Ako schudnúť Pri chudnutí nahraďte SOĽ a CUKOR inými DOCHUCOVADLAMI.
Pribrať aj niekoľko kíl za týždeň sa dá pomerne jednoducho. K nadváhe prispieva aj časté a nadmerné dochucovanie jedál a nápojov cukrom a soľou. Väčšina z nás si to ani neuvedomuje, ale často aj nevedomé solenie a sladenie nám môže počas roka priniesť nárast váhy aj o 5 kíl Keď sa chcete zdravo stravovať a schudnúť, v každom prípade by ste mali obmedziť spotrebu soli a cukru na prijateľnú úroveň. Soľ aj sacharidy potrebuje náš organizmus aj pri chudnutí, avšak ich nadmerné množstvo v jedle vám výrazne sťaží chudnutie. Snažte sa vo svojom jedálnom lístku a pri príprave jedál nahrádzať klasickú soľ a cukor vhodnými náhradami, a tých je naozaj dostatok.
Ako nadbytok soli v strave ovplyvňuje nadváhu i chudnutie.
- Človek potrebuje soľ k svojmu životu, pretože sodík i chlór, z ktorých sa kuchynská soľ skladá, sú nevyhnutné pre normálne fungovanie buniek a orgánov človeka. Vďaka sodíku sa udržuje patričný objem vody v tele, prebiehajú svalové kontrakcie.
- Soľ sa do nášho organizmu dostáva stravou, pričom existujú tri základné zdroje, odkiaľ soľ pochádza. Viac ako dve tretiny dennej dávky soli prijímame v polotovaroch a potravinárskych výrobkoch. Menej ako pätina prijatej soli je prirodzenou súčasťou surovín a zvyšok (zvyčajne menej ako desať percent) si do jedla pridávame počas varenia alebo doma pri stole.
- Maximálnou dennou odporúčanou dávkou sodíka je 2,3 gramu, čo zodpovedá asi šiestim gramom kuchynskej soli (jedna čajová lyžička). Pritom pre správne fungovanie organizmu nám stačí menej ako pol gramu sodíka.
- Pri chudnutí má soľ tú negatívnu vlastnosť, že zadržiava v tele vodu, spôsobuje opuchy a tým vyzeráme silnejší, než v skutočnosti sme.
- Soľ vyvoláva smäd, takže čím viac pijeme, tým viac vody sa v tele ukladá a tým narastajú aj kilogramy. Obmedzením soli sa nadbytočné tekutiny odplavia a na úbytok váhy môže byť až niekoľko kilogramov.
- Zníženie dennej dávky sodíka o tretinu po pár mesiacoch vedie k zníženiu krvného tlaku, čím sa zníži pravdepodobnosť srdcového zlyhania a počet náhlych úmrtí na zlyhanie srdca
- Je mnoho dôkazov, že soľ vzhľadom na svoje účinky na krvný tlak, môže zvyšovať riziko takých závažných ochorení, ako ischemická choroba srdca a infarkt. Existuje však mnoho možností, ako nahradiť bežnú stolovú soľ.
Čím môžete nahradiť klasickú soľ.
- Chlorid sodný nie je jedinou látkou, ktorá vyvoláva slanú chuť, no rozhodne je najslanšou. Ako slané vnímame aj iné chloridy (draselný, lítny, horečnatý, vápenatý).
- Nerafinovaná morská soľ. Nerafinovaná morská soľ je bohatá na širokú škálu minerálov a stopových prvkov, ktoré znižujú potenciálne škodlivé účinky normálnej soli. Môžeme ju kúpiť v kvalitných obchodoch zdravej výživy. Podobne ako bežnú soľ mali by sme ju požívať striedmo.
- Soľ s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka. V súčasnosti je pomerne dostupná soľ chloridu draselného namiesto chloridu sodného (stolová soľ). Má významné zdravotné účinky. Niektoré štúdie odhalili, že draslík pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
- Koreňová sušená zelenina a bylinky. Soľ môžeme nahradiť aj niektorými druhmi sušenej koreňovej zeleniny alebo byliniek. Môžeme ich použiť ako prirodzené príchute, a tým môžeme znížiť alebo úplne vylúčiť použitie normálnej soli.
Ako nadbytok cukru v strave ovplyvňuje nadváhu i chudnutie.
- Pri chudnutí netreba zabúdať že veľa cukru spôsobuje nadváhu a tiež, že konzumácia sladkostí súvisí i s mnohými civilizačnými ochoreniami. Pokiaľ zjete nadmerné množstvo cukru, cukor ktorý vaše telo nestihne spracovať sa uloží vo forme tuku.
- Denná doporučená dávka cukru je 6 – 10 čajových lyžičiek cukru, pričom v pohári džúsu je cca 6 lyžičiek cukru.
- Cukor nájdete i v chlebe a mnohých iných potravinách, ktoré nemajú sladkú chuť. Pokiaľ denne dodávate svoju telu veľký nadbytok cukru nečudujte sa, že si telo na to zvykne a cukor si začne vyžadovať. Potrebujete hlavne na začiatku chudnutia pevnú vôľu, ale dá sa to zvládnuť.
- Pre zvládnutie chutí na sladké je dôležité i to čo si denne vkladáte do úst. Pokiaľ je vaša strava chudobná na výživné látky, je chudobná na vitamíny, minerály, stopové prvky, vaše telo si tieto živiny, ktoré denno-denne potrebuje aby dokázalo správne pracovať, bude pýtať. Vy tento nedostatok pocítite vo forme chúťok väčšinou na sladké. Nie sú to však chúťky na sladké, ale vaše telo vám dáva signál, že potrebuje výživnú stravu.
- Pri chudnutí je dôležité si uvedomiť, že tak ako ste si závislosť na sladkom (sladkostiach) vybudovali, taktiež sa jej dokážete postupne aj zbaviť.
Čím môžete nahradiť klasický cukor.
- Cukor, či už biely alebo hnedý, je potravina takmer bez nutričnej hodnoty.
- Menej nebezpečným cukrom pri chudnutí je cukor, ktorý nájdete v ovocí, ryži,… (zložený cukor). Okrem toho obsahuje i vitamíny, minerály, stopové prvky, vlákninu. Vláknina zabezpečí i to, že cukor sa uvoľní postupne, čiže sa neukladá zbytočne do telesných tukov.
- Pri chudnutí ovocie konzumujte predovšetkým v dopoludňajších hodinách, aby malo vaše telo dostatok času, na to aby prijatý cukor stihlo spracovať.
- Nasledujúci prehľad príjemných prírodných sladidiel ponúka namiesto cukru iné možnosti.
- Med. Surový (nerafinovaný) med uvoľňuje cukor oveľa pomalšie do krvného obehu ako bežný cukor a môže obsahovať malé množstvo vitamínov a minerálov.
- Čierna melasa. Dobrou náhradou za cukor, najmä v sušienkach a pečive, môže byť čierna melasa – dôležitý zdroj vitamínu B1, B2, B3, železa, vápnika a draslíka.
- Javorový sirup. Javorový sirup je menej sladký a bohatší na minerály ako cukor.
- Ovocné pyré alebo koncentrát. Výrobky sú vhodné do koláčov a pečiva alebo ako prídavok k vločkám na raňajky. Sú často zložené z ananásu, hrušky, hrozna alebo iného ovocia.
- Datle, hrozienka a iné sušené ovocie. Môžeme ich pridať do koláčov, sladkých nákypov, pečiva a iných jedál ako prírodné sladidlo.
- Sladový sirup. Sladový sirup vyrobený z jačmeňa alebo ryže obsahuje niektoré živiny z pôvodného zrna (vitamín K, B, A a C, minerály vápnika).
- Čerstvé ovocie. Ovocie je ideálnym prírodným sladidlom vločiek, pudingu, tvarohu a neochuteného jogurtu.
- Koreň sladkého drievka (paliny). Môže dodať príjemnú chuť bylinkovému čaju.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


