Ako schudnúť Rady ako a aké TUKY jesť pri chudnutí.

05.04.2014 05:55

Tuky a sacharidy bývajú najčastejším problémom zvládnutia procesu chudnutia.

Tuky sú pre človeka najväčším a najjednoduchším dodávateľom energie.

Tuky tvoria najdôležitejší zdroj na využitie vitamínov A,D,E,K, rozpustných len v tukoch.

Tuky slúžia ako nenahraditeľná stavebná zložka niektorých tkanív a buniek.

Podkožný tuk slúži ako ochrana pred chladom, zabraňuje stratám tepla do okolia a slúži ako zásobný zdroj energie. Spotrebovaním jedného gramu tuku sa pri aeróbnom metabolizme získa 18 krát viac energie ako pri spotrebovaní jedného gramu cukru.

Tuky tlmia pocit hladu na 5-6 hodín, kým cukry sa strávia už za 2-3 hodiny.

Strava bez prítomnosti tuku nezodpovedá potrebám organizmu. Len strava obsahujúca tuky a vhodne kombinovaná s ostatnými látkami môže plne poskytnúť  neobmedzený zdroj látok na správne fungovanie ľudského tela.
Veľké množstvo chorôb pohybového, srdcovo-cievneho  a metabolické charakteru je spojené s vysokým príjmom tukov.

Tuky sa vstrebávajú prevažne do miazgového systému človeka.

Ak si organizmus nevyžaduje zvýšený príjem energie z tukov, nevyužité tuky sa ukladajú v podkožnom väzive a okolo niektorých orgánov ako rezervné látky, odkiaľ sa podľa potreby uvoľňujú.

Pri intenzívnom hladovaní je organizmus schopný odčerpať podiel tukov až o 90%. Zvyšných 10% slúži na základné biologické potreby organizmu. Tuky sú zodpovedné za zvýšenie hladiny cholesterolu, sú faktorom číslo jedna pri vzniku obezity, pôsobia na zvýšenú činnosť srdca a obmedzujú pohybovú činnosť človeka.
Hlavnými zdrojmi tuku sú potraviny rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Tuk nájdeme  v semenách, orechoch, zrnách, olivách a v iných rastlinných zdrojoch. Avšak najväčším zdrojom tuku sú živočíšne potraviny.
S výnimkou olív a orechov majú rastlinné pokrmy pomerne malý obsah tuku.

Na druhej strane živočíšne pokrmy majú pomerne veľké množstvo tuku.

Pokiaľ budeme získavať tuky len z rastlinnej potravy potom sa nám podarí koncentráciu tukových kalórií patričným spôsobom upraviť. 

Aj pri zjedení veľkých porcií rastlinnej potravy  si môžeme byť istí pomerne nízkym prísunom tukov. Na druhej strane veľký príjem rastlinnej potravy nám zabezpečí plnosť žalúdka a zamedzí pocitu hladu.

Optimálne zloženie potravy by nemalo obsahovať viac ako 30% tukov.
Množstvo tukov v jednotlivých potravinách.
Druh potraviny / Množstvo v g / Množstvo tuku v g

Hovädzie mäso / 100 g / 2,5-12 g
Bravčové mäso / 100 g / 5-25 g
Husacina / 100 g / 10-32 g
Ryby / 100 g / 0,4-16 g
Obilniny / 100 g / 0,9-6 g
Strukoviny / 100 g / 0,5-1,5 g
Orechy / 100 g / 47-65 g
Mlieko / 1 dl / 0-3,8 g
Jogurt / 100 g / 3,8-4,5 g
Syry / 100 g / 11-35 g
Cestoviny / 100 g / 2,2 g

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist