Ako schudnúť Prečo si pri chudnutí musíte ZLEPŠIŤ METABOLIZMUS.

12.04.2015 06:32

Metabolizmus je množstvo energie, ktoré potrebuje ľudský organizmus na pokrytie svojich základných funkcií a procesov. Podľa metabolizmu sa stanovuje Váš optimálny denný energetický príjem tak, aby nevznikol  energeticky prebytok, resp. ani energetický nedostatok.

Je dokázané, že nízkokalorická diéta spomalí váš metabolizmus a spôsobí zlyhanie chudnutia. Vaše telo si upraví metabolizmus na uchovávanie tukov a začne spaľovať svalstvo ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave.

Naštartovanie metabolizmu zrýchli spaľovanie zjedených kalórií a zlepší chudnutie.

Radikálne znižovanie príjmu stravy pri chudnutí po sviatkoch vám nepomôže.

Keď chcete schudnúť je lepšie zamerať sa na zmenu zloženia jedla, začnite jesť dostatok vhodných bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšte pohyb. Vďaka týmto zmenám sa bude zvyšovať podiel vašej telesnej svalovej hmoty, čo je dobrá cesta k zlepšeniu metabolizmu.

Ako môžete počas sviatkov spomalený metabolizmus správne naštartovať a prinútiť ho, aby spaľoval vaše tuky.

  • Začnite jesť pravidelne 5 - 6krát denne.
  • Vyberajte si hlavne jedlá s tzv. nízkou denzitou, to znamená jedlo s väčším objemom a menšou kalorickou hodnotou na 100g potraviny.
  • Obmedzte potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov a nevhodných sacharidov s vysokým glykemickým indexom.
  • Doprajte si väčšie porcie (zároveň však dodržte predchádzajúce zásady) ako ste zvyknutý.
  • Konzumujte dostatok bielkovín.
  • Vyberte si pohybovú aktivitu, pri ktorej sa vám zvýši tepová frekvencia aspoň po dobu 30 minút. Môže to byť aj rýchla chôdza.
  • Zvýšte obsah živín vo vašej strave.

Chudnutie by malo byť dlhodobou pozitívnou zmenou životného štýlu, nie mučením a strádaním. Či už ľudí trápi vyššia hmotnosť a s tým spojené zdravotné problémy alebo neforemná postava, majú osud vo vlastných rukách. Nezačnite proti svojim tukovým zásobám viesť totálnu vojnu, chudnite s rozumom a postupne.

Aké zmeny v stravovaní vám pomôžu dlhodobo zrýchliť metabolizmus.

Pravidelná strava metabolizmus zrýchli, naučíte sa jesť menej a budete chudnúť.
Akonáhle človek začne pravidelne jesť - samozrejme primerane malé dávky a správne zloženie živín - organizmus to vyhodnotí tak, že už asi nastala doba hojnosti. Začne vypínať úsporný režim. Telo už neukladá každý voľný gram potravy na energiu vo forme tuku. Nastal dostatok, dajú sa zrýchliť procesy, netreba tak šetriť. Telo môže zhodiť nadbytok telesného tuku – začínate chudnúť. Práve toto je vec, ktorú musíte pri chudnutí rešpektovať. Ak chcete schudnúť musíte pravidelne jesť päťkrát denne a to v pomerne pravidelných časových intervaloch, pekne rovnomerne rozložených na celý deň tak, že posledné jedlo by malo byť zjedené asi dve až tri hodiny pred spaním. Takýto stravovací režim funguje a je overený.
Obézni ľudia to však často nechcú vziať na vedomie. Neraňajkujú, cez deň sa stravujú nevhodne a väčšinou sa vyhovárajú na prácu. Posledné jedlo si dajú najneskôr o 17:00 a potom sa niekoľko hodín zmietajú v kŕčoch od hladu. Svojím telám tak sami dávajú prísny príkaz: niet pravidelnej potravy, treba šetriť energiou! Spomalia si metabolizmus nesprávnym stravovaním.
Ak teda chcete chudnúť, nehľadajte si výhovorky, prečo nemôžete jesť 5× denne. Hľadajte spôsob, ako to dosiahnete. Noste si zo sebou vhodné potraviny a jedzte raz za 3-4 hodiny. Robte to, nediskutujte o tom, ako je to ťažké. Je to ťažké, ale aj vy ste ťažkí. Ak to chcete zmeniť, zmeňte svoje návyky.
Pravidelné pitie tekutín metabolizmus zrýchli a dodá vám pocit sýtosti bez kalórií.
Druhý faktor, ktorý zásadným spôsobom zrýchli metabolizmus a s ním aj chudnutie je pravidelné pitie vhodných tekutín. Ideálnou je čistá, nebublinková voda, alebo čaj. Nevhodné sú akékoľvek sladené nápoje, koly, džúsy, malinovky.
Aj požadovaný pitný režim je vec, ktorej sa moderný človek priam úzkostlivo vyhýba. Nejeden z nás za deň vypije tak dve tri kávy. To naozaj nemožno považovať za pitný režim.
Mnoho ľudí tvrdí, že im také množstvo vody nechutí, že ich to obťažuje, že sa z toho veľa ciká. Áno, pravidelné pitie má za následok aj pravidelné močenie. A voda naozaj nemá tak atraktívnu chuť, že by sa po nej človek vrhal rád a stále. Ale nikto od vás nechce, aby ste s radosťou pili každú hodinu. Nemusíte to robiť radi, ale robiť to musíte - ak chcete schudnúť a vyčistiť svoj organizmus od nánosov odpadových látok a toxínov. Berte pitie vody ako liek. Nepijete ju zo špásu, alebo pre chuť. Proste sa k tomu prinúťte, pretože to funguje. Výsledky na váhe uvidíte už o týždeň. A ak neveríte, ďalší týždeň proste nedodržiavajte pitný režim. A výsledky nepitia uvidíte na váhe už po ďalšom týždni. Dospelý človek s nadváhou by pri svojej snahe schudnúť mal dodržiavať pitný režim obsahujúci do 4 decilitrov na 10 kg svojej váhy.   
Pohyb metabolizmus zrýchli, zlepší funkčnosť svalstva i psychickú pohodu.
Tretím faktorom, akou sa dá výrazne ovplyvniť metabolizmus je pravidelný pohyb. Nestačí raz do týždňa sa tri hodiny doslova fyzicky likvidovať. Lepšie je tri krát do týždňa, ideálne ak to však zvládnete denne. Šport - a naozaj stačí aj rýchla chôdza - by ste mali do svojho života komponovať celkom pravidelne. Nenechávajte to na náhodu. Nastavte si budík, predplaťte si fitko, alebo sa dohodnite so známymi na pravidelných pohybových stretnutiach, lebo svaly sú ďalším faktorom, ktorý zrýchli metabolizmus. Dá sa povedať, že "viac svalov zje viac kalórií". Svaly jedia za vás. Ak ich máte dostatok, "zo vzduchu" určite nepriberiete. Človek s pomalým metabolizmom je pomalý. Dá sa povedať, že ak má niekto pomalý metabolizmus, spravidla aj on sám je "pomalý". Ak nemusí, nevstane zo stoličky. Správa sa úsporne. Ak sa však človek málo hýbe, telo nestráca glykogén (svalový cukor, energiu) a tak ho ani veľmi nepotrebuje doplniť. Stravou však energia prichádza stále a tak má telo jedinú možnosť - ukladať si ju vo forme podkožného tuku.
Každý má iný metabolizmus, s tým sa zmierte a vykonajte kroky na jeho zlepšenie.
Možno si v duchu kladiete otázku, kde je tu spravodlivosť. Prečo jeden človek môže doslova žrať ako kyselina a nepriberie, zatiaľ čo iný človek priberie doslova aj zo vzduchu. Odpoveď je: každý sme iný, každý z nás má iný metabolizmus. Je to možno nespravodlivé, možno to zažívate, ako krivdu, ale je to strata času riešiť veci, ktoré sú dané. Pracujte na tom, aby váš metabolizmus bol čo najrýchlejší. Porovnávať sa s druhými je len stratou času. Mnohými diétami absolvovanými po sebe si mnoho obéznych ľudí tak spomalilo metabolizmus, že už priberajú aj z veľmi malých porcií jedla. Tučný človek sa bojí jesť, má strach, že priberie. Prekonajte však tento strach a začnite sa stravovať celkom pravidelne. Je možné, že za prvé dni nejaké kilo priberiete - to ak ste boli dlhodobo nezmyselne vyhladovaní. Ale postupne sa vám začne metabolizmus zrýchľovať a "spáli" oveľa viac kalórií, než predtým. A začnete chudnúť, pričom budete stále sýti. Ak tomu veríte, tak konajte.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist