Rady na chudnutie – pitie alkoholu prispieva k nadváhe – ako schudnúť.

13.03.2010 06:11

Rozhodli ste sa schudnúť a stáva sa Vám, že pri priateľských posedeniach a oslavách „musíte“ vypiť prípitok a neskôr ešte posledný, ale viackrát sa opakujúci  pohárik? Bohužiaľ takto Vaše chudnutie dostáva vážnu trhlinu. Pri pití alkoholu ide o tzv. slepé kalórie. To znamená, že vám nedodajú žiadne živiny, ale napriek tomu poskytujú energiu. Napríklad 7 dl svetlého piva vám dodá 220 kalórií, rovnaké množstvo tmavého alebo nealkoholického piva až 350 kalórií. To je asi toľko, ako keby ste zjedli 120-gramovú bagetu. Na porovnanie - 2 dl suchého bieleho vína má 54 kalórií. V množstve zbytočne prijatej energie je teda prvý problém alkoholu. Druhý je v tom, že sa v tele správa ako nežiaduca cudzorodá látka a váš organizmus sa snaží najskôr vyrovnať práve s ním. Až potom rieši ostatné metabolické problémy, teda aj odbúravanie tukových buniek. Pitie alkoholu teda doslova spomaľuje chudnutie. Osobne však považujem 2 dl bieleho vína alebo malé pivo po obede za zdraviu prospešné, pretože zlepšujú trávenie. Tretím, azda najvážnejším znakom alkoholu je strata zábran. Ak si vypijete, dostanete chuť na jedlo a často vám bude jedno, čo a aké množstvá potravín skonzumujete. Pitie alkoholu teda do seriózneho chudnutia či redukcie telesného tuku naozaj nepatrí.

 Pivo - zdravý alkohol ?   Pivo je nízkoalkoholický nápoj pripravený kvasením z vody, sladu a chmeľu. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové.
Už v dávnej minulosti sa považovalo za zdravšie piť pivo ako vodu, a to hlavne z dôvodu, že voda v pive je prevarená, a tým aj zdravšia ako voda priamo z vodných zdrojov. Práve vysoký obsah vody v pive (až 93 %) oproti iným alkoholickým nápojom umožňuje pivu na rozdiel od nich účinne hasiť smäd. Pivo je jediným nápojom, ktorý obsahuje horké chmeľové látky. Práve táto príjemná a unikátna horkastá chuť nielenže nabáda k ďalšiemu pitiu, ale zároveň podporuje trávenie a znižuje stres.

Pivo je dôležitým zdrojom vitamínov, obsahuje vitamín B, niacin, kyselinu pan-thothenovú, pyridoxin, ryboflavin, kyselinu listovú, thiamin a biotin. Tieto látky sú pre zdravie veľmi prospešné, napr. pre zdravý rast kože, čistú a zdravú pleť a podporujú tiež rast vlasov.

Dôležitý je tiež fakt, že pivo neobsahuje tuky a aj napriek tomu je vďaka sacharidom zdrojom energie. Výhodou je tiež ľahká stráviteľnosť. Chmeľové látky v pive však nielenže podporujú trávenie, ale povzbudzujú tiež chuť k jedlu. Od piva, pri striedmom pití, sa nepriberá. To nastáva až  od väčšieho príjmu potravín následkom povzbudenia chuti k jedlu. Pivo vďaka obsahu alfakyselín má tiež antibakteriálne vlastnosti. Pivo všeobecné urýchľuje látkovú výmenu v organizme a spôsobuje omladzovanie buniek. Pre prečistenie obličiek a pečene a pre celkové vymytie škodlivých látok z organizmu je vhodné svetlé pivo s väčším obsahom chmeľových látok. Pivo nahrádza prirodzenú stratu vody v organizme.

Čo je pre nás zdravšie? Víno alebo pivo?  Kliknite na zobrazenie celého článku.

 

 

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist