Ako schudnúť Kedy ste tak tuční, že vám TUKOVATEJÚ ORGÁNY.

20.10.2014 16:54

Nadváhu máte vtedy, keď máte na sebe viac tuku ako je zdravé. Mať nadváhu v súčasnej modernej dobe nie je ničím výnimočným, najmä  pri opakovanom nezdravom štýle stravovania a sedavom spôsobe života.

Kedy už máte vysokú nadváhu a musíte začať chudnúť. 

Najdôležitejším kritériom pre schudnutie by pre vás malo byť zdravie. K vysokým zdravotným rizikám sa dopracujete, ak vaša hmotnosť presiahne 20 percent ideálnej hmotnosti. Hrozí vám riziko vysokého krvného tlaku, glykémie, či cholesterolu. O zdravotných rizikách nadváhy a obezity viete asi všetci, avšak neúprosnú realitu začnete akceptovať až vo chvíli, keď už problémy začnú byť riadne citeľné a neprejavujú sa len na vašej postave, ale už aj na výrazne sa zhoršujúcom zdravotnom stave. 

Ako zistíte, že akú máte nadváhu. 

Najjednoduchším spôsobom je výpočet tzv. body mass indexu, známeho pod skratkou BMI. Vypočíta sa ako podiel hmotnosti v kg a výšky v m2 (napr. 70 kg : 1,7 m2 = 24,2). 

Normálna hmotnosť človeka je keď BMI máte  od 18,5 do 24, za nadváhu sa považujú hodnoty od 25 do 30. 

Ak Vám BMI vyšiel viac ako 30, trpíte obezitou. Začínajú vám tukovatieť vaše orgány, oslabuje sa ich funkčnosť. Dajte si však pozor. BMI index je individuálny a v mnohých prípadoch je závislý od stavby vášho tela. Musíte brať do úvahy, že dvaja jedinci s rovnakým BMI (napr. 24), vekom i pohlavím majú rôznu váhu kostí, svalstva, i množstva tekutín v tele. Takže jeden môže mať ľahkú nadváhu a druhý má optimálnu váhu.

Ak máte BMI index a hmotnosť v normále, je na čase začať robiť niečo preto, aby ste si ju udržali. To je s pribúdajúcim vekom čoraz ťažšie. Väčšinou však stačí občas si nedať nejakú sladkosť a hlavne sa musíte začať pravidelne hýbať.

V prípade, že ste už prekročili hranicu nadváhy a Váš BMI index je vysoký, je na čase aby ste prehodnotili svoj životný štýl. Určite je pre Vás jednoduchšie bojovať s piatimi či desiatimi kilami nadváhy než s tridsiatimi? Je jasné, že ak dosiahnete zmenu stravovacích návykov okamžite, nebudete ľutovať. A pravdepodobne sa vám to podarí skôr, než sa prepracujete k niektorej z chronických chorôb spájaných s nadváhou a obezitou.

Keď už trpíte obezitou, iste vás vysoký BMI index (nad 30) neprekvapil, pretože aj bez  prepočtov viete, že vaša postava nie je ideálna. Avšak pozor, nesúďte ju len podľa estetických kritérií, zamerajte sa hlavne na zlepšenie svojho zdravotného stavu. A hlavne nesnažte oklamať samého seba, že cítite fajn a nič vám nechýba! 

Ako začať chudnúť, aby ste už po pár dňoch neprestali. 

Ako som už spomínal musíte si uvedomiť potreby vášho organizmu. Začnite sa vzdelávať!!! Drvivá väčšina ľudí s nadváhou môže získať ideálnu telesnú hmotnosť. Telo človeka reaguje na každú vonkajšiu zmenu a dokáže si prispôsobiť látkovú premenu. Najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a získať optimálnu hmotnosť, je zmeniť a neskôr dodržiavať zásady zdravej životosprávy, zmeniť svoju energetickú bilanciu (znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie) a uplatňovať zásady zdravého, nie drastického chudnutia.

Uvedomte si, že vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus až na doraz.  Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa  na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.

Aké sú nebezpečné zdravotné dôsledky nadváhy. 

Zvýšená koncentrácia cholesterolu a tukov

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Do organizmu sa dostáva hlavne zo živočíšnych zdrojov, ale tiež je tvorený priamo v tele. LDL cholesterol („zlý cholesterol“) považujeme za škodlivý, pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko vzniku srdečných a cievnych ochorení. Naopak HDL cholesterol („dobrý cholesterol“) je pre nás priaznivý, pretože pokiaľ ho je v organizme dostatok, tak vyrovnáva škodlivý efekt ostatných tukov a vyššie uvedené riziko sa tak znižuje. Zvýšená hladina cholesterolu je dôležitý rizikový činiteľ pre vznik aterosklerózy (kôrnatenie tepien) a pre ischemické choroby srdečné. Prevencia spočíva hlavne v zdravom životnom štýle. Dôležité je prijímať stravu s malým množstvom tukov a cholesterolu. Vynechať maslo, smotanu, slaninu, údeniny. Preferovať chudé mäso a nízkotučné výrobky. Obmedziť potraviny bohaté na cholesterol : vaječný žĺtok, vnútornosti, tučné mäso. Zvýšiť príjem vlákniny, konzumáciu rýb, hlavne morských.

Diabetes mellitus (cukrovka)

Cukrovka je choroba, pri ktorom organizmus nie je schopný dodávať dostatočné množstvo inzulínu. Bez inzulínu nemôžu telové bunky získať energiu z potravy. To vedie v nárastu hladiny cukru v krvi (hyperglykémii) a ďalším závažným dôsledkom. Zmena životného štýlu zahrňujúca zníženie telesnej hmotnosti vhodným stravovaním a zvýšením fyzickej aktivity sa výrazne podieľa na prevencii vzniku cukrovky.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Na rozvoji vysokého krvného tlaku sa podieľa obezita, stres, nedostatok fyzickej aktivity, konzumácia alkoholu, nadmerný príjem kuchynskej soli. Krvný tlak sa fyziologicky zvyšuje s rastúcim vekom. Vysoký krvný tlak je základným predpokladom vzniku srdečných cievnych ochorení. Krvný tlak sa meria v dvoch hodnotách , a to tlak systolický (vyššia hodnota) a tlak diastolický (nižšia hodnota). Za závažnejší sa považuje zvýšenie diastolického krvného tlaku. Obecne je vysoký krvný tlak určený hodnotami 160 / 95 mm Hg a vyššími (tzn. systolický tlak 160 mm Hg; diastolický tlak 95 mm Hg).

K liečbe a prevencii hypertenzie sa doporučuje udržovať si vhodným životným štýlom rozumnú telesnú hmotnosť. Dôležité je správne stravovanie s obmedzením príjmu nasýtených tukov a dostatkom vlákniny, s obmedzením solenia a len miernou konzumáciou alkoholu. Významným faktorom je dostatok pohybu.  

Artróza veľkých kĺbov

Je dokázané, že nadmernou telesnou hmotnosťou trpia všetky veľké kĺby v tele. Časté sú tiež bolesti krížov. Vďaka obezite sa tak obmedzuje pohyblivosť človeka.

Ostatné choroby a poruchy

Onemocnenie žlčníka, psychické poruchy a depresie, gynekologické poruchy, poruchy plodnosti, komplikácie v tehotenstve, hemoroidy, dýchavičnosť, žlčníkové kamene, zápcha, zažívacie problémy a pálenie záhy, znížená imunita, bolesti kĺbov a krížov.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist