Ako schudnúť Využite výhody MLIEKA a MLIEČNYCH VÝROBKOV pri CHUDNUTÍ.
Bielkoviny z mlieka a mliečnych výrobkov majú dlhodobú sýtiacu schopnosť, zasýtia vás na dlhšiu dobu bez nadbytočných kalórií.
Bielkoviny by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent).
Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do diéty na chudnutie je nevyhnutné.
Bielkoviny z mlieka obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov, zo svalstva.
Pravidelná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov v strave pri chudnutí vám pomôže schudnúť a vedie k úbytku telesného tuku.
Bielkoviny v mlieku podporujú spaľovanie tukov a zlepšujú efekt chudnutia.
Mlieko je bohatým zdrojom: vápnika, sodíka, horčíka, draslíka, kazeínu, solí.
Pri chudnutí by ste mali konzumovať len nízkotučné, maximálne polotučné mliečne produkty. Plnotučné mlieko má viac tuku a tým pádom aj viac kalórii.
Syry sú zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňujú aj imunitu.
Vlastnosti mlieka a výhody jeho pitia pri chudnutí.
§ Mlieko obsahuje veľa živín a bielkovín a preto ho môžete mlieko pri chudnutí piť.
§ Obsahuje vitamíny A, D, E a C a aj vitamíny B1, B2, B6 a B12
§ Tuk v mlieku nám pomáha vstrebávať vitamíny a dôležité látky do tela.
§ Kaloricky nenáročnou diétou obsahujúcou aj mliečne výrobky môžete nielen schudnúť, ale i vybudovanú svalovú hmotu udržať si udržať alebo ju získať.
§ Tým, že mliekom telu doplníme všetky živiny ktoré potrebuje, tak bude správne pracovať, zrýchlime metabolizmus, zlepšíme trávenie a preto budete chudnúť.
§ Ak vypijete za deň 2 poháre mlieka (0,5litra), prijmete cca 15 gramov bielkovín a 160 kcal (nízkotučné mlieko), 235 kcal (polotučné mlieko)
Vlastnosti syrov a výhody ich konzumácie pri chudnutí.
§ Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla.
§ Výhodou syrov je ich ľahká stráviteľnosť a takisto aj sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad. A ešte jedno veľké plus. Telo nepremieňa syr iba na kalórie. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.
§ Mali by ste si však vyberať len niektoré druhy, inak narazíte na jeho veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov. Najmä pri snahe schudnúť vám môže obsah tukov v syre poriadne nabúrať vhodný jedálniček.
§ Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj nejaké tie éčka.
§ Ďalšími syrmi, ktoré by ste mali obmedziť sú syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne. V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.
§ Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle.
§ Ak chcete schudnúť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.
Vlastnosti jogurtov a výhody ich konzumácie pri chudnutí.
§ Priaznivý účinok jogurtov na ľudský organizmus sa nedá poprieť.
§ Jogurty obsahujú okrem živých jogurtových kultúr aj minerálne látky a stopové prvky (draslík, horčík, železo, jód, zinok a selén), ktoré sú pre správne fungovanie organizmu nevyhnutné.
§ Jogurt má vysokú nutričnú a dietetickú hodnotu práve pre jeho komplexné zloženie, pre ľahko stráviteľnú formu vápnikovo-bielkovinového komplexu.
§ Jeden jogurt má v priemere okolo 200 kcal. Tieto hodnoty sú všeobecné, presné hodnoty sú uvedené na obale každého jogurtu. Jeho kalorickú hodnotu ovplyvňuje aj to, či je to jogurt ovocný a pod. Najmenšiu kalorickú hodnotu majú biele jogurty.
§ Živé organizmy, ktoré sú v jogurte obsiahnuté, sú schopné usídliť sa v črevách človeka a pôsobiť tak proti hnilobným procesom, zlepšiť trávenie, ako i zamedziť tvorbe toxínov.
§ Jogurty zasýtia a pritom nepreťažujú tráviace orgány . Biely jogurt je aj veľmi vhodným doplnkom a ochucovadlom rôznych zeleninových šalátov. Nahrádza v nich majonézu alebo tatarskú omáčku, ktoré sú na rozdiel od jogurtu vysoko kalorické a takýto šalát vlastne stráca nízkokalorický efekt a mení sa na vysoko kalorické jedlo.
§ Ovocné jogurty sú zasa vynikajúcim doplnkom ovocných šalátov.
§ V obchodoch je k dispozícií široká škála jogurtov – nízkotučné, biele, ovocné, jogurty s netradičnou chuťou, jogurty Probio, jogurtové dezerty a k tomu i kyslomliečne nápoje.
§ Ideálne by bolo, keby ste konzumovali len biele nesladené jogurty, a to s kúskom čerstvého ovocia. Prirodzene, človek nemá stále chuť jesť tieto najdiétnejšie jogurty, preto pri výbere sladeného jogurtu si vyberajte tie, ktoré sú dochutené umelými sladidlami.
Vlastnosti tofu a výhody jeho konzumácie pri chudnutí.
§ Syr tofu vďaka vysokej výživovej hodnote má aj prívlastok sójové mäso.
§ Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe.
§ Tofu obsahuje iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.
§ Tofu si môžete kúpiť v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou.
Vlastnosti kefíru a výhody jeho pitia pri chudnutí.
Ak pijete kefír každý deň, stačí aj jeden pohár denne. Kefír má neuveriteľne pozitívne účinky na zdravie človeka.
Účinky kefíru na ľudský organizmus:
• Pozitívny vplyv na imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu
• Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a pri úrazoch súvisiacich napríklad so zlomeninami končatín, urýchľuje ich zahojenie
• Reguluje krvný tlak, krvný tlak a úspešne napomáha k vyliečeniu cukrovky
• Lieči a zlepšuje ochorenia pľúc, zápalov priedušiek či tuberkulózy
• Je účinným bojovníkom proti astme, alergiám a veľkým bolestiam hlavy či už diagnózy migrény
• Má priaznivý účinok na srdce, prietok krvi v obehovom systéme
• Hojí rôzne ekzémy takmer po celom tele a lieči akékoľvek kožné problémy na pleti
• Dokáže napomôcť pri ochoreniach obličiek, močovej sústavy a pôsobí ako prevencia prostaty aj ako účinná liečba
• Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje výskyt osteoporózy a reumatizmu
• Podporuje produkciu enzýmov a lieči všetky vnútorné aj vonkajšie zápaly v celom organizme
• Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a upravuje ich činnosť a produkciu žlče
• Zlepšuje tráviacu činnosť, lieči hnačku, výtoky a obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči žalúdočné vredy
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu
• Je ideálnou náhradou mlieka v prípade alergických reakcií na mlieko
• Spomaľuje proces stárnutia, vyhladzuje a zlepšuje pleť a vlasy
• Znižuje depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti
• Zároveň vyrába všetky potrebné vitamíny a organizmu prospešné baktérie potrebné pre každodenný život
Kalorické a výživové hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov.
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY |
kalórie |
bielkoviny |
tuky |
Sacha ridy |
0,1 l mlieka (0,5 % tuku) |
38 |
3 |
0,5 |
5 |
2 PL kyslej smotany |
24 |
1 |
3 |
1 |
1 porcia šľahačky |
91 |
1 |
9 |
1 |
150g jogurtu |
107 |
7 |
6 |
7 |
150g ovocného jogurtu |
143 |
4 |
5 |
21 |
100g eidam (45 %) |
406 |
27 |
25 |
3 |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)