Ako schudnúť VEČERA je pri chudnutí dôležitá, čo a kedy večerať.
Pri chudnutí by ste sa mali stravovať 5 krát denne. Večera je rovnako dôležitým jedlom ako raňajky a obed. Nepodľahnite obludnému nezmyslu, že pri chudnutí nesmiete jesť po 17-tej hodine. Veď takto bude váš organizmus bez stravy viac ako polovicu dňa. Ešte pred spánkom vás prepadne ťažko zvládnuteľný hlad. Aj keď sa potreba kalórií a živín počas spánku znižuje, vaše telo pracuje aj v noci. Organizmus obnovuje poškodené svalové tkanivá, rekonštruuje bunky, zatiaľ čo vy spíte a práve na tento účel potrebuje vhodnú stravu. Okrem procesu obnovy sa potrebujeme pred spaním najesť aj preto, že v najbližších 8-ich hodinách budete fungovať nalačno. Neexistuje žiadny iný čas počas dňa, kedy by sme vydržali tak dlho nejesť. Telo je zbavené kalórií, než idete spať najedzte sa, inak sa dostanete do katabolického stavu, ktorý by vás mohol stáť aj časť svalovej hmoty. Večerať by ste mali dve až tri hodiny pred spánkom.
Ako predísť nočnému prejedaniu, čo večerať aby ste chudli.
Deň začnite vhodnou stravou - raňajkujte.
Bohužiaľ, veľa ľudí ešte aj dnes považuje za raňajky šálku čiernej kávy. Energetický a výživový deficit, ktorý v tele takto vyvoláte už ráno, sa s vami ponesie až do večera. A nezjedené raňajky si vykompenzujete večerou, ktorá by nasýtila celú rodinu.
Čo je vhodné jesť pred spánkom.
Najlepšie možnosti večerného jedla sú potraviny, ktoré sa trávia pomaly. Pomalé trávenie umožní kalóriám uvoľňovať sa po celú noc. Dobré príklady pomaly stráviteľných potravín je zelenina, strukoviny, chudé bielkoviny ako kuracie prsia, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky, mlieko, tvaroh, tuniak, morské plody, olivy, orechy. Teda potraviny, ktoré obsahujú prevažne bielkoviny a správne tuky. Sacharidy by ste pred spaním konzumovať vôbec nemali.
Čo nejesť pred spánkom.
Potraviny, ktoré by ste nemali jesť, sú potraviny s vysokým glykemickým indexom. Väčšinou ide o jednoduché sacharidy, ktoré sa trávia veľmi rýchlo. Kalórie, ktoré sa pohybujú prostredníctvom vášho tráviaceho systému rýchlo, poskytnú vášmu spiacemu telu obrovský príliv energie v krátkom čase. Vzhľadom k tomu, že toľko energie nepotrebujete, energia sa vám bude ukladať do podkožného tuku. Zabudnite teda na biely chlieb, ovocné šťavy, malinovky, pečivo, koláče, šišky, aj na bielu ryžu a cukrovinky.
Oklamte oči, zjete toho menej.
Večerné hryzenie a žuvanie môžete uspokojiť diétnejšie ako rôznymi sladkosťami. Skúste ovocie. Ak jete pri sledovaní TV, aj tak sa poriadne nedívate, čo dávate do úst. Ak si ovocie pekne naaranžujete, nakrájate na drobné kúsky a jemne posypete kokosom, dostanete do tela sladkú pochúťku, ktorá je menším zlom ako klasická sladkosť. Aj ovocie však berte večer len ako dezert, nejedzte ho veľa, pretože ovocný cukor vás len nabudí na ďalšie jedenie. Lepším riešením je zelenina.
Sacharidy jedzte počas dňa, pred večerou.
Sacharidy zjedené v priebehu dňa vás nabijú energiou a večer potom nebudete mať pocit, že sa nedokážete zasýtiť. Pri výbere sacharidových jedál sa, samozrejme, orientujte na kvalitné zdroje – na prírodnú ryžu či pokrmy vyrobené z celozrnnej múky.
Bielkoviny z vajec vás večer zasýtia.
Vajíčka uvarené na tvrdo so zeleninovou oblohou sú skvelá záchrana pre večerných jedákov. Pokojne si ich pripravte, aj keď ste už po večeri.
Hranolky vynechajte zo svojho jedálneho lístka.
Niektorí bez hranolkov nevedia prežiť ani jeden deň. Nie je to práve ideálne jedlo, ak držíte diétu. Hranolky sa dajú pripraviť aj zdravo. Predovšetkým je nutné, aby ste znížili množstvo tuku. Ak si kupujete už predsmažené, tam ho bude dosť a nepoznáte ani jeho pôvod. Radšej si ich urobte sami z čerstvých zemiakov doma. Ak si ich pečiete doma v rúre, je to jedna z tých zdravších ciest, ak ich máte na papieri, ktorý všetok tuk do seba nasiakne. Ak sa vám zdajú byť suché, dajte pod ne alobal.
Aj čas, ktorý venujete príprave hranolkov je dôležitý. Čím sa robia dlhšie pri nízkej teplote, tým majú v sebe viac tuku. Aj veľkosť je faktor, ktorý ovplyvňuje nutričnú hodnotu. Skúste ich krájať trochu hrubšie. Tenké do seba vstrebajú viac tuku. Hranolky, ktoré si pripravíte doma sami môžu obsahovať iba 3% tuku, zatiaľ čo tie z rýchleho občerstvenia až 13%!
Chudnutie je riadené vzťahom - koľko kalórií spálite a koľko zjete. Čím viac bielkovín a správneho tuku v strave budete denne konzumovať a nájdete si čas na pravidelné cvičenie, tým rýchlejšie sa vám začne tuk meniť na svalovú hmotu, ktorá tuk požiera.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)