Ako schudnúť Využite vlastnosti BROKOLICE a KARFIOLU pri CHUDNUTÍ.
Chudnutie a akákoľvek diéta sú založené na znížení denného príjmu kalórií v strave. Vedie k tomu mnoho spôsobov. Tou správnou cestou je zníženie príjmu kalórií a súčasné zaradenie vhodných a výživných potravín do svojho jedálneho lístka. Samozrejmosťou by malo byť pravidelné stravovanie. Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol a brokolicu. Spĺňajú atribúty zdravého stravovania. Ich veľkou výhodou je malé množstvo kalórií, sú chutné, môžete si ich pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol i brokolica majú dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v nich obsiahnuté pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.
KARFIOL obsahuje minimum kalórií a veľa živín, dá sa pripraviť na veľa spôsobov.
Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu. Karfiol obsahuje len minimum tukov.
Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky. Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je však len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.
Vďaka obsahu výživných látok preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.
Ako si správne pripraviť karfiol, aby bol vhodný na chudnutie.
Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.
Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.
Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku. Karfiol nesmieme variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.
Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.
Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.
Výživové hodnoty karfiolu.
1 kg karfiolu obsahuje (obsah v gramoch):
- Voda 916
- Bielkoviny 25
- Lipidy 3
- Sacharidy 39
- Vláknina 9
- Minerály: Obsah v mg:
- Draslík 3300
- Fosfor 540
- Sodík 160
- Vápnik 200
- Horčík 170
- Železo 6
- Vitamíny: Obsah v mg:
- C 700
- B1 1.1
- B2 1
- B6 2
- Niacín 6
BROKOLICA je najzdravším druhom zeleniny, ako ju využiť pri chudnutí.
Brokolica sa považuje za predchodcu karfiolu a odlišuje sa od neho hlavne stupňom deformácie kvitnúcej časti. Brokolica je najzdravším druhom zeleniny. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.
Ružice brokolice sú bohaté na chlorofyl, preto sú žltozeleno až trávovozeleno sfarbené. Existujú však aj odrody s modrofialovou farbou.
Je bohatým zdrojom rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsob, že v žalúdku napučí a zabezpečí dlhotrvajúce nasýtenie. Je teda ideálna pri chudnutí…
Brokolica sa pestuje ako karfiol, pričom je menej náročná na technologický postup. Chuťovo je podobná karfiolu a najčastejšie sa pripravuje varením ako špargľa. Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C. 100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.
Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.
Aké sú liečivé účinky brokolice.
- · pôsobí preventívne proti infekciám
- · vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
- · stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
- · posilňuje činnosť svalov
- · podporuje imunitný systém
- · posilňuje srdce a krvný obeh
- · podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom
Výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú výživovú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, aby vášmu telu budú chýbali životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal.
Brokolica je vynikajúca najmä pre dobrý stav žalúdka. Zložka, nájdená v brokolici, dokazuje vyšší účinok než moderné antibiotiká v boji proti baktérii Helicobacter pylori, o ktorej je dokázané, že spôsobuje žalúdočné vredy a ktorá je považovaná za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka.
Výživové hodnoty brokolice sú vynikajúce.
1 kg brokolice obsahuje (obsah v gramoch):
- Voda 897
- Bielkoviny 33
- Lipidy 2
- Sacharidy 44
- Vláknina 13
- Minerály: Obsah v mg:
- Draslík 4600
- Vápnik 1100
- Fosfor 820
- Sodík 130
- Železo 13
- Vitamíny: Obsah v mg:
- A 3.2
- B1 1
- B2 2.1
- C 1140
- Niacín 10
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)