chudnutí zhodené kilá vracajú.

Jedným z ďalších dôležitých krokov pri chudnutí je naučiť sa jesť tie správne potraviny. O správnom zložení stravovania rozhoduje správny nákup potravín.

Je jasné, že jesť budete to, čo si v obchode nakúpite. A tu je častý kameň úrazu vášho chudnutia.

Chudnutie je u väčšiny osôb s nadváhou založené na podstatnej zmene jedálneho lístka a ten si vyžaduje vhodné potraviny.

Svoje chudnutie by ste určite nemali začať vtedy, keď máte chladničku a špajzu preplnenú nevhodnými, kalorickými potravinami.

Prvým krokom k zmysluplnému a úspešnému chudnutiu je nakúpiť si potraviny, ktoré vám pomôžu dať svoje telo do poriadku, neprejedať sa, nehladovať a samozrejme aj schudnúť.

Zostavte si výživovo rôznorodý a kaloricko úmerný jedálny lístok a potom sa už môžete vybrať do obchodu na nákupy.

Pre začiatok si zostavíte nákupný zoznam. Takto pripravení už nebudete blúdiť medzi regálmi a dávať do košíka aj kalorické lákadlá, ktoré vás pripravili o peknú postavu. A určite nechoďte do obchodu vyhladovaní.

Výber vhodných potravín v obchode je skutočne nevyhnutným prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.

Ako a čo by nakupovať v obchode, keď chcete schudnúť, ako sa pripraviť.

Vyhladovaný a prázdny žalúdok vás donúti nakúpiť kalorické dobroty.

Obchody sú plné nezdravých a kalorických lákadiel – sladkosti, keksíky, mliečne produkty,... Často je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej dodávke energie. Nikdy nechoďte nakupovať s prázdnym žalúdkom, nakoľko potom máte veľké oči a budete chcieť kúpiť všetko čo uvidíte, a tak nakúpite oveľa viac potravín a hlavne tie kalorickejšie a nezdravšie. Lepšie urobíte, keď sa pred nákupom najete a takto skôr odoláte rôznym lákadlám.

Vhodný výber ovocia a zeleniny vám pomôže v menej kalorickom stravovaní.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to nie je najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované obsahujú veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Do nákupného košíka si vložte túto zeleninu a ovocie: cuketa, baklažán, patizón, kaleráb, brokolica, karfiol, pór, koreňová zelenina, listové šaláty, čínska kapusta, špenát, uhorky, paradajky, paprika, reďkovka, hlávková kapusta, stonkový zeler, kel, grapefruit, pomelo, pomaranč, limetka, citrón, jahody, jablko, kiwi, ananás, hruška, granátové jablko, mango, nektarinka, broskyňa, drobné bobuľovité ovocie.

Výber chleba, cestovín a ryže je u mnohých najdôležitejší pri ľahšom stravovaní.  
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.
Výber mäsa, hydiny a rýb rozhoduje o množstve tukov v strave.
Najzdravšou voľbou je ryba. Olejové ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený.
Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.

Výber mliečnych výrobkov ovplyvňuje množstvo bielkovín i kalórií v strave.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Do nákupného košíka si vložte tieto mliečne výrobky : biely jogurt s obsahom tuku 3-4%, acidofilné mlieko – nie sladené Acidko, zakysanku, nízkotučné alebo polotučné mlieko, kyslú smotanu, syr cottage, nízkotučný tvaroh, čerstvé, prírodné, parené, tvrdé syry s obsahom t.v.s. do 45%, parenicu – neúdenú, môžete aj Olomoucké syrečky.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist