Ako schudnúť Veľký význam raňajok, RECEPTY na RAŇAJKY.

07.05.2015 06:15

Raňajky by mali byť prvým jedlom dňa nielen pri chudnutí.

Raňajky by mal pokryť až 20% denného energetického príjmu, a mali by sa skladať z bielkovín a zložitých sacharidov.

Ľudia. ktorí dlhodobo neraňajkujú hrozia nielen choroby, ale i nadváha. Raňajky sú prvé jedlo po dlhej nočnej pauze bez stravy a štartujú nás na celé dlhé doobedie.

Vyvážené raňajky na chudnutie nemusia byť náročné na prípravu. Pokiaľ viete, ako na to, nezaberie vám príprava viac ako minútu. Dôležité je poznať správne zložky, ktoré by vyvážené raňajky mali obsahovať.

Správne raňajky by mali tvoriť zhruba 20% denného energetického príjmu a mali by obsahovať obilniny ako cereálne sušienky, bielkoviny, mliečny výrobok trebárs jogurt, ovocie, zeleninu a dostatok tekutín. Všetky tieto zložky raňajok sa dajú pripraviť za chvíľku.

Dobru voľbou na raňajky nie je slanina či šunka so smaženými vajciami, ani párky, či sladké pečivo. V prvom prípade ide o veľké množstvo tukov, v druhom zase nadmieru cukru.

Najlepším riešením raňajok pri chudnutí nie sú ani často preferované ovsené vločky.

Pri redukčnej diéte patria medzi často využívané a jednoducho pripravované raňajkové cereálie. Dajte si pozor, mnohé lupienky a müsli totiž dodajú telu zbytočne veľké množstvo energie už v malom množstve. Cereálie sú vhodné pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí.

Už raňajky rozhodujú ako sa budete stravovať počas dňa, či sa vám podarí schudnúť, či sa nebudete počas dňa dopovať sladkými a tučnými jedlami, či nebudete priberať.

RECEPTY na RAŇAJKY. 

Tvarohový sendvič

(na 1 porciu) Z polovičky papriky odstránime jadierka a nakrájame ju na drobné kocky. 1 až 2 listy rímskeho šalátu opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nakrájame nadrobno. Oboje zamiešame do 75 g nízkotučného bylinkového tvarohu alebo čerstvého syra.
Rozkrojíme jeden celozrnný sendvič a natrieme tvarohom.

Energetická hodnota 1 porcie:  840kJ

Omeleta s hráškom

100g zeleného hrášku, 1 vajíčko, 1/2 dcl mlieka, 1 lyžica oleja, petržlenová vňať.

Hrášok uvaríme v osolenej vode, scedíme a dáme ho na olejom vymastený pekáč. Vajíčko rozšľaháme v mlieku, pridáme pokrájanú vňať a zalejeme ním hrášok. Zapečieme do ružova.

1 porcia...167 kcal

Pór so šunkou

100g póru, 25 g chudej šunky, 1/2 l vývaru z kostí, mleté čierne korenie, muškátový orech, soľ.

Očistený pór nakrájame na tenké kolieska a dusíme ho s malým množstvom osoleného vývaru. Šunku pokrájame na rezance a premiešame s uduseným pórom. Dochutíme muškátovým orechom.

1 porcia.....80 kcal

Dusené huby

200 g húb, 1 pol.lyžica citrónovej šťavy, 1 pol.lyžica maizeny, 1 pol.lyžica paradajkového pretlaku, wočrestrová omáčka, soľ, petržlenová vňať, olej.

Huby pokrájame na tenké plátky, dáme dusiť na olej, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dusíme do mäkka. Keď sa voda odparí poprášime maizenou, pridáme pretlak, worčester podľa chuti a petržlenovú vňať. Dusíme ešte 10 minút. Podávame s vareným vajcom a krajíčkom chleba.

1 porcia...145 kcal

Huby s vajíčkom

150g húb, 1 pol.lyžica oleja, rasca, mleté čierne korenie, 1vajíčko, zelená petržlenová vňať, voda.

Huby nakrájame na plátky a dáme do rozpáleného oleja. Osolíme, okoreníme a dusíme za občasného podlievania horúcou vodou. Keď sa voda odparí, pridáme rozšľahané vajíčko. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom.

1 porcia...143 kcal

Šunková rolka s jablkovým chrenom

2 plátky chudej šunky, 1 väčšie jablko, 1 pol.lyžica strúhaného chrenu, šťava z citróna, tekuté nízkoenergetické sladidlo, soľ.

Jablko postrúhame na jemno, pridáme chren, šťavu z citróna, osolíme a dochutíme sladidlom. Zmes natrieme na šunku a zavinieme.  

1 porcia....125 kcal

Pikantná šunková rolka s chrenom

2 plátky chudej šunky,1pol. lyžica smotany, 1 pol.lyžica nastrúhaného chrenu s octom, 1 pol.lyžica horčice, petržlenová vňať, soľ.

Chren premiešame s horčicou a vmiešame do vyšľahanej smotany. Pridáme vňať. Zmesou natrieme plátky a zvinieme do rolky.  .

1 porcia...120 kcal

Pikantný tvaroh so syrom a cesnakom

50 g mäkkého tvarohu, 25 g smotanového syra, posekaná pažítka, strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ.

Tvaroh roztlačíme na jemno a zmiešame so syrom. Cesnak pretlačíme, zmiešame so soľou a pažítkou a vmiešame do tvarohovej zmesi. Na dosku nasypeme korenie, v ňom vytvarujeme valček. Dáme asi na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Podávame s chlebom.

1 porcia...127 kcal

Zeleninová Omeleta 1 (na 1 porciu)

Pokrájame 150 g šampiňónov na plátky a 100 g póru posekáme na kolieska.
Šampiňóny a pór opražíme na masle.
Rozšľaháme 2 vajcia, 70 ml nízkotučného mlieka, pridáme posekané bylinky, trocha soli a mletého čierneho korenia. Šampiňóny a pór zalejeme vajcovou zmesou a necháme na miernom ohni dopiecť.
Energetická hodnota 1 porcie: 1256 kj

Indické chlebové placky  

Suroviny: 20 dkg celozrnnej múky, 1,5 dcl vlažnej vody, štipka soli, provensálske korenie, cesnak, petržlenová vňať ap., 1 ČL oleja (do cesta), paradajková omáčka alebo kečup
Postup: Zmiešame múku, soľ, pridáme olej, koreniny a vodu. Cesto necháme stáť asi pol hodiny prikryté mokrou utierkou. Potom vytvarujeme 6 rovnakých guliek. Rovnomerne ich rozvaľkáme na okrúhle placky. Placky upečieme z oboch strán na horúcej panvici, alebo v rúre. Ešte teplé ich potrieme kečupom.

Müsli s orechmi
Prísady: 6 PL ovsených vločiek, 6 PL hrozienok, hrsť lieskovcov, 200 ml kefíru alebo jogurtu, 2 ČL medu.

Praženica so šunkou
Prísady: 4 vajcia, 50 ml nízkotučného mlieka, čierne korenie, soľ, 3 PL byliniek, 1 ČL masla, 4 až 6 plátkov šunky.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist