Ako schudnúť KURACINA je vhodné mäso na chudnutie, RECEPTY na šaláty s kuracinou.

27.01.2014 02:56

Bez mäsa si mnohí nevedia predstaviť svoje stravovanie. Schudnúť sa dá aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby.Kuracina je aj vzhľadom na cenovú dostupnosť a rýchly spôsob prípravy pri chudnutí vhodným mäsom použiteľným v mnohých receptoch na chudnutie. Najlepšie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia, ale obsahujú viac tuku. Keď chcete schudnúť, musíte pravidelne jesť dostatok bielkovín. Bielkoviny majú pri chudnutí vynikajúcu výhodu v tom, že z jednotlivých živín majú najväčšiu sýtiacu schopnosť. Stačí zjesť menšiu porciu jedla a nebudete hladný, budete chudnúť. Zároveň vám dostatok bielkovín v strave pomôže zlepšiť metabolizmus. Z kuraciny si dokážete pripraviť veľké množstvo šalátov, ktoré vám poslúžia aj ako hlavné jedlo a sýta a kaloricky vhodná večera. 

RECEPTY na ŠALÁTY z KURACIEHO MÄSA ako hlavné i doplnkové jedlo.

Kurací šalát so špargľou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g špargle, 250 g kuracích pŕs, 30 g masla, 2 stopky stopkového zeleru, 200 g šampiňónov, 200 g polotvrdého syra, 150 g koktailových paradajok, mango, jablko, cukor, 9 PL olivového oleja, 4 PL vínneho octu, 2 PL pikantnej horčice, mleté čierne korenie, soľ, hlávka zeleného kučeravého šalátu

Postup

Špargľu ošúpeme, pokrájame a varíme asi 15 min. v osolenej vode s maslom a štipkou cukru. Kuracie prsia umyjeme a osušíme, osolíme a okoreníme. Opečieme na 2 PL rozohriateho oleja do zlatista a nakrájame na plátky. Umytý zeler nakrájame na rezančeky. Šampiňóny nakrájame na plátky a opečieme. Syr nakrájame na kocky. Mango olúpeme, oddelíme od kôstky a pokrájame. Paradajky rozpolíme. Šalát potrháme na malé kúsky. Všetky suroviny spolu zmiešame. Zvyšný olej rozmiešame s octom, horčicou, soľou, korením a cukrom. Zálievkou polejeme šalát.

Kurací šalát s brokolicou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g brokolice, 130 g cestovín, 350 g kuracích pŕs, 2,5 dl jogurtu, 2,5 dl mlieka, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou z jogurtu vymiešanej s mliekom, ochutíme soľou a korením. Premiešame, vychladíme a podávame.

Kurací šalát s brokolicou a vajcom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g brokolice, 300 g kuracieho mäsa, 3 vajcia, ocot, horčica, rastlinný olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Brokolicu obaríme, mäso nakrájame na malé kúsky, osmažíme na panvici a zmiešame s brokolicou a natvrdo uvarenými nakrájaným vajcom. Zalejeme zálievkou z oleja, octu a horčice. Osolíme, okoreníme a podávame s chlebom, alebo toastami.

Kurací šalát  s kvasenými uhorkami

Suroviny a ingrediencie

500 g kuracích pŕsi, 200 g šampiňónov, 400 g zeleru (buľva), 100 g kvasených uhoriek, 4 PL majonézy, 2 PL strúhanýého chrenu, worcesterská omáčka, cukor, citrón, soľ

Postup

Zeler, kuracie mäso a šampiňóny pokrájame na tenké rezance a každé osobitne krátko povaríme v osolenej vode. Na rezance pokrájame aj uhorky a všetko spolu premiešame. Majonézu zmiešame s citrónovou šťavou, chrenom, soľou, cukrom a worcesterskou omáčkou. Zalejeme ňou zmes a necháme v chlade odstáť aspoň 20 minút.

Kurací šalát s krevetami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 kuracie prsia, pór, 4 pomaranče, 100 g kreviet, 100 g šampiňónov, 2 paradajky, 2 dl nízkotučného bieleho jogurtu, pomarančová šťava, 1 dl pomarančového likéru, mleté čierne korenie, soľ, medovka

Postup

Pór pokrájame na tenké kolieska, oblanšírujeme a necháme vychladnúť. Pomaranče očistíme a rozdelíme na mesiačiky, kuracie prsia pokrájame na malé kocky, krevety opláchneme a necháme odkvapkať. Šampiňóny pokrájame na plátky, olúpané paradajky na kocky. Suroviny osolíme, okoreníme a premiešame v mise. Zalejeme zálievkou z jogurtu vymiešaného s pomarančovou šťavou, vínnym octom, kečupom a pomarančovým likérom. Podávame v širokých koktailových pohároch na stopke ozdobený lístkami medovky.

Kurací šalát s ananásom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hydinového mäsa, 250 g ananásového melóna, 2 menšie paradajky, 2 menšie zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL strúhaného chrenu, 2,5 dl majolky, 2 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, ochladíme, olúpeme a nakrájame na rezance. Mäso uvaríme, vykostíme, zbavíme kože a vychladnuté nakrájame na kocky. Melón olúpeme a krátko sparíme v okyslenej vode, potom nakrájame na rezance spolu s paradajkami a hlávkovým šalátom. Pridáme pokrájané zemiaky, ochutíme strúhaným chrenom a ostatnými prísadami. Nakoniec vmiešame majolku.

Kurací šalát s olivami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g vykôstkovaných čiernych olív, 250 g mäsa z kuracích pŕs, 3 PL rastlinného oleja, 4 PL olivového oleja, 4 PL pomarančovej šťavy, 3 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

Hlávkový šalát rozoberieme na jednotlivé listy, ktoré umyjeme, osušíme utierkou, natrháme na menšie kúsky a vložíme do hlbšej misy. Na marinádu zmiešame olej, pomarančovú a citrónovú šťavu, soľ a korenie. Marinádu nalejeme na šalát, zľahka premiešame a na pár minút odložíme do chladu. Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky, osolíme a prudko opečieme na oleji. Na vychladený šalát poukladáme pečené kuracie mäso, pridáme olivy a podávame.

Kurací šalát s ryžou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g uvarenej ryže, 2 PL oleja, cibuľa, 150 g čerstvých aleboebo 15 g sušených húb, 150 g vareného alebo pečeného kuracieho mäsa, 1 PL sójovej omáčky, 1 ČL medu, mletý ďumbier, soľ, petržlenová vňať alebo pažítka, bazalka a pod.

Postup

Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme očistené a na plátky nakrájané huby, osolíme a zakryté podusíme domäkka. Kuracie mäso oberieme z kostí a nakrájame na rezance. V miske alebo šálke premiešame sójovú omáčku s olejom, soľou, medom a ďumbierom. Do ryže vmiešame vychladnuté huby, mäso a napokon zálievku. Vychladíme a podávame posypané nasekanými vňaťami.

Kurací šalát s ovsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g ovsa, 250 g kuracích pŕs, 200 g paradajok, 2 jablká, 100 g sójovej majonézy, 1 dl smotany na varenie, citrónová šťava, cukor, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Prebratý a prepláchnutý ovos zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky posolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame do vychladnutého ovsa. Paradajky a jablká olúpeme, zbavíme semenníkov a pokrájame na kocky. Pridáme k ovsu s kuracinou, okoreníme čiernym korením a premiešame. Majonézu rozmiešame so smotanou, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou, nalejeme na ovos, zľahka premiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme vychladiť a podávame.

Šalát z kurčaťa so zelerom a orechmi

2 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g kurčaťa, 60 g zeleru (buľva), 2,5 dl bieleho jogurtu, olivový olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ, 20 g jadier vlašských orechov, 1 ČL worcesterskej omáčky, petržlenová vňať, mleté biele korenie, soľ

Postup

Kuracie mäso vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. K takmer dovarenému kurčaťu pridáme zeler, dovaríme a vychladíme. Kurča zbavíme kože, vykostíme a  spolu s uvareným zelerom nakrájame na rezance. Z bieleho jogurtu ušľahaného s olejom, worcesterskou omáčkou, soľou, mletým bielym korením a citrónovou šťavou urobíme zálievku, do ktorej vmiešame nakrájané kurča, zeler a nasekané jadrá orechov. Necháme v chlade odležať. Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou.

Šalát s pečeným hydinovým mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g pečeného hydinového mäsa, 3 jablká, 50 g zeleru (buľva), 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Vychladnuté mäso vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na rezance. Zeler nastrúhame, olúpané a jadrovníkov zbavené jablká nakrájame na kocky, všetko zmiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme nálevom z octu, horčice, oleja, mletého čierneho korenia a soli.

Šalát s hydinovým mäsom a zemiakmi

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hydinového mäsa (pečené, varené), 2 zemiaky, 2 mrkvy, 2 sterilizované uhorky, cibuľa, 3 vajcia, 2 PL bieleho jogurtu, 1 dl oleja, ocot, 2 PL kečupu, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Vajcia uvaríme, necháme ochladiť a olúpeme. Mäso pokrájame na malé kúsky. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú mrkvu a uhorky. Vajcia pokrájame na malé kocky a pridáme do zmesi. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme kečupom, pridáme štipku postrúhaného muškátového orieška, pokvapkáme olejom, premiešame a dáme do chladu odležať. Pred podávaním vmiešame jogurt.

Šalát s hydinovým mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

600 g morčacích alebo kuracích pŕs, 1 – 2 čakanky, 2 paradajky, 4 vajcia, olivový olej, slnečnicový olej na vyprážanie, 2 PL vínneho octu, citrónová šťava, 1 PL sójovej omáčky, hlávka šalátu

Postup

Šalátové listy opláchneme, necháme odkvapkať a natrháme na kúsky. Natvrdo uvarené vychladené vajcia a ošúpané paradajky zbavené jadrovníkov nakrájame na osminky. Morčacie alebo kuracie prsia nakrájame na rezance a dozlatista opečieme na oleji. Natrhané listy šalátov a mäso naukladáme na taniere a zalejeme zálievkou z octu, sójovej omáčky a citrónovej šťavy ochutenou soľou, mletým čiernym korením, štipkou cukru a trochou olivového oleja. Ozdobíme osminkami vajec a podávame.

Sladký kurací šalát

Suroviny a ingrediencie

kurča, 1 PL dijonskej horčice, 3 kyslé uhorky, 100 – 150 g majonézy, 2 PL sladkej čili omáčky, 2,5 dl bieleho jogurtu alebo kyslej pochúťkovej smotany, karí korenie, 1 PL balzamikového octu, olivy, sleďové rezy, mandarínkový kompót, čierne korenie mleté, soľ, kučeravá petržlenová vňať

Postup

Kurča uvaríme domäkka, necháme vychladnúť, oberieme a mäso okrem kožky nakrájame nadrobno. Pridáme majonézu, nadrobno nakrájané mandarínky, kyslé uhorky, 1 PL dijonskej horčice a posekanú zelenú vňať cibuľky. Všetko riadne premiešame, pridáme soľ, čierne korenie, karí a čajovú lyžičku balzamikového octu. Podávame na opečenom toastovom chlebe, ozdobené kučeravou petržlenovou vňaťou a polovicami olív so sardelou, alebo v miskách ozdobených listovým šalátom a toastami ako prílohou.

Kurací šalát s hráškom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g pečeného kuracieho mäsa, 180 g ryže, 150 g sterilizovaného hrášku, 3 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, 4 listy hlávkového šalátu, 2 stopky stopkového zeleru

Postup

Ryžu uvaríme domäkka a ešte zahorúca do nej dáme citrónovú šťavu, olej, korenia a zľahka potrasieme. Hrášok zlejeme a necháme odkvapkať. Mäso a zeler nakrájame na rezančeky a spolu s odkvapkaným hráškom pridáme k ryži. Zakryté pokrievkou necháme odpočinúť. Podávame na šalátových listoch.

Kurací šalát s kapiou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

Kurča (1 500 g), 100 g sterilizovaného hrášku, 2 kapie v oleji, pór, 2 PL worcesterskej omáčky, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL ochucovadla (Vegeta ap.), vínny ocot, 1 ČL cukru, olej, soľ, 2 dl vody

Postup

Kurča uvaríme v tlakovom hrnci v malom množstve vody. Po vychladnutí odstránime kožu,  vykostíme a mäso nakrájame na malé kúsky. K mäsu primiešame najemno nakrájaný pór, kapiu a hrášok. Z worcesterskej a sójovej omáčky, ochucovadla, cukru, soli, oleja a octu pripravíme zálievku, ktorou zalejeme mäso so zeleninou. Necháme v chladničke odstáť. Podávame s bielym pečivom.

Kurací šalát s kaparami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g kuracieho mäsa (pečené alebo varené), 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sterilizovaného hrášku, 30 g zeler (buľva), 1 dl majonézy, 1 PL kapár, citrón, worcesterská omáčka, mleté čierne korenie, soľ, hlávka zeleného šalátu, petržlenová vňať, pažítka

Postup

Mäso pokrájame na malé kúsky, pridáme hrášok, pokrájaný zeler, šampiňóny, pažítku a kapary. Zalejeme majonézou rozriedenou citrónovou šťavou, ochutíme worcesterskou omáčkou, korením, osolíme, zľahka premiešame a necháme stáť aspoň 2 hodiny v chlade. Podávame s pečivom ako ľahké studené jedlo.

Kurací šalát so šampiňónmi

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g kuracích pŕs, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 2 PL sterilizovaného hrášku, 2 PL majonézy, šľahačka, citrónová šťava, kečup, brandy, mleté biele korenie, soľ, kôpor, hlávkový šalát

Postup

Kuracie prsia osolíme, orestujeme, podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. Po vychladnutí nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu marinovať. Potom pridáme plátky sterilizovaných šampiňónov a odkvapkaný sterilizovaný hrášok. Do majonézy zľahka vmiešame šľahačku, brandy, šťavu z dusenia mäsa, posekaný kôpor, kečup a mleté čierne korenie. Všetko jemne premiešame a podľa potreby dochutíme.  Šalát aranžujeme do misiek alebo pohárov vyložených listom hlávkového šalátu a posypaný nasekanými bylinkami.

Kurací karí šalát

Suroviny a ingrediencie

kurča, čínska kapusta, cesnak, karí dressing, chlieb

Postup

Kurča upečieme, vykostíme a mäso pokrájame na kocky. Na malé kocky nakrájame kapustný hlúbik, pridáme mäso, zalejeme dressingom, premiešame a necháme na chladnom mieste odležať. Chlieb opečieme, výdatne ocesnakujeme, pokrájame na malé kocky, ktoré teplé vmiešame do odležanej zmesi.

Avokádový šalát s kuracinou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 avokáda, 2 červené cibule, 2 šalátové uhorky, 2 citróny, 300 g kuracích pŕs, 6 PL olivového oleja, maslo, mleté čierne korenie, soľ, bylinky (petržlenová vňať, kôpor)

Postup

V miske vyšľaháme olej so šťavou z dvoch citrónov, soľou a s čerstvo zomletým čiernym korením. Nakoniec primiešame nadrobno nasekané bylinky. Kuracie prsia nakrájame na drobné rezance alebo kocky, posolíme a opečieme na rozohriatom oleji. Do šalátovej misy nakrájame na polkolieska červenú cibuľu a na tenké rezance nakrájanú uhorku. Pridáme vychladnuté opečené kuracie prsia, prilejeme polovicu dressingu a premiešame. Avokáda prekrojíme po dĺžke, vyberieme jadrá, dužinuvylúpneme lyžicou a pokrájame na tenké prúžky. Opatrne ich navlhčíme zvyšným dressingom a zľahka vmiešame do šalátu. Na tanieroch môžeme posypať nastrúhanou citrónovou kôrou. Chemicky ošetrené citróny dobre odrhneme pod tečúcou vodou.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g cestovín, 500 g kuracích pŕs, čínskej kapusty, 2,5 dl majonézy, 2,5 dl bieleho jogurtu, karí korenie, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente" a scedíme. Mäso umyjeme, nakrájame na rezance a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho a karí korenia. Dusíme aspoň 20 min., kým mäso nezmäkne. Kapustu umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a dusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme odstáť. Skladujeme na chladnom mieste.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist