Ako schudnúť Pri chudnutí si dajte pozor na niektoré druhy OVOCIA, sú príliš sladké a KALORICKÉ.
Ovocie patrí medzi základné potraviny nášho stravovania. Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie. Správne vybraté ovocie vás aj zbaví prebytočných kíl. Niektoré druhy ovocia majú vysoký obsah cukru, ak ste však pohybovo aktívni a zdraví, nemusíte mať obavy z množstva fruktózy (ovocného cukru) v nich. Dajte si pozor na prezreté ovocie, má podstatne viacej kalórií. Ovocie má určité zdravotné výhody, ktoré prevážia nad obsahom cukru v ňom. Ale všetky plody nie sú rovnaké v obsahu cukru. Ovocie je dôležitými látkami doslova nabité. Obsahuje aj veľa vody, takže vášmu telu pomôže zvýšiť aj príjem tekutín. Lenže pozor! Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. K nižšej váhe to nepovedie. Preto jedzte ovocie v určitých intervaloch a rozhodne ho kombinujte s inou, neovocnou stravou. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú najvhodnejšie, práve kvôli vysokému obsahu cukru.
Priveľa ovocných cukrov pri chudnutí škodí.
Fruktóza (ovocný cukor) má najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov a odporúča sa užívať aj u diabetikov kvôli jeho malému vplyvu na hladinu glukózy v krvi. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55.
Vzhľadom na možnosť, že nadmerná konzumácia fruktózy má vplyv na niektoré ochorenia, vrátane metabolického syndrómu a inzulínovej rezistencie, produkty s vysokým obsahom fruktózy preto môžu ľudí rovnako odradiť.
Ak máte podozrenie alebo ste v ohrození ochorieť na diabetes, mali by ste si sledovať príjem ovocia, pretože jeho nadmerná konzumácia môže viesť k vysokej hladine cukru v krvi.
Cukornatosť jednotlivých druhov ovocia zoradená od najnižšej po najvyššiu
Ovocie (100g) |
Cukor celkom (g) |
Celkový počet kalórií |
Jahody |
4 |
27 |
Papája |
5 |
33 |
Vodný melón |
5,3 |
26 |
Grapefruit |
5,9 |
27 |
Ananásový melón |
6,7 |
29 |
Nektarinky |
6,7 |
37 |
Broskyne |
7,1 |
33 |
Kiwi |
7,6 |
52 |
Guajavy |
7,6 |
58 |
Marhule |
7,9 |
41 |
Pomaranče |
8 |
40 |
Hrušky |
8,3 |
49 |
Slivky |
8,4 |
39 |
Ananás |
8,4 |
43 |
Čučoriedky |
8,5 |
48 |
Jablká |
8,8 |
44 |
Mandarínky |
9 |
45 |
Banány |
10,4 |
76 |
Čerešne |
10,9 |
54 |
Granátové jablká |
11,6 |
71 |
Manga |
12,6 |
55 |
Hrozno |
13,2 |
59 |
Figy |
13,8 |
63 |
Zvyknete si ovocie pred konzumáciou ošúpať? Povrchová vrstva skrýva bohaté zásoby zdravých látok. V prípade, že sa môže jesť plod so šupkou, jej odstránenie vám zbytočne zaberie čas. Stačí šupku dobre poumývať.
Najviac vitamínov a minerálnych látok sa nachádza v jablku hneď pod šupkou. Čo to znamená? Že keď jablko ošúpete, stratíte skoro polovicu antioxidantov, vlákniny, draslíka. K zdravému životu by vám pomohlo jesť len tri šupky z ošúpaných jabĺk denne a klesol by vám cholesterol.
Najviac vitamínu C sa udržiava práve v šupke a netýka sa to iba jabĺk, ale aj hrušiek. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chráni práve jablko v šupke. Ovocie by sa preto nemalo drhnúť, umývať jarou. Stačí umyť pod horúcou tečúcou vodou.
Citrusové plody v sebe skrývajú dokonca éterické oleje. Používajú sa ako prísada na pečenie do koláčov a slúžia aj ako korenie. Keď sa už rozhodnete, že si ovocie olúpete, ponechajte na ňom bielu vrstvu, ktorá sa nachádza hneď pod šupkou. Aj keď je na chuť trochu trpkejšia. práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov.
V šupke plodov nájdeme minerály a látky, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných chorôb. Aj keď na to nie ste zvyknutí, skúste raz ochutnať jabĺčko, aké je sladké a v šupke.
Ako pomáhajú niektoré druhy ovocia riešiť vaše zdravotné problémy
|
Účinok ovocia na zdravie človeka |
ananás |
pomáha pri poruchách trávenia |
avokádo |
pomáha pri poruchách spánku |
banán |
robí dobrú náladu |
baza |
pôsobí pri kašli a zachrípnutí |
broskyňa |
podporuje chuť do jedla |
brusnica |
podporuje chuť do jedla |
citrón |
pomáha pri pálení záhy |
čerešňa |
pomáha pri krvotvorbe |
černica |
pomáha pri zápale ďasien |
čučoriedka |
dobrá pri hnačke |
dula |
ochrana srdca a čriev |
egreš |
pomáha pri zápche |
grep |
pôsobí na ochranu buniek |
hrozno |
dobrý na mozog |
hruška |
dobrá pre mozog a nervy |
jahoda |
podporuje výmenu látok |
jablko |
podporuje trávenie |
kiwi |
posilňuje odolnosť organizmu |
malina |
podporuje tepny |
mandarínka |
podporuje výkonnosť |
mango |
zmierňuje zápal obličiek |
marhuľa |
funkcia ochrany buniek |
medový melón |
močopudný prostriedok |
melón |
pôsobí močopudne a očisťujúco |
mirabelka |
podporuje chuť do jedla |
nektarínka |
pôsobí močopudne, čistí krv |
pomaranč |
posilňuje odolnosť |
ríbezľa |
pomáha pri trávení |
slivka |
zvyšuje produkciu slín |
rebarbora |
pôsobí ako mierne preháňadlo |
višňa |
odvodňuje |
vodný melón |
obsahuje veľa minerálov |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)