Ako schudnúť Je TUČNOTA POL ŽIVOTA? Zmeňte to.

10.08.2014 00:37

Tučnota nie je len estetický problém, ale hlavne zdravotný.

Hoci sa priemerný vek svetovej populácie neustále predlžuje u obéznych ľudí to až tak neplatí. S rastúcimi kilami sa na človeka postupne lepia zdravotné problémy, čoraz častejšie využíva zdravotný systém, jedlo zajedá rastúcim počtom tabletiek, perspektíva dlhého a šťastného života sa postupne vzďaľuje. 

Tučnotu spôsobuje už časté prejedenie sa, po ktorom sa cítime zle, trápia nás zažívacie ťažkosti. Nevhodné zloženie stravy zapríčiňuje pocit únavy, zhoršuje fyzickú i duševnú výkonnosť.

Nepríjemné dôsledky na postavu a zdravie má aj nedostatočný pitný režim. Ak ho nedodržiavame, môžeme na to doplatiť bolesťou hlavy, pocitom únavy, hromadením odpadových látok v tele, preťažovaním detoxikačného systému organizmu..

Rozhodujúci vplyv na postavu a zdravotný stav má dlhodobo nesprávna výživa a systém stravovania. Doslova nekompromisne sa spolupodieľajú na vzniku srdcovocievnych chorôb, ktoré sú u nás hlavnou príčinou úmrtnosti a nádorových chorôb. Podieľajú sa na vzniku obezity, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov môže byť aj rednutie kostí – osteoporóza, či cukrovka.

Zásady vhodnej výživy odporúčajú konzumovať ovocie alebo zeleninu v rámci takmer každého denného pokrmu.

Človek dnešnej doby si zatiaľ neosvojil ani správny návyk uprednostňovať celozrnné obilniny, ktoré sú bohatšie na hodnotné živiny než biele druhy výrobkov z obilnín.

V našej strave permanentne pretrváva nedostatočný príjem vápnika, naďalej konzumujeme málo mlieka a mliečnych výrobkov i iných potravín bohatých na vápnik. ako je zelenina alebo strukoviny.

Mnohí ľudia hlavne z dôvodu časovej zaneprázdnenosti nedodržiavajú pravidelnosť v stravovaní, častým nedostatkom je najmä vynechávanie raňajok.

Pri snahe zlepšiť svoje stravovanie často podliehame tzv. zaručeným mýtom o nevhodných potravinách.

Mýtom z počutia je obľúbené tvrdenie, že rastlinné maslá sú škodlivé. Toto bolo pravdou v minulosti, v dnešnej dobe sú už v ponuke kvalitné a zdravé rastlinné nátierkové tuky. Naďalej však platí, že vyprážať na kocke rastlinného stuženého tuku nie je zdravé.

Aj mlieko sa stalo predmetom častých a meniacich sa tvrdení. Nie je pravda, že mlieko zahlieňuje organizmus. Zdravý človek dokáže bez problémov stráviť mlieko či mliečne výrobky bez akýchkoľvek negatívnych vplyvov na organizmus. Samozrejme všetkého veľa škodí.

Priam dokonalý je aj mýtus o špenáte. Dnes sa už hovorí, že špenát nie je až taký bohatý na železo. Napriek tomu, že obsah železa v špenáte nie je až taký vysoký, ako sa kedysi uvádzalo, špenát patrí medzi potraviny bohaté na železo.

Používanie na slovensku často využívanej bravčovej masti je ďalší nie celkom pravdivý mýtus. Bravčová masť obsahuje približne polovicu "zdravých" tukových zložiek a približne polovicu tých menej vhodných – nasýtených mastných kyselín. Nie je teda až taká nezdravá ako napríklad iné druhy tukov. Napriek tomu by sa mala konzumovať s mierou. Ak niekto bude jesť bravčovú masť na raňajky, večeru a aj obed si pripraví na bravčovej masti, takéto množstvo je určite nadmerné a s najväčšou pravdepodobnosťou sa prejavia jeho nežiaduce účinky. Kto sa snaží celkovo uprednostňovať rastlinné tuky, môže si raz za čas dopriať bravčovú masť bez výčitiek svedomia.

Ako sa začať zbavovať tučnoty, meniť svoju postavu, zlepšovať zdravie a chudnúť. 

Začnite jesť pravidelne pestrú a zdravú stravu. 

Nie je to až tak jednoduché, ale po krátkej dobe sa to zdá zvládnuť. Nestačí si však prečítať len tento článok. Začnite venovať svojmu stravovaniu toľko pozornosti ako napr. svojej práci. Vaše telo potrebuje pravidelne zhruba 50 rôznych výživových látok a žiadna potravina ich všetky neobsahuje. Dnešná potravinová ponuka poskytuje širokú paletu potravín v čerstvom stave, záleží len na ich úprave. Svoj výber vždy zvažujte. Ak máte bohatý obed, zvoľte striedmu večeru. Ak jeden deň zjete viac tučnejšieho mäsa, na druhý deň uprednostnite rybu.

Bez vhodných sacharidov v strave snahu o zmenu stravovania pri chudnutí nezvládnete.

Veľa ľudí je málo chleba, cestovín, ryže, ďalších obilovín a zemiakov. Viac ako polovica energie z vašej stravy by mala pochádzať z uvedených druhov potravín. Celozrnný chlieb, cestoviny a ďalšie obilniny vám zvýšia aj príjem vlákniny.

Veľa ovocia a zeleniny jedol už pračlovek, začnite aj vy.

Mnohí z nás nejedia tieto potraviny, aj keď sú zdrojom dôležitých ochranných látok. Denne vyskúšajte zjesť päť porcií ovocia a zeleniny.

Pravidelne si kontrolujte a udržiavajte primeranú telesnú hmotnosť. 

Nadváha zvyšuje riziko chorôb, vrátane ochorení srdca a ciev. Väčšia spotreba kalórií ako skutočne potrebujete z akýchkoľvek zdrojov (tuky, sacharidy, bielkoviny, alkohol) vedie k tvorbe nadbytočného zásobného telesného tuku. Tuk je najkoncentrovanejším zdrojom energie. Dobrým spôsobom jeho výdaja je zvýšená  fyzická aktivita. Rada je jednoduchá : pokiaľ priberáte na váhe, musíte menej jesť a viac sa pohybovať.

Jedzte menšie porcie, obmedzte jednotkové množstvo nevhodných potravín, ale nie sortiment potravín.

Ak si udržíte rozumné veľkosti porcií, tak môžete jesť takmer všetky potraviny, ktoré máte radi. Rozumná veľkosť porcie je napr. 100 mg masla, 1 stredne veľký kus ovocia, polovica šálky cestovín pred varením, 50 ml zmrzliny. Hotové pokrmy majú často svoju energetickú hodnotu uvedenú na obale, čo vám výrazne pomôže pri rozhodovaní sa o vhodnosti potraviny. 

Ľudský organizmus si vyžaduje pravidelný príjem stravy.

Vynechané jedlá, obzvlášť raňajky, môžu viesť k nekontrolovanému hladu s následným prejedaním sa. Ochutnávanie a uštipovanie medzi jedlami môže zabrániť hladu, ale nezabudnite si to uvedomiť a započítať tieto ochutnávania do vášho celkového denného energetického príjmu.

Ľudský organizmus sa skladá hlavne z tekutín, preto aj vy pite veľa tekutín.

Dospelí majú denne vypiť minimálne 1,5 litra vhodných tekutín. Pri fyzickej aktivite, počas horúčav je potrebné množstvo tekutín vyššie. Obyčajná voda je dobrým zdrojom tekutiny. Na výber sú rôzne nápoje, džúsy, mlieko, čaj, káva, ovocné šťavy a podobne.

Začnite sa pohybovať a spaľovať tuky.

Fyzická aktivita pomáha spáliť nadmerné kalórie. Tiež je vhodná pre srdce a obehový systém, pre celkové zdravie a pre dobrý pocit. Nech sa fyzická aktivita stane súčasťou vášho denného režimu. Používajte schody namiesto výťahov (smerom hore a aj dole), počas obedňajšej prestávky sa choďte prejsť.

So zmenami začnite ihneď, ale vykonávajte ich postupne.

Postupné zmeny sú mnohom ľahšie ako rázne okamžité opatrenia. Zapisujte si počas 7 dní všetky potraviny a nápoje, ktoré zjete (vrátane maškŕt) a vypijete. Máte dostatok ovocia a zeleniny ? Na začiatku skúste zjesť denne jeden kus ovocia alebo zeleniny, následné dni dávku zvyšujte. Sú vaše obľúbené pokrmy bohaté na tuky ? Skúste ich zmeniť za menej tučné alebo jedzte menšie porcie.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist