Ako schudnúť Význam mäsa pri chudnutí je značný.
Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné.
Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk, zdroj kalórií na priberanie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu.
V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik, klobásy a slaninu.
Aby váš diétny program nebol jednostranný a nechutný, môžete si počas redukčnej diéty jedálny lístok spestriť niekoľko krát za týždeň chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším množstvom tuku. Dosiahnete to tak , že napríklad namiesto bravčového pliecka si zvolíte stehno a namiesto kapra si dáte pstruha.
Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos).
Z výrobkov z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky.
Hydina poskytuje mäso, ktoré sa z hľadiska zloženia a cenovej dostupnosti najviac hodí pri chudnutí. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate vhodné bielkovinové jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Najvhodnejšie z hľadiska obsahu tuku sú kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Kuracie stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia, avšak obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Ostatné časti hydiny sú výraznejšie prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej obmedzte. Morčacie mäso je pri chudnutí ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Obľúbené kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.
Hovädzie mäso pre menší podiel tuku patrí medzi zdravšie druhy mäsa pri chudnutí, obsahuje ho okolo 20 %. Hovädzie mäso je výživovo hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na chudnutie je vhodnejšie mladé hovädzie mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie, jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším hovädzím mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny a najmenej tukov. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a len 4,5 - 20 % tuku. Hovädzie mäso si môžete pripraviť rôznymi kuchynskými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo obľúbené steaky. V hovädzom mäse nie je vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb.
Bravčové mäso je z hľadiska výživového zloženia najhorším výberom mäsa pri chudnutí a to aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať aj pri chudnutí. Vyberajte si však mäso zbavené viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú kaloricky nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším jedlom. Divina je dobrý výber mäsa - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú výživovú hodnotu.
Pri chudnutí sa naučte častejšie jesť ryby. Ryby by ste mali jesť zhruba dvakrát do týždňa. Lepšou voľbou na chudnutie sú morské ryby - losos, makrela, tuniak. Morské ryby sú vynikajúcim zdrojom jódu. V obchodnej sieti ponúkajú veľké množstvo rôznych druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Rybí tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybí tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Taktiež morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská úprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich kalorickú hodnotu. Lepšou voľbou je pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.
Medzi mastné a pre mnohých chutné mäsové produkty patria aj vnútornosti. Najvhodnejšia, z hľadiska obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu, je pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne kontamináty. Bravčová pečeň je tučná. Najvhodnejšia je pečeň z husy, ktorá je však taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.
Kalorickú výdatnosť mäsa vo veľkej miere ovplyvňuje jeho kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, grilovaním, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)