Ako schudnúť Na čo všetko je pri CHUDNUTÍ DOBRÁ ZELENINA.

23.02.2015 05:34

Zelenina je na chudnutie výbornou potravinou. Keď chcete zdravo schudnúť, tak určite zaraďte do svojho jedálneho lístka na chudnutie zeleninu. Zeleninu však nemusíte jesť celý deň, najlepšie sa ju naučíte konzumovať tak, že ku každému jedlu si pridáte  zeleninovú oblohu, alebo len kúsok zeleniny.

Doporučená denná dávka zeleniny je 3 až 5 porcií denne; ovocia  2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia, pol šálky kompótu.

Neexistuje žiadne obmedzenie množstva zelenej listovej zeleniny pri chudnutí, môžete ju konzumovať každý deň. Ostatná zelenina, ako mrkva, karfiol, ružičkový kel a brokolica sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a výživných látok.

Prečo je zelenina vynikajúca potravina, keď chcete schudnúť.

§         Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá vám pomôže spaľovať vaše podkožné tuky.

§         Zeleninu si dajte pred obedom, zasýti vás, zjete menšiu porciu obedňajšieho jedla.

§         Chudnutie však nie je len zostavenie jedálneho lístka zo zeleniny, je dôležité doplniť do stravy bielkoviny a väčšinou aj sacharidy.

§         S dostatkom zeleniny v strave si zlepšíte metabolizmus. Zelenina sa však vyznačuje aj tým, že až na výnimky neobsahuje takmer žiadne bielkoviny.

§         Pokiaľ chcete schudnúť a začnete jesť najmä zeleninu, dôjde k tomu, že telo si začne odoberať bielkoviny zo svalov, čo bude mať za následok, že po schudnutí nastane jojo efekt.

§         Pokiaľ pri chudnutí stratíte veľa svalov, vaše telo bude spaľovať menej skonzumovanej energie.

§         Na aké druhy zeleniny by ste sa mali zamerať? Najdôležitejším kritériom je miera vlákniny v zelenine, ktorá spomaľuje trávenie, preto jedlo zostáva v žalúdku dlhšie a pocit sýtosti nám dlhšie vydrží. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zasýtia viac. To znamená, že môžeme jesť energeticky menej náročné jedlo a pritom sa cítiť dostatočne sýti.

§         Vláknina zabraňuje príliš veľkým výkyvom krvného cukru, lebo spomaľuje jeho vstrebávanie do krvi. Vďaka tomu netrpíme nárazovým hladom ani únavou.

§         Výhodou zeleniny je aj nenáročná a lacná príprava receptov so zeleninou.

§         Ak chcete schudnúť, potom sa zelenina musí stať dôležitou súčasťou vášho denného jedálneho lístka.  Čím viac zeleniny jete, tým rýchlejšie a viac prebytočných kíl stratíte. Musíte si však uvedomiť, že nie z jedného týždňa na druhy, ale za určité obdobie.

§         Nielen pri chudnutí je vhodné jesť zeleninu aspoň 2-3 krát denne. Dajte si napríklad 1 kúsok ku raňajkám, k obedu si dajte zeleninovú prílohu, a napríklad na večeru si urobte zeleninový šalát s kuracím mäsom. Zeleninu môžete jesť aj na olovrant a desiatu.

Zeleninu delíme na škrobovú a neškrobovú. Rozdiel je v kalóriách, glykemickom indexe a v tom ako vás zasýti. Škrobová zelenina.  Obsahuje aj škroby, resp. sacharidy – čiže je kalorická. Má vyšší glykemický index ako neškrobová zelenina. Patria sem napríklad zemiaky, kukurica, hrach.  Preto ak chcete schudnúť, škrobovú zeleninu kľudne jedzte, ale s mierou. 

Neškrobová zelenina.  Patrí sem takmer všetka ostatná zelenina – paradajky, paprika, uhorky, karfiol, šalát, cibuľa,…Neškrobová zelenina má minimum kalórií, čiže môžeme povedať, že pri chudnutí nemusíte obmedzovať konzumáciu tejto zeleniny.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist