Chudnutie Vyberajte si VHODNÉ POTRAVINY na chudnutie, ako NAKUPOVAŤ.

22.10.2013 12:44

Na postavu človeka najviac vplýva zloženie stravy a spôsob stravovania počas dňa. Chudnutie ale aj priberanie závisia od toho čo a ako jete. Keď si zostavujete denný jedálny lístok na chudnutie, tak vyberáte z toho, čo máte v chladničke alebo špajzy. A tie treba najprv naplniť. Návšteva obchodu a správny nákup potravín sa tak stáva prvým krokom pri chudnutí. Správny nákup potravín vám pomôže pri zostavovaní výživovo vhodného a kaloricky úmerného jedálneho lístka. Keď máte chladničku plnú tučných potravín (salámy, pašteky, slanina,...) a na stole množstvo sladkostí a slaných pochutín, tak ich chuti ťažko odoláte a len veľmi ťažko dokážete schudnúť. Výber potravín v obchode sa tak stáva vaším prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.

Rady ako postupovať pred a počas nákupu potravín v obchode.

Nikdy nenakupujte s prázdnym žalúdkom
Obchody sú plné aj nezdravých potravín – sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne.

Výberajte si vhodné ovocie a zeleninu.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to pre vás nie je práve najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované ovocie obsahuje veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Dajte si pozor na prezreté ovocie, má ďaleko viacej kalórií.

Výber vhodného chleba, cestovín a ryže vám pomôže schudnúť a zjesť menej kalórií.
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.

Pri výbere mäsa, hydiny a rýb posudzujte koľko majú bielkovína tuku.
Najzdravšou voľbou je ryba. Tučné ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.

Výber vhodných mliečnych výrobkov vám spestrí jedálny lístok.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist