Ako schudnúť Prečo využívať pri chudnutí FAZUĽU.
Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú bielkoviny. Pokiaľ ich máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začnete chudnúť nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.
Hodnota jednotlivých bielkovín prijímaných v strave je veľmi rozdielna. Rozdielna biologická hodnota vyplýva z rozličného podielu jednotlivých aminokyselín na ich zložení. Významným zdrojom bielkovín je fazuľa.
Prečo je fazuľa výborná potravina pri chudnutí.
Zmienku o fazuli nájdeme v historických materiáloch z prelomu 12. a 13. storočia, kde je opísaných niekoľko druhov fazule, ktoré blahodarne vplývajú na žalúdok a majú jemnú chuť. Kolumbus sa vo svojich zápiskoch zmienil, že fazuľa spolu s kukuricou a čili papričkami tvorili základnú časť domorodej potravy. Fazuľa dostala prívlastok jedlo chudobných, pretože je sýta a výživná a nikto, kto ju je, nemôže povedať, že ostal po jej konzumácii hladný.
Obsah bielkovín vo fazuli je vysoký.
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota je nenahraditeľná.
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.
Stráviteľnosť fazule je priemerná.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina sa vo fazuli nachádza vo veľkom množstve.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Cholesterol z fazule vás neohrozí.
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžete udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Choroby pokožky.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Železo
Už 100g fazule poskytuje viac než 10mg železa, čím spĺňa potrebu pre dospelého muža a stáva sa tak jedným z najlepších zdrojov tohto minerálu.
Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.
Druhy fazule
Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až takú ako červená fazuľa.
Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)