Chudnutie MIGRÉNU a BOLESTI HLAVY dostanete aj pri ZLOM STRAVOVANÍ.

16.10.2013 10:02

Opakovaná migréna a bolesti hlavy sú častými civilizačnými chorobami dnešnej doby. Veď to poznáte, niekedy vás hlava tak začne bolieť, že najradšej by ste vyskočili z kože. Pritom bolesti hlavy nenastupujú len pri náhlej zmene počasia. Migrénu dostávate väčšinou neočakávane a náhle. Jej príčinou je zúženie alebo rozšírenie mozgových ciev. Bolesti hlavy sú v mnohých prípadoch sprevádzané pocitom na vracanie,  zhoršeným videním, a zvýšenou citlivosťou sluchu na vonkajšie zvukové vzruchy. Neraz je dôsledkom migrény strata rovnováhy, závraty, tŕpnutie končatín.

Čo najčastejšie spôsobuje migrénu a bolesti hlavy. 

§         nedostatok tekutín s nasledujúcou dehydratáciou organizmu (nápoje by ste mali piť nesýtené, primeranej teploty - nie ľadové, s vhodnou mineralizáciou  - horečnaté soli).

§         nepravidelnosť v každodennom režime, hladovanie či prejedanie sa

§         nedostatok spánku

§         nadmerné nervové napätie

§         nedostatok, alebo naopak, nadbytok fyzickej aktivity (zapríčiňuje to najmä kyselina mliečna, ktorá vzniká pri svalovej práci počas spaľovania glukózy a  pri nedostatku kyslíka. Odbúravanie tejto kyseliny môže spôsobiť bolesti svalov,  únavu, svalové kŕče)

§         niektoré potraviny : údené potraviny aj údené mäso, tvrdé syry, orechy, čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, nedozreté banány,  fazuľa a ďalšie strukoviny, čokoláda, citrusové plody,  hrozienka, sušené slivky, červené víno, šumivé vína, bublinkové nápoje

§         chemické konzervanty nachádzajúce sa v potravinách

 

Migrénu môžete dostať aj vtedy, keď sa vám znižujú zásoby svalového a pečeňového cukru -  glykogénu (hypoglykémia). Zároveň s tým klesá aj glukóza. Vtedy musíte zrýchliť príjem rýchleho cukru.  Aby ste predišli takémuto stavu doporučujeme Vám jesť tri až päť jedál denne, a to dobre energeticky vyvážených. Jednotlivé denné jedlá by mali vždy obsahovať určité sacharidové zdroje  vrátane cukrov s nižším glykemickým indexom, ktoré môžu glukózu uvoľňovať postupne, a tým udržiavať vyrovnanú hladinu krvného cukru. 

Ako sa stravovať, čo jesť pri migréne, ako jej predísť.

§         zvýšte príjem horčíka a vitamínu B2 (riboflavín) + B5, vitamínu C a vitamínu E

§         používajte púpavový a borákový olej, zázvor

§         konzumujte dostatok bielkovín z kuracieho mäsa, sóje, mliečne produkty, tofu, zelenú listovú zelenina, morské plody, obilniny, cesnak, petržlen, mäta, harmanček.

Ako súvisí počasie s náladou človeka. 

  • Reakcie na vplyv počasia vo veľkej miere závisia od veku a celkového zdravotného stavu, najmä starší ľudia sú citliví. Svoje však zohráva aj genetická predispozícia.
  • Ideálna teplota, pri ktorej organizmus nepociťuje záťaž je 22 stupňov Celzia. Ak je teplota vyššia, organizmus pociťuje únavu, malátnosť či podráždenosť. 
  • Horúčavy nad 30 stupňov vyvolávajú nielen negatívne pocity, nevoľnosť či závraty, ale aj impulzívne správanie.
  • Studené počasie, najmä ak je spojené s dažďom a nedostatkom slnečného žiarenia, zas vyvoláva pocity smútku, neistoty a pesimizmu. Dlhodobo daždivé počasie môže u niektorých ľudí vyvolávať strach a depresie. Nedostatok slnečného svetla rozladí naše vnútorné hodnoty a tým naruší hormonálnu hladinu organizmu. To sa môže prejaviť smútkom, apatiou, zvýšenou únavou, problémami so vstávaním a zaspávaním či nechuťou alebo nadmernou chuťou do jedla.
  • Dnes  je bio predpoveď súčasťou každej predpovede počasia. Dozvieme sa z nej najmä stupeň záťaže – rizikový stupeň a to, čo nás môže počas toho- ktorého dňa pobolievať .

Ako si môžete pomôcť.
Pri horúčave:

• vyhľadajte miesto, kde sa schladíte
• vyhýbajte sa priamemu slnku, najmä cez obed
• pite dostatok tekutín – 2,5-3 l denne
Pri chladnom počasí:
• teplo sa oblečte
• pite teplejšie nápoje
• chráňte si pokožku
• doprajte si relax v saune či uvoľňujúcu masáž
Pri depresívnych stavoch pomáha :
• pohyb, fyzická aktivita
• čokoláda
• teplý kúpeľ s levanduľou

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist