Ako schudnúť Naučte sa pri chudnutí SPRÁVNE VÁŽIŤ a MERAŤ.

04.08.2014 10:56

Váženie a meranie výsledkov chudnutia nesmie byť stresujúcou záležitosťou.

§         Rizikom každodenného váženia je, že každá diéta so sebou prináša aj obdobie, kedy váha stagnuje. U niektorých typov postáv to môže trvať aj relatívne dlhšiu dobu, čo vás môže poriadne vystresovať a znepokojiť.

§         Aj keď telesná hmotnosť je jedným z ukazovateľov zdravia, netreba to s jej sledovaním preháňať. Pokiaľ pri chudnutí i cvičíte, úbytok váhy môže byť o niečo pomalší.

§         Súvisí to s tým, že pri cvičení sa vám tuk začína nahradzovať svalovou hmotou, ktorá je ťažšia ako tuk. Na oblečení cítite, že chudnete, ale ručička váhy sa nepohne. Preto sa raz týždenne okrem váženia i merajte po obvodoch. Tak zistíte, že chudnete i napriek tomu, že váha ukazuje stále rovnaké číslo.

§         Súčasné vytváranie svalovej hmoty a odbúravanie tukov je najlepším spôsobom ako natrvalo schudnúť.

§         Pri chudnutí si uvedomte, že vaša hmotnosť počas dňa kolíše, večer je vyššia ako ráno.

§         Nezabúdajte, že úspešnosť chudnutia závisí najmä od vašej psychiky. Preto sa vyvarujte činnostiam, ktoré vás zbytočne pri chudnutí deprimujú. Môže medzi ne patriť aj zbytočne časté váženie.

§         Pokiaľ chcete schudnúť až príliš rýchlo, zväčša sa na váhu staviate aj niekoľkokrát za deň a to má za následok stupňujúce sa znechutenie pri pohľade na nemeniacu sa hmotnosť a rezignáciu, prípadne sa pustíte do hladovania, čo vám pri chudnutí prinesie len dočasný efekt a čoskoro vám váha ešte rýchlejšie  stúpne, často i nad pôvodnú hranicu.

§         Váženie hmotnosti je dôležité, avšak ešte smerodajnejšie by pre vás mali byť čísla, ktoré vám ukáže meter. Často sa totiž stáva, že človek je sklamaný z váhy napriek tomu, že sa maximálne snaží. To zapríčiní pochybnosti o úspešnosti chudnutia a niekedy spôsobí aj demotiváciu. Aby ste takýmto sklamaniam zabránili, musíte okrem váhy pravidelne merať aj obvody najdôležitejších partií, ktoré sa snažíte vyformovať.

§         Dôvodom tejto nevyhnutnosti je fakt, že svaly sú objemovo a váhovo menšie ako tuk.

§         Váženie nespôsobuje, že vám kilá môžu pribúdať. Často je opakované váženie prejavom stresu z vlastnej nadváhy, a to môže viesť neraz až k nasadeniu drastickej diéty a následnému jo-jo efektu.

§         Taktiež sa stáva, že pri dlhodobom chudnutí sa môže na niekoľko týždňov pokles váhy zastaviť a potom zase obnoviť. Je to prirodzená reakcia tela, ktoré sa prispôsobuje novým podmienkam životosprávy a stravovania.

§         Ženy musia pri vážení brať do úvahy aj fakt, že dva až tri dni pred menštruáciou a počas nej zvykne váha v dôsledku nahromadenia tekutín v tele stúpnuť až o 1 – 2 kg. Občasné mierne kolísanie telesnej váhy (0,5 – 1 kg) je prirodzené, netreba sa preto z dlhodobého hľadiska znepokojovať.  

§         Kvôli presnosti váženia si zaobstarajte určite digitálnu váhu, ale nie až takú, ktorá váži na desatiny či nebodaj stotiny kilogramu. A to z toho dôvodu, lebo takéto maličké desatinné rozdiely v hmotnosti ovplyvní napríklad aj to, že vypijete pohár vody. Vy sa dostanete zbytočne do stresu, lebo zistíte, že máte o 20 dekagramov viac ako ráno, ale to nie sú tuky.  

Rady ako sa počas chudnutia správne vážiť a merať.

§         Určite sa nevážte každý deň.

§         Optimálne je, ak sa budete vážiť raz do týždňa a vždy za rovnakých podmienok. Ráno, nalačno a bez oblečenia. Len vtedy získate reálne informácie o svojej hmotnosti, ktoré si môžete navzájom aj porovnávať.

§         Taktiež platí, že je lepšie veriť vlastnému oblečeniu ako váhe, pretože okrem hmotnosti je dôležitým údajom aj obvod vášho pásu. Preto nezabúdajte, že každodenným vážením si škodíte fyzicky i psychicky, čo vám vôbec neprospieva. Dajte si odstup od váhy a držte sa v psychickej pohode. Lebo iba tá zabezpečí, aby ste mohli chudnúť bez stresu a zdravím spôsobom.

§         Merajte si zásadne najdôležitejšie časti tela, na ktorých sa najviac odrazí fyzická aktivita a úprava jedálnička. Medzi tieto patrí obvod hrudníka, pása, bokov, stehna, lýtka, biceps, predlaktie. Obvody vždy merajte cez najširšiu, alebo naopak najužšiu časť.

§         Cez najširšiu časť meriame hrudník, boky (tu berieme do úvahy aj najširšiu časť zadku, čiže meriame boky okolo najširšej časti zadku), stehná, lýtka, biceps (približne v strede medzi ramenným a lakťovým kĺbom) a predlaktie. Končatiny sa merajú každá osobitne (čiže zaznamenávame ľavé predlaktie, pravé predlaktie a podobne).

§         V najužšej časti meriame pás – u mnohých ľudí je v rovine najužšej časti umiestnený pupok, nemusí to však byť pravidlom. Nespoliehame sa teda na pupok, ale na najužšiu časť.

§         Ako merací nástroj je najlepšie použiť dobre čitateľný krajčírsky meter. Je dôležité byť uvoľnený a nesťahovať brucho ani svaly. Tiež je nevyhnutné byť vyzlečený, ideálne pred veľkým zrkadlom, aby bolo možné skontrolovať, či meter sedí presne. Nemôže byť voľný, ani príliš stiahnutý. Musí pohodlne priliehať k povrchu tela.

§         Frekvencia merania je nižšia ako pri vážení, ideálne je merať sa jedenkrát mesačne. Je dobré určiť si ľahko zapamätateľný dátum a vyznačiť si ho do kalendára. Napríklad každú prvú nedeľu, alebo vždy prvý či posledný deň mesiaca. Maximálne však raz za dva týždne, vždy v ten istý deň a v rovnakom čase (ráno a nalačno).

§         Na rozdiel od váženia sú zmeny telových objemov merateľné až pri redukcii niekoľkých kilogramov. Hlavne na začiatku chudnutia u ľudí s vysokou nadváhou sú zmeny telesných objemov nepatrné, a preto sa odporúča vykonávať kontrolné merania telových objemov najskôr 3 až 4 týždne po začatí chudnutia.  

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist