Ako schudnúť KALORICKÉ JEDLÁ a PRODUKTY s OVOCÍM a ZELENINOU.

12.04.2014 05:43

Zelenina a ovocie sú bohaté na vodu a tým pádom vám ľahšie zaplnia obsah žalúdka, čím zaženiete hlad a zároveň aj príjem kalórií bude minimálny. Dajte si však pozor na niektoré produkty a jedlá s ovocím a zeleninou, ktoré majú zbytočne veľa kalórií, čím sa stávajú nevhodnou potravinou na chudnutie.

Zeleninové kalorické pasce

Kečup
Typickým zeleninovým klamom je kečup. Keď si pozriete zloženie výrobku, už na druhom až treťom mieste figuruje fruktózový sirup. V preklade to znamená, že spolu s paradajkami prijmete do tela skrytý cukor. Zdravšou alternatívou je zeleninová omáčka salsa alebo lúpané paradajky.

Zeleninové pečivo, koláč
Tuk a biela múka prevažujú, zelenina je tu len na dotvorenie chuti. Neverte preto tomu, že špenátový croissant či mrkvový koláč sú zdravšie než klasické pečivo. V mnohých prípadoch navyše nájdete zeleninové pečivo prifarbované umelými farbivami, napríklad karamelom, aby vyzeralo ako celozrnné.

Zeleninové polievky
Kým nejde o poctivo doma pripravený vývar, neverte tomu, že do seba dostanete zdravý obed. Zeleninu v instantných polievkach by ste mohli počítať po kúskoch. Skrytým nebezpečenstvom je navyše vysoký podiel sodíka a sladidlá – či už umelé alebo prírodné – pridávané pre chuť. Obsah cukru sa môže vyšplhať až na 15 gramov v jedinej porcii!

Zeleninové sushi
Sushi podávané v našich reštauráciách je vo väčšine prípadov vyrobené z bielej ryže. Pre lepšiu chuť je k nej pridaná zálievka, ktorá len znásobuje už tak vysoký obsah cukrov. Aj keď uhorka zabalená v ryži a riase vyzerá ako nevinná pochúťka, nie je! Ak chcete zdravé sushi, poproste o prípravu s hnedou ryžou. Alebo si ukrojte len polovičnú porciu a zaplňte žalúdok pre sushi typickými prílohami – šalátom z morskej trávy či hráškovými luskami.

Zeleninové šťavy
V porovnaní s ovocnými šťavami sú síce menšie zlo, vyberajte si však len stopercentné, čerstvo lisované šťavy, bez prídavkov cukru. Nech už kúpite akokoľvek kvalitný nápoj, aj tak ochudobníte telo o vlákninu, ktorá sa pri odšťavovaní bohužiaľ stráca. Žalúdok teda nezaplníte tak, ako by ste ho zaplnili jedením čerstvej zeleniny. A oveľa skôr vás znova pochytí hlad.

Ovocné šťavy

Hrušková šťava
Prirodzená sladkosť hrušiek uspokojí vašu túžbu po „niečom dobrom“. Odšťavené ovocie je bohaté na draslík, horčík  a fosfor, ako aj na vitamín C. Skvele chutí samostatne, ale aj v kombinácii s jablkami.

Hroznová šťava
Hrozno patrí k druhom ovocia s najvyššou kalorickou hodnotou, no nebojte sa, vašim krivkám neublíži, nie sú to totiž prázdne kalórie. Pitie hroznovej šťavy zvlášť odporúčame v období rekonvalescencie alebo zvýšeného psychického stresu. Jeden pohárik vás doslova postaví na nohy! Vysoký podiel antioxidantov pomáha chrániť mozgové bunky a zlepšuje pamäť.
Mangová šťava
Vyberte si mäkšie, prezreté ovocie, ľahšie sa bude mixovať. Mangová šťava je veľmi dobrá na očistu tela, čistí krv a šetrí obličky. Ak chcete piť šťavu ešte chutnejšiu, pridajte k nej do mixéra nakrájané kiwi a polku banána.

Čučoriedková šťava
Tento super zdravý nápoj má len jednu nevýhodu – ekonomickú, keďže mimo sezóny nepatria  čučoriedky k práve najlacnejšiemu ovociu. Čučoriedková šťava má napriek sladkej chuti o poznanie nižší počet kalórií ako príbuzné šťavy. Obsahuje tiež veľké množstvo vlákniny, čím priaznivo ovplyvňuje metabolizmus a urýchľuje trávenie.
Pomelová šťava
Podobne ako čučoriedkovú, aj túto môžete piť po veľkých glgoch. Obsahuje iba minimum kalórií a je skvelou alternatívou pre ľudí, ktorým prekáža trpká chuť grapefruitovej šťavy. Z hľadiska chudnutia stojí pomelo za pozornosť nielen pre svoju nízkokalorickú povahu, ale aj pre obsah enzýmov, ktoré pomáhajú absorbovať škrob a cukry.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist