SCHUDNÚŤ NAVŽDY Ako schudnúť VYSOKÝ a NÍZKY KRVNÝ TLAK - ako si ich upraviť.

25.09.2012 01:23

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK si dáte do poriadku hlavne zmenou stravovania a schudnutím. Málo sa pohybujete, máte nadváhu, pijete veľa kávy, veľa solíte, fajčíte a k tomu v práci zažívate neustále stresy? Potom sa nečudujte, že váš krvný tlak dosahuje vysoké hodnoty a strachujete sa o seba. Je najvyšší čas zamyslieť sa nad sebou a zmeniť svoj životný štýl. Predovšetkým musíte schudnúť a zmeniť svoje stravovanie. Čo by ste mali v každom prípade vedieť o vysokom krvnom tlaku. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) patrí medzi najčastejšie príčiny invalidity a úmrtia. Až 40% všetkých úmrtí ľudí mladších ako 65 rokov je spôsobených následkami vysokého krvného tlaku. Veľkým problémom je to, že veľa ľudí o svojej chorobe nevie, pretože ťažkosti sa často objavujú až v pokročilom štádiu. Tieto ťažkosti však môžu byť životu nebezpečné (napríklad srdcový infarkt, mozgová porážka alebo zlyhanie obličiek). Preto je dôležitá pravidelná kontrola krvného tlaku. 

 

Základným opatrením proti vysokému krvnému tlaku je úprava životosprávy. Viditeľné zlepšenie hodnôt sa dá dosiahnuť najmä znížením spotreby kuchynskej soli.  Výskumy dokázali, že na prevenciu a liečbu vysokého tlaku jednoznačne platí zákaz solenia. Znamená to aj obmedzenie údenín, instantných a konzervovaných jedál a niektorých druhov minerálnych vôd s obsahom soli.

Výrazne pozitívny účinok má redukcia telesnej hmotnosti. Jesť treba pravidelne, vo viacerých menších dávkach denne. Zistilo sa, že brušný tuk je akousi továrňou chorôb, kde sa vyrába vysoký tlak, ale aj cukrovka alebo infarkt. V bezpečí sú muži, ktorí majú v páse menej ako 94 centimetrov a ženy pod 80 centimetrov. Brušný tuk v páse nám pomôže zlikvidovať pravidelná fyzická aktivita, najmä vytrvalostné druhy športov, ako je beh, rýchla chôdza, plávanie alebo bicyklovanie.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali úplne vzdať fajčenia a výrazne obmedziť alkohol. Pre mnohých je najťažšou úlohou vyhnúť sa stresu. Dobrým začiatkom je zaradenie relaxačných aktivít, zredukovanie „nevyhnutných“ povinností a snaha o pozitívne myslenie.

 

Na vysoký krvný tlak pomôže zelenina. Leto je pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom rizikové, pretože vysoké teploty zvyšujú výskyt srdcových príhod.  Najúčinnejšie  opatrenia, ktoré vedú k úprave  krvného tlaku, je zbavenie sa nadbytočných kilogramov, ale aj iných faktorov procesu aterosklerózy. Prirodzená strava je najlepšou ochranou pred nadváhou, zvyšovaním krvného tlaku a inými rizikovými faktormi srdcovo-cievnych chorôb. Základom stravy človeka s vysokým krvným tlakom nielen v lete by mal byť vysoký príjem čerstvej zeleniny (aspoň 500 gramov denne), šťavnaté, nie veľmi sladké ovocie a prírodné nízkotučné kyslomliečne výrobky. Pocity hladu medzi jedlami možno zaháňať malým množstvom orechov (vlašské, lieskovce, mandle), celozrnným chlebom či pečivom. Hojne je možné používať aj teplé jedlá z čerstvej zeleniny.

Čo je to vôbec krvný tlak? 

Krvný tlak je tlak, ktorým krv pôsobí na stenu ciev. Na jednej strane závisí na sile, ktorou srdce vháňa krv do ciev, na druhej strane na elasticite cievnych stien. Pri meraní krvného tlaku sa stanovujú dve hodnoty. Systolická hodnota je tlakové maximum v okamihu úderu srdca, diastolická hodnota tlakové minimum medzi dvoma údermi srdca. Hovorí sa potom o krvnom tlaku napr. 120/80, ktorý sa udáva v milimetroch vytlačeného stĺpca ortuti (mm Hg).

Aká je úloha krvného tlaku?

Pre zjednodušenie postačí nasledujúci príklad: motorom krvného tlaku je srdce. Pracuje ako pumpa, ktorá stále udržiava prúdenie krvi v našom tele. Krvou sa cez tepny (artérie) do celého tela privádza kyslík a živiny; žilový systém odvádza toxické látky a oxid uhličitý. Pre tento transport je v krvnom obehu potrebný určitý hnací tlak: tlak krvi.

Ako vlastne vzniká vysoký krvný tlak?

Krvný tlak stúpa, keď výkonnosť pumpovania srdca rastie alebo ak sa naše cievy zužujú či tvrdnú. Podobne ako tlak vody v hadici – ak sa kohútik otočí naplno alebo ak sa hadica na jednom mieste stlačí. Regulácia krvného tlaku sa uskutočňuje prostredníctvom nervových impulzov a hormónov (napr. adrenalínu). Poruchy nervového systému a zvýšené vyplavovanie niektorých hormónov sú príčinami hypertenzie.

Ako zistíte, že máte vysoký krvný tlak?

Človek bohužiaľ necíti, či má vysoký krvný tlak. Ten sa dá iba odmerať. Z tohto dôvodu zostáva hypertenzia často dlho nepoznaná. Väčšina pacientov s vysokým tlakom sa aj pri vysokých hodnotách cíti byť zdravá. Títo ľudia dokonca na svoje okolie často pôsobia veľmi agilným dojmom. Symptómy ako závrate, hučanie v ušiach, krvácanie z nosa alebo bolesti hlavy sa vyskytujú viac - menej sporadicky. Preto by si mali  ľudia pravidelne merať svoj krvný tlak!

Od akých hodnôt mám vlastne vysoký krvný tlak?

Chorobne zvýšený krvný tlak sa diagnostikuje v prípade, ak sa opakovane a v rôznych dňoch namerajú hodnoty systolického tlaku 140 mm Hg a viac alebo diastolického tlaku 90 mm Hg a viac. Optimálny krvný tlak predstavujú hodnoty nižšie ako 120/80 mm Hg. Pri tomto tlaku je riziko pre srdce a krvný obeh najmenšie. Za normálny krvný tlak sa považujú ešte hodnoty do 130/85 mm Hg.

Rozdelenie vysokého krvného tlaku do troch stupňov závažnosti

 STUPEŇ 3

Ťažká hypertenzia:

systolický krvný tlak 180 mm Hg alebo vyšší

a / alebo

diastolický krvný tlak 110 mm Hg alebo vyšší

 STUPEŇ 2

Stredne ťažká hypertenzia:

systolický krvný tlak 160 - 179 mm Hg

a / alebo

diastolický krvný tlak 100 - 109 mm Hg

 STUPEŇ 1

Ľahká hypertenzia:

systolický krvný tlak 140 - 159 mm Hg

a / alebo

diastolický krvný tlak 90 - 99 mm Hg

Aké sú príčiny hypertenzie?

Približne 95 % všetkých hypertonikov trpí primárnou hypertenziou. Nie je možné u nich zistiť žiadnu organickú príčinu. U každého druhého z týchto pacientov je ochorenie dedične podmienené. Pri vzniku hypertenzie sú spoluzodpovedné predovšetkým nadváha, vysoký prísun soli v potrave, nadmerná konzumácia alkoholu a stres. Iba asi 5 % všetkých pacientov s vysokým krvným tlakom má sekundárnu hypertenziu  s organickou príčinou, napr. ochorením obličiek alebo ciev.

Čo môžem sám urobiť pre zníženie svojho krvného tlaku?

Môžete urobiť množstvo malých vecí s veľkým účinkom. Lebo u deviatich z desiatich pacientov s primárnou hypertenziou (bez organickej príčiny) vedie samotné dodržiavanie všeobecných opatrení  k merateľnému poklesu krvného tlaku, a to celkom bez liekov. Pre to zmeňte svoje životné návyky. V nasledujúcom texte je pre Vás zostavených desať jednoduchých základných pravidiel.

Desať základných pravidiel pre osoby s hypertenziou

1. Pravidelne si merajte krvný tlak

2. Dodržiavajte odporučenia lekára

3. Snažte sa o dosiahnutie normálnej hmotnosti

4. Obmedzte pitie alkoholu

5. Jedzte dostatok ovocia a zeleniny

6. Zredukujte používanie kuchynskej soli a nahradzujte ju korením

7. Používajte rastlinné tuky a hodnotné oleje

8. Prestaňte fajčiť

9. Zintenzívnite telesný pohyb

10. Dodržiavajte pauzy na odpočinok a relaxáciu

Čo Vám pomôže znížiť krvný tlak?

  • ·  Hlavný pomocníci znižovania krvného tlaku sú sója a produkty z nej, ale aj obilné vločky. Samozrejme, pozitívny výsledok dosiahnete len pravidelnou konzumáciou.
  • ·  Elixírom života je v tomto prípade šťava z červenej repy (cvikla) zmiešaná s medom. Ak nemáte radi cviklu, tak skúste šťavu z čerstvého ananásu.
  • ·  Aj včelí med má svojím zložením minerálnych látok a enzýmov schopnosť znižovať vysoký krvný tlak.
  • ·  Zo zeleniny poslúži hlavne celer (obzvlášť za surového stavu), potom aj baklažán, uhorky, ryžu natural, cvikla, vňať z petržlenu, pór a aj tradične známa cibuľa, cesnak.
  • ·  Z ovocia je hlavným pomocníkom grapefruit (významný obsah draslíka) a tiež egreše, jablká, banány, avokádo či mango.
  • ·  Bylinné výťažky sú známe účinkami v boji proti mnohým ochoreniam – ak začnete užívať výťažky z arónie čiernej, pomôže vám znížiť tlak.
  • ·  Z minerálnych látok potrebujete zvýšiť obsah vápnika, draslíka, horčíka, rutínu. A taktiež vitamíny E a B3. A kde ich nájdete?
    • Vápnik nájdete v maku, morských riasach, špenáte, sardinkách, kapuste
    • Draslík: strukoviny ako šošovica, fazuľa, sója, ďalej obilné klíčky, sušené slivky a marhule, kokos, mandle, hrozienka, vajcia, paprika
    • Horčík: pšeničné klíčky, otruby, sušené pivovarské kvasnice, fazuľa, hrach, arašidy, mandle, para orechy, šošovica, pistácie, mak, kakao
    • Rutín: hlavne pohánka v akejkoľvek podobe
    • Vitamín E: pšeničné klíčky, celozrnná múka a cestoviny, brokolica, špenát, fazuľa, kapusta, vajcia
    • Vitamín B3 – niacin: pečeň, tuniak, mäso hlavne morčacia, či králičie, slnečnicové semiačka, arašidy, fazuľa.

Osobitné postavenie má pitie kávy.

Pretrváva názor, že káva zvyšuje krvný tlak. Ale môže to byť presne naopak. Káva tým, že povzbudzuje obličky k zvýšenému vylučovaniu tekutín a potné žľazy k zvýšenej tvorbe potu, krvný tlak znižuje. U osôb s nízkym tlakom môže byť preto pitie kávy rizikom, sú ohrození omdletím z náhleho poklesu krvného tlaku.
Takže opakujem: na zvýšenie a udržanie dostatočného krvného tlaku je predovšetkým dôležitý dostatočný príjem tekutín. Tu je najlepšie piť minerálky s obsahom sodíka. Pozor na kávu, ktorá krvný tlak nie vždy zvyšuje, ale môže ho aj prudko znížiť. A pri prvej pomoci pri zamdletí z nízkeho krvného tlaku je potrebné dbať, aby si pacient doplnil  tekutiny. Prinútime ho vypiť aspoň pol litra minerálky. 
Kto je náchylný na nízky krvný tlak? Vek? Váha?
Normálny nízky krvný tlak tak ako dlhovekosť máme zakódovaný v génoch. Väčšinou nespôsobuje žiadne ťažkosti.  Problémy ako zamdlievanie sa častejšie vyskytujú u dievčat a mladých žien v súvislosti s nástupom krvných strát a bolestí pri menštruácii, tiež sa vyskytuje u tejto kategórie pri nedostatočnej výžive v súvislosti s  experimentovaním s rôznymi jednostrannými diétami na schudnutie alebo na udržanie „ideálnej“ línie. Dehydratáciou spojenou s nízkym tlakom sú ohrození starší ľudia, ktorí už nepociťujú smäd a to najmä v horúcich letných mesiacoch a tiež deti. Preto musíme na to myslieť a v horúčavách ponúkať starých ľudí a deti tekutinami. 

Ako si správne zmeriam svoj krvný tlak?   Aj pri meraní krvného tlaku platí: čím väčší výber, tým ťažšia voľba. K tomu, aby ste našli vhodný prístroj na meranie krvného tlaku, je potrebná rada odborníka. Preto sa pred nákupom prístroja bezpodmienečne pozhovárajte so svojím lekárom, lekárnikom alebo obchodníkom so zdravotníckou technikou. Pretože naše srdce udrie každý deň cca 100 000 krát, máme každý deň tiež rovnaké množstvo rôznych hodnôt krvného tlaku. Každé jednotlivé meranie zodpovedá momentke. Pre bezpečné posúdenie krvného tlaku je preto potrebný profil krvného tlaku, získaný meraním po dobu niekoľkých dní (v optimálnom prípade niekoľkých týždňov).

Je samomeranie krvného tlaku ťažké?

Nie, vôbec nie. Elektronické prístroje na meranie krvného tlaku na ramene a na zápästí majú tak jednoduchú obsluhu, že pri ich používaní neurobíte chybu. Sú preto veľmi vhodné na samomeranie ako doma, tak i na cestách alebo v kancelárii. Aby ste však získali dobre porovnateľné hodnoty, je nutné dodržiavať tieto pravidlá: merajte sa vždy v rovnakom čase, po piatich minútach v kľudovej polohe v sede. Uvedomte si, že namerané hodnoty ovplyvňujú rôzne okolnosti, napr. plný močový mechúr, fajčenie alebo pitie kávy, dokonca až hodinu pred samotným meraním. Samomeranie krvného tlaku je predpokladom pre Vášho lekára, aby mohol optimálne ovplyvňovať Váš krvný tlak. Avšak samo o sebe v žiadnom prípade nenahradzuje nevyhnutnú návštevu lekára.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

ROZNE RECEPTY NA RAŇAJKY, OBED A VEČERU NÁJDETE tu (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist