Ako schudnúť Koľko musíte cvičiť, aby ste SPÁLILI HRANOLKY s vyprážaným SYROM a MAJONÉZOU.

01.11.2013 16:45

Určite ste si vedomí, že niektoré vaše obľúbené jedlá majú veľa kalórií a sú príčinou vašej nadváhy. Veď len taká dvojitá porcia vyprážaných hranolkou s vyprážaným syrom, majonézou a pohárom coca-coly má zhruba 5.500 kilojaulov. A to je veľa aj pre mohutného chlapa. Určite viete aj to, že keď chcete schudnúť, musíte zo seba vydať viacej energie ako ste jej zjedli stravou. Spáliť 5.500 kJ vôbec nie je jednoduché. Jednoduchšie je vyhýbať sa tučným a sladkým jedlám a potravinám. Vysporiadať sa s nadmerným príjmom kalórií sa môžete aj podstatným zvýšením pohybových aktivít. Tu dochádza k častému problému, obézny človek všetko čo môže, robí často veľmi úsporne. Ak má niečo preniesť zo stola na stôl, radšej sa presunie na kolieskovej stoličke, než aby vstal. 

Koľko energie - jaulov spálite pri denných činostiach a športových aktivitách.

  • Pri počítači, sediac, či ležiac pri televízore neminiete za hodinu viac, ako 400 kJ.
  • Bežná činorodá práca v domácnosti, ako napríklad upratovanie, varenie, žehlenie, prechádzka miernym tempom spália asi 800 až 1200 kJ za hodinu.
  • Okolo 1500 kJ za hodinu miniete pri práci, ktorá sa už dá cítiť, ako mierne fyzicky namáhavá. Ostrejšia prechádzka, ľahšie práce na záhrade, upratovanie, ľahké bicyklovanie, alebo ľahšie aeróbne cvičenie.
  • Cez 2000 kJ za hodinu sa spáli pri náročnej, manuálnej práci (napríklad odhŕňanie snehu, alebo kopanie) a pri ľahších športoch, ako rýchla chôdza, bicyklovanie, tenis, chôdza do mierneho kopca, posilňovanie s činkami.
  • Okolo 3000 kJ za hodinu spálite pri veľkom úsilí, spravidla pri športe, ako beh, tvrdší jogging.
  • Ku páleniu 4000 kJ za hodinu sa dostanete až pri plnom nasadení, napríklad pri behu, závodnom bicyklovaní.
  • Najextrémnejšie vytrvalostné výkony sa dostávajú až ku spotrebe 6000 kJ, pri výkonoch typu beh do kopca. Takýmto pohybom spálite dvojité hranolky s vyprážaným syrom, majonézou a coca-colou.

Schudnúť jedno kilo tuku sa dá, ak sa zbavíte približne 28 000 kJ energie. Buď túto energiu nesmiete prijať stravou, alebo ju musíte minúť pohybom (a samozrejme, nedoplniť športom minutú energiu stravou!). Organizmus proste musí byť v deficite, v nedostatku energie, inak sa nedá chudnúť. 

  • To znamená, že ak v strave uberiete denne 1000 kJ denne, mali by ste za mesiac schudnúť o jedno kilo. (To nebude dlhodobo fungovať, lebo telo sa rýchlo prepne do úsporného režimu. Preto pri diéte nestačí obmedziť príjem energiu "trocha". )
  • Alebo bez zmeny stravovacích návykov zaraďte hodinu bežnej činorodej práce navyše a výsledok bude mínus jedno kilo. (Samozrejme, nesmiete sa za túto hodinu pohybu navyše odmeniť čokoládovou tyčinkou, to by nefungovalo…)

To je teória, v praxi s tým nevystačíte. Áno, obmedziť 1000 kJ stravou nie je taký problém - veď je to len jedna doboška, poviete si. Ale obmedzenie stravy by fungovalo v prípade, že jedávate presne optimálne množstvo jedla - a to obézny človek nerobí. Obézny jedáva neraz aj dvojnásobok toho, koľko by mu stačilo. Teda mnoho tisíc kJ navyše. Pri takej bilancii, samozrejme, priškrtenie o 1000 kJ nemôže mať žiaden pozorovateľný vplyv na hmotnosť.

Pri pohybe to býva podobné - veľa obéznych ku danému výživovému štýlu (obžieraniu sa) skúsi pridať 3 hodiny športu 3× do týždňa. S dobrým pocitom vrcholového športovca si potom denne doprajú veľkú porciu dobrôt navyše. Je jasné, že toľko energie nemôžu "vycvičiť". Myslia si, že priberajú zo vzduchu a ani cvičenie im nepomáha…

Ak chcete športovať, môžete teda počítať s tým, že pri cvičení nejakú energiu naozaj spálite, no ak máte chudnúť, nesmiete prikladať žiadne kalórie navyše!

Ak teda chcete do svojho programu na chudnutie zahrnúť pohyb, je to veľmi dobrý nápad, no v prípade že chcete schudnúť tento pohyb nekompenzujte jedlom navyše. Ak ste si zvolili napríklad chudnutie pri 6000 kJ denne, cvičte, ale nezvýšte príjem energie. Až keby ste pri týždennom vážení zistili, že ste schudli viac, ako kilo, pridajte trocha jedla. Asi najlepšie, ak pridáte ovocie, alebo orechy - niečo prirodzené, čo do organizmu dodá mikronutirienty, ako sa nadáva rôznym paskudám typu vitamíny a minerály.

Pravidelné cvičenie vám zrýchli metabolizmus, časom vám "umožní" chudnúť a pritom mierne zvyšovať príjem energie.

Myslite aj na to, že pri cvičení vám bude rásť svalstvo, takže úbytok celkovej hmotnosti nebude tak rýchly, tohto javu sa nebojte. Opasok vám bude stále väčší a váha bude klesať len pomaly - to je normálne. To je asi ideálny spôsob, ako schudnúť.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist