Ako schudnúť Zaraďte SÓJU do svojho JEDÁLNEHO LÍSTKA na CHUDNUTIE.

02.03.2014 00:09

Odstraňovanie nadváhy a chudnutie je neodmysliteľne spojené so znižovaním denného príjmu kalórií. Kalorický deficit dosiahnete vylúčením sladkých a tučných jedál zo svojej stravy a ich nahradením výživnými jedlami. Pri takomto chudnutí vám veľmi pomôže aj sója. Sója obsahuje veľké množstvo bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov) a všetky esenciálne aminokyseliny. Výhodou je, že sója obsahuje aj podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne tzv. dobrými polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní nenahraditeľné funkcie v ľudskom organizme.Sója obsahuje aj lecitín (2%), ktorý je veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.

Sójové bielkoviny sú porovnateľné, pokiaľ ide o ich výživnú hodnotu, s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť. Sója predstavuje vysoko výživnú a komplexnú potravinu. Existuje niekoľko odrôd s čiernymi, zelenými alebo červenými bôbmi. Viac ako 2000 rokov predstavuje spolu  s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie, kde sa konzumuje veľmi málo mäsa, mlieka a vajec. 

Sója znižuje cholesterol a obmedzuje kôrnatenie ciev. 

Pravidelná konzumácia sóje priam zázračne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.

Ešte donedávna sa verilo, že proces hrubnutia ciev - artérioskleróza - sa nedá zvrátiť. Avšak najnovšie výskumy zistili, že vplyvom účinku sóje sú mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie sa krvi v koronárnych i mozgových cievach. Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.

Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva. Japonskí vedci zistili, že ľudia denne konzumujúci tanier polievky so sójou, mali o tretinu nižšie riziko vzniku rakoviny žalúdka, ako tí, ktorí ju nekonzumovali vôbec.  Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.

Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané.

Aké produkty zo sóje môžete využiť pri chudnutí. 

 

produkt

popis

použitie

Sójové výhonky

Krehké výhonky sójových bôbov.

Surové v šalátoch a múčnikoch.

Sójová múka

Vzniká zomletím sójových bôbov.

Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol

Sójové mlieko

Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných.

Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika.

Sójový olej

Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.

Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec.

Tofu

Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní  lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.

Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov.

Sójové mäso

Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi.

Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist