Ako schudnúť Využite vlastnosti BROKOLICE a KARFIOLU pri CHUDNUTÍ.

09.02.2014 10:44

Chudnutie a akákoľvek diéta sú založené na znížení denného príjmu kalórií v strave. Vedie k tomu mnoho spôsobov. Tou správnou cestou je zníženie príjmu kalórií a súčasné zaradenie vhodných a výživných potravín do svojho jedálneho lístka. Samozrejmosťou by malo byť pravidelné stravovanie. Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol a brokolicu. Spĺňajú atribúty zdravého stravovania. Ich veľkou výhodou je malé množstvo kalórií, sú chutné, môžete si ich pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol i brokolica majú dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v nich obsiahnuté pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.

KARFIOL obsahuje minimum kalórií a veľa živín, dá sa pripraviť na veľa spôsobov.

Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu. Karfiol obsahuje len minimum tukov.

Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky. Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je však len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.

Vďaka obsahu výživných látok preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.

Ako si  správne pripraviť karfiol, aby bol vhodný na chudnutie.

Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.  

Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.

Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku. Karfiol nesmieme variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.

Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.

Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.

Výživové hodnoty karfiolu.

1 kg karfiolu obsahuje (obsah v gramoch):           

  •             Voda             916
  •             Bielkoviny        25
  •             Lipidy                3
  •             Sacharidy         39
  •             Vláknina            9
  •             Minerály:          Obsah v mg:
  •             Draslík            3300
  •             Fosfor               540
  •             Sodík                160
  •             Vápnik              200
  •             Horčík              170
  •             Železo                  6
  •             Vitamíny:          Obsah v mg:
  •             C                      700
  •             B1                    1.1
  •             B2                       1
  •             B6                       2
  •             Niacín                  6

BROKOLICA je najzdravším druhom zeleniny, ako ju využiť pri chudnutí.

Brokolica sa považuje za predchodcu karfiolu a odlišuje sa od neho hlavne stupňom deformácie kvitnúcej časti. Brokolica je  najzdravším druhom zeleniny. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.

Ružice brokolice sú bohaté na chlorofyl, preto sú žltozeleno až trávovozeleno sfarbené. Existujú však aj odrody s modrofialovou farbou.

Je bohatým zdrojom rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsob, že v žalúdku napučí a zabezpečí dlhotrvajúce nasýtenie. Je teda ideálna pri chudnutí…

Brokolica sa pestuje ako karfiol, pričom je menej náročná na technologický postup. Chuťovo je podobná karfiolu a najčastejšie sa pripravuje varením ako špargľa. Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C. 100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.

Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.

Aké sú liečivé účinky brokolice.

  • ·  pôsobí preventívne proti infekciám
  • ·  vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
  • ·  stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
  • ·  posilňuje činnosť svalov
  • ·  podporuje imunitný systém
  • ·  posilňuje srdce a krvný obeh
  • ·  podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom

Výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú výživovú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, aby vášmu telu budú chýbali životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal.

Brokolica je vynikajúca najmä pre dobrý stav žalúdka. Zložka, nájdená v brokolici, dokazuje vyšší účinok než moderné antibiotiká v boji proti baktérii Helicobacter pylori, o ktorej je dokázané, že spôsobuje žalúdočné vredy a ktorá je považovaná za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka.

Výživové hodnoty brokolice sú vynikajúce.

1 kg brokolice obsahuje (obsah v gramoch):

  •             Voda             897
  •             Bielkoviny        33
  •             Lipidy                2
  •             Sacharidy         44
  •             Vláknina          13
  •             Minerály:          Obsah v mg:
  •             Draslík         4600
  •             Vápnik         1100
  •             Fosfor            820
  •             Sodík             130
  •             Železo             13
  •             Vitamíny:          Obsah v mg:
  •             A         3.2
  •             B1       1
  •             B2       2.1
  •             C         1140
  •             Niacín  10

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist