Ako schudnúť Je normálne, keď počas chudnutia VÁHA KOLÍŠE.

13.10.2014 08:59

Počas chudnutia netrápte svoje telo celé dni hladom, najneskôr do tretieho dňa vyjete celú chladničku. Vedzte, že ak telu nedoprajete potrebné množstvo potravy pre jeho normálne fungovanie, tukových vankúšikov sa nikdy úspešne nezbavíte.

Veľa ľudí sa domnieva, že ak sa majú postiť, nemajú nič jesť. Pôst neznamená hladovku. Ak sa postíte, len vynechávate určité potraviny. Z jedálnička by ste mali vyškrtnúť všetko červené mäso, mlieko, vajcia a iné alergizujúce potraviny tohto druhu, sladkosti, rafinovaný cukor, vyprážané, mastné a instantné jedlá.

Ak chcete schudnúť zabudnite na váhu, čísla nemusia byť vždy smerodajné. 

Aj vy patríte medzi osoby, ktoré sa počas držania diéty niekoľkokrát denne vážia? Vieme, chcete iba vidieť výsledky svojho chudnutia za posledných pár hodín. No aj napriek obrovskej snahe schudnúť sa však môže stať to, že ručička na vašej váhe ukazuje väčšie číslo než pri raňajšom vážení. Nečudujte sa. Dennodenné váženie môže paradoxne viesť k nárastu hmotnosti.

Hmotnosť človeka počas dňa kolíše. 
Samozrejme, že váženie samo o sebe nespôsobí, že vám budú kilá pribúdať. Často sa ale stáva, že neustále váženie je prejavom stresu z vlastnej hmotnosti, a to môže viesť neraz až k extrémnym diétam a následnému jo-jo efektu. Navyše, pri častom vážení si zafixujete scestný údaj o svojej hmotnosti, lebo váha človeka počas dňa prirodzene kolíše. Iná je tesne po jedle, iná po nejakej športovej aktivite.

Hmotnosť počas diéty často stagnuje, niekedy dokonca rastie. 
Aj keď telesná hmotnosť je jedným z ukazovateľov nášho zdravia, netreba to s jej sledovaním preháňať. Výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí nemajú doma váhu, obvykle nemajú so svojou hmotnosťou problémy. Dokážu síce na sebe rozpoznať, že nejaké tie kilá pribrali, ale nerobia si z toho ťažkú hlavu. Vedia sa spoľahnúť na svoje telo, že sa s kilami navyše počas nasledujúcich dní vysporiada. Rizikom každodenného váženia je, že každá diéta so sebou prináša aj fázu, kedy váha stagnuje. U niektorých typov postáv to môže trvať aj relatívne dlhšiu dobu, čo vás môže poriadne stresovať a znepokojovať.

Ako sa vážiť, aby ste sa nestresovali. 

Určite sa nevážte každý deň. Optimálne je, ak sa budete vážiť raz do týždňa a vždy za rovnakých podmienok. Ráno, nalačno a bez oblečenia. Len vtedy získate reálne informácie o svojej hmotnosti, ktoré môžete navzájom aj porovnávať. Taktiež platí, že je lepšie veriť vlastnému oblečeniu ako váhe, pretože okrem hmotnosti je dôležitým údajom aj obvod vášho pásu. Keď sa zmenšuje, tuky ubúdajú, dochádza k pozitívnym zmenám vo vašom organizme, váha však nemusí klesať. Preto nezabúdajte, že každodenným vážením si škodíte fyzicky i psychicky, čo vám vôbec neprospieva. Dajte si odstup od váhy a držte sa v psychickej pohode. Lebo iba tá zabezpečí, aby ste mohli chudnúť bez stresu a zdravím spôsobom.

Ako po schudnutí zasa nepribrať a udržať si zníženú váhu. 

Chudnutie je veľmi zložitý proces. Po schudnutí je nemenej ťažké si potom dosiahnutú hmotnosť udržať. Najhoršie je, ak sa k zníženiu hmotnosti prepracujete drastickými diétami. Je doslova nemožné stravovať sa týmto spôsobom celý život.
Uvedomte si, že ak chete schudnúť, treba  si zvoliť vhodný stravovací režim, ktorý nebude obtiažne dodržiavať aj po schudnutí. Problém je v tom, že ľudia, ktorí chudnú, nemajú často predstavu, koľko kalórií v bežnom jedle prijímajú. Takže nevedia, koľko prijímajú tukov, sacharidov, bielkovín. Pritom každá dobrá diéta, alebo správny stravovací režim, by to mal obsahovať. Potom už nie je problém upraviť si ho pre seba aj po schudnutí.
Keď  chcete chudnutie zastaviť, stačí pridať na množstve stravy, ale tak, aby ste nepresiahli denný energetický výdaj. Dôležité je samozrejme aj výživovo vhodné zloženie stravy. Akonáhle je príjem vyšší ako výdaj,  hmotnosť začne pozvoľna narastať. A nemusíte sa báť, že budete celý život počítať kalórie podľa tabuliek. Zo začiatku je to potrebné, ale neskôr si zvyknete a budete mať množstvo potravy jednoducho „v oku“. Taktiež sa nič hrozné nestane, keď občas zhrešíte, napríklad na oslavách a podobne. Treba potom v nasledujúcich dňoch napríklad zvýšiť pohybovú aktivitu a nebezpečenstvo je zažehnané. Myslím, že nič nie je trápnejšie, ako keď všetci ľudia pokojne jedia, čo im predložia, a niekto má špeciálne želania, pretože chudne. Pritom možno ešte v ten večer vyrabuje chladničku, pretože psychicky neunesie prázdny žalúdok, ktorý sa celý deň pozeral na jedlo.
Prechod z diéty na chudnutie na udržanie zdravej hmotnosti nesmie znamenať prevratnú zmenu. Ak ste zredukovali hmotnosť  tým, že ste sa vyvážene stravovali a teda ste iba zredukovali energetickú hodnotu jedla, jediná zmena, ktorú môžete urobiť, je optimálne zvýšiť veľkosť porcií.
Problém nastane, ak používate na redukciu hmotnosti príliš drastickú diétu. Keď sa jej pomocou  dosiahne cieľová hmotnosť, obvykle pri tomto spôsobe ľudia rýchlo skĺznu do starých zabehnutých koľají a to značí len jedno : návrat k starej hmotnosti alebo ešte väčšej. Je to spôsobené tým, že takto chudnúci nevedia, čo je to vyvážená a zdravá strava.  Takto vzniká stále sa dookola opakujúci proces, tzv. jo-jo efekt, proces striedajúceho sa chudnutia a priberania. Problém je však v tomto prípade aj v tom, že  ako sa diéty opakujú, je stále väčší problém nadbytočné kilá zhodiť, pretože náš organizmus sa zubami nechtami bráni tejto strate. Pri drastických diétach si totiž naše telo myslí, že je obdobie hladu, a snaží sa uložiť každučkú zásobu tuku, ktorú môže. A keď začnete jesť, ukladá veselo ďalej, pretože sa obáva ďalšieho obdobia hladu, teda robí si zásoby na zlé časy. Problémom väčšiny chudnúcich je úsporný metabolizmus. Najdôležitejšie je presvedčiť organizmus, že nie sú žiadne obdobia hladu a dostatku, ale že  prísun energie a živín je stály a môže pokojne spotrebovať všetku dodanú energiu. A to je asi to najťažšie, čo musíte urobiť. Keď si už organizmus zvykne, keď uverí, že je tomu tak,  a vy na oplátku ho nebudete zahlcovať nezdravými a nadbytočnými porciami jedál, dôjde k súladu a vy si svoju hmotnosť udržíte, ani si to nebudete často uvedomovať. A akonáhle by vás predsa len začal tlačiť pásik na nohaviciach, treba len mierne zvýšiť pohybovú aktivitu, prípadne zmenšiť porcie alebo vymeniť niektoré kalorickejšie jedlá za menej kalorické a nebezpečenstvo je zažehnané.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite) 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist