Ako schudnúť Kedy sa kávičkári pri chudnutí nemusia vzdávať KÁVY.

20.09.2014 17:47

Mnohí ľudia pijú kávu na urýchlenie tráviacich procesov, aby dosiahli nižšiu hmotnosť.

Káva v nadmenom množstve by sa pre vás nemala stať hlavným prostriedkom na chudnutie, a to najmä z toho dôvodu, že veľké množstvo kávy skutočne škodí mnohým našim orgánom, hlavne žalúdku.

Podstatným dôvodom, prečo káva nepomáha pri chudnutí je aj to, že si ju väčšinou dávame s nejakým dezertom alebo drobnosťou na zahryznutie. Pre niekoho je to zákusok, pre iného jedna či dve obľúbené sušienky. To sú však ďalšie kalórie navyše, čo negatívne vplýva na vašu hmotnosť.

Kofeín spôsobuje zvýšenú hladinu stresového hormónu kortizolu. Jeho zvýšenie vedie okrem iného k tomu, že máme väčšiu chuť na jedlo, najmä na energeticky bohaté jedlá (obzvlášť niečo sladké). Okrem toho nás kofeín odvodňuje a nedostatočne hydratovaný organizmus sa vyznačuje spravidla aj zníženým výkonom a energetickým výdajom a celkovo vďaka kofeínu dochádza k spomaleniu metabolizmu. Toto sa dá čiastočne napraviť, ak si ku každej šálke kávy dáte aj pohár vody a po káve vypijete ešte jeden navyše.

Kofeín nám pomáha zostať bdelými vtedy, keď už by sme inak padali od únavy. No tým, že nahrádzame spánok kávou, si koledujeme opäť o zvýšenú chuť do jedla. Je dokázané, že nedostatok spánku prispieva k priberaniu.

Mnohí sa sťažujú na to, že napriek tomu, že vynechali zo svojej stravy sladkosti, schudnúť nemôžu, ba naopak, naďalej priberajú. Problém spočíva v tom, že sladkosti nahradili kávou, o ktorej vedeli, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. Ibaže si do nej dávali minimálne dve-tri, dokonca niektorí aj štyri lyžičky cukru a poriadnu dávku smotany alebo šľahačky, niekedy navyše aj s čokoládou. Na tieto kalórie už nepozerali.

Káva zbystruje pozornosť a podnecuje myslenie, tento účinok dosahuje predovšetkým tým, že zvyšuje krvný tlak. Keď vypijeme šálku kávy, už o niekoľko sekúnd si môžeme všimnúť, že sa nám zostruje zrak a urýchľuje tok myšlienok. Tieto účinky možno pripísať zvýšenému prietoku krvi kapilárnymi cievami oka a mozgu. Tlak krvi sa pritom zvýši. Preto sa pravidelné pitie kávy stáva skoro nevyhnutnosťou pre osoby, ktoré majú veľmi nízky krvný tlak. Za túto vlastnosť kávy môže kofeín. Okrem neho však obsahuje káva aj celý rad iných látok, ktoré vo väčšej alebo menšej miere ovplyvňujú ľudský organizmus.

Určite sa vám už stalo, že ste po vypití silnej kávy, alebo veľkého množstva kávy, cítili pálenie v žalúdku, ktoré neskôr prešlo do bolesti žalúdočných stien. Stáva sa to najmä vtedy ak vypijeme kávu nalačno. Káva pôsobí agresívne na žalúdočné steny, kyseliny, ktoré obsahuje okrem toho urýchľujú trávenie, takže pravidelní ranní kávičkári zvyčajne nemávajú problém so stolicou, aj keď ho možno v minulosti mali.

Na prázdny žalúdok v skorých ranných hodinách nie je liekom. Žalúdok sa prebúdza, a aby mohol správne využiť po celý deň to, čo doň dáme, potrebuje jemné privítanie. Preto sú veľmi dôležité raňajky, ktoré by nemali byť ťažké. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru alebo hranolkom.

Ideálne je piť kávu s mliekom, ktoré čiastočne neutralizuje a zjemňuje negatívne vplyvy kávy na tráviace ústrojenstvo. A nakoniec, veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Predávkovanie kávou vyvoláva namiesto očakávaného povzbudenia do ďalšej práce alebo zábavy nepríjemnú nervozitu, ktorá je spojená s fyzickými prejavmi – búšením srdca, zvieraním žalúdka a podobne.

Prečo je káva obľúbená a dobrá.

- Vyvoláva pocit pohody a zlepšuje náladu.
- Je zlatou baňou na antioxidanty – obsahuje ich až trikrát viac ako čierny čaj! Antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, spomaľujú starnutie a chránia pred vznikom nádorov.

 - Je ideálnym liekom pre ľudí s nízkym krvným tlakom, pretože ho mierne zvyšuje. Ak je váš tlak normálny, kávy sa nemusíte báť. Nárast tlaku je asi taký, ako keď vám niekto oznámi dobrú správu. Pri pravidelnom pití je vplyv na tlak ešte menší.
- Odstraňuje únavu, povzbudzuje organizmus, stimuluje mozog, zrýchľuje tok myšlienok, zvyšuje vnímavosť, pozornosť a bdelosť.
- Urýchľuje odbúravanie tukov, takže vám pomôže aj pri chudnutí.
- Podporuje vylučovanie žalúdočných i žlčových štiav, čím zlepšuje trávenie. Je tiež vynikajúcou prevenciou vzniku žlčových kameňov.
- Mnohí lekári strašia: káva je nebezpečná, lebo odvodňuje. Je síce pravda, že má mierne močopudné účinky, ale ak si po každej šálke dáte pohár vody, vaše telo dehydrované určite nebude.
- Ochraňuje pečeň a znižuje riziko jej poškodenia – najmä u ľudí, ktorí sú obézni alebo pijú priveľa alkoholu. Milovníci čierneho moku majú v porovnaní s kávovými abstinentmi až o polovicu menšiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pečene.
- Najnovšie výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia niekoľkých šálok kávy denne neprispieva k vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Staršie štúdie, ktoré tvrdili opak, nebrali do úvahy dôležitý fakt: konzumenti kávy sú často silní fajčiari so zlým životným štýlom a pod neustálym stresom. Práve tieto „maličkosti“ bývajú skutočnou príčinou infarktu či porážky.

Čoho sa vystríhať pri pití kávy.

  • pitie kávy namiesto plnohodnotnej stravy. Veľká káva s dvojitou dávkou smotany a dvoma kockami cukru obsahuje 300 nutrične prázdnych kilojoulov. Vynásobte toto množstvo tromi a máte toľko energie, koľko zodpovedá výživnej miske cereálií. Veľa ľudí, ktorí prehlasujú, že „sú živí vďaka káve“, by kľudne mohli piť omnoho menej kávy, pokiaľ by sa nasýtili pri raňajkách a obede. Potraviny sú lepší zdroj energie ako kofeín.
  • pitie kávy pre udržanie bdelosti. Lepší nápad je dostatočný spánok. Na odstránenie pocitu ospalosti skúste vypiť veľký pohár studenej vody. Niekedy dehydratácia zvyšuje únavu a lepšie je piť vodu než stimulovať srdce k rýchlejšej činnosti. Viacej ako samotný kofeín uškodia vášmu zdraviu už hore spomenuté zlé návyky.
  • ak pijete príliš mnoho kávy, zle spíte, ste stále podráždení, roztrasení a precitlivení, potom by ste sa mali pokúsiť konzumáciu kofeínu postupne obmedziť. Nedá sa naraz úplne prestať piť kávu, pretože by to malo pravdepodobne za následok bolesti hlavy. Pokúste sa postupne obmedzovať príjem kofeínu pitím nasledujúcich bezkofeínových nápojov: bezkofeínová káva, bezkofeínový čaj, bylinný čaj, horúca voda s citrónom, vývar, zvarený mušt, horúci jablčný džús. Bezpochyby najlepšia bezkofeínová alternatíva prestávky na kávu je pohyb. Rýchla chôdza a čerstvý vzduch môžu byť v mnohom účinnejšie než ďalší pohár kávy. Nabudúce ak sa budete cítiť ospalo, skúste sa miesto kofeínu povzbudiť cvičením.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist